ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά και πάλι να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από Λιβύη

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζητά και πάλι να αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από Λιβύη

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες παραμένει "βαθύτατα ανήσυχος" από τις πληροφορίες που μιλούν για τη συνεχιζόμενη παρουσία "ξένων στοιχείων" μέσα και γύρω από τη Σύρτη αλλά και στην κεντρική Λιβύη, σε μια αναφορά που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

 
Το έγγραφο αυτό, το οποίο συζητήθηκε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του ΣΑ, κάνει λόγο για μια "μικρή κίνηση αναδίπλωσης" ορισμένων μισθοφόρων, την οποία όμως χαρακτηρίζει ανεπαρκή.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του Γκουτέρες, ξένες δυνάμεις αποχώρησαν στις 28 Φεβρουαρίου από το κέντρο και τα δυτικά προάστια της Σύρτης, προς το Ουάντι Χαράουα, που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά, ώστε να συμβάλουν στην "ασφάλεια" της πόλης και να ξανανοίξει το αεροδρόμιο Αλ Γαρνταμπίγια. Όμως "δεν υπήρξε μείωση (του αριθμού) των ξένων δυνάμεων ή των δραστηριοτήτων τους στο κέντρο της Λιβύης", πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας.
 
Τον Δεκέμβριο ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι περίπου 20.000 ξένοι στρατιώτες και μισθοφόροι δρούσαν στη Λιβύη. "Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου σε όλους τους εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, να σεβαστούν τους όρους της κατάπαυσης του πυρός ώστε να εφαρμοστεί πλήρως χωρίς καθυστέρηση. Αυτό περιλαμβάνει και την πλήρη και άνευ όρων τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών για τα όπλα", επέμεινε.
 
Πολλές εκθέσεις του ΟΗΕ έχουν επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν την παρουσία στη Λιβύη μισθοφόρων από τη Ρωσία, το Τσαντ, το Σουδάν και τη Συρία, καθώς και τουρκικών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας που σύναψε η Άγκυρα με την προηγούμενη Κυβέρνηση της Τρίπολης.
 
"Η αποχώρησή τους από τη Λιβύη θα συμβάλει πολύ στην αποκατάσταση της ενότητας και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας", τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο νέος απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις. Στην έκθεσή του, ο Γκουτέρες περιγράφει την πρότασή του για τη σταδιακή ανάπτυξη μιας αποστολής παρατηρητών που θα επιβλέπουν την εκεχειρία και την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων. Δεν διευκρινίζει ωστόσο τον αριθμό αυτών των παρατηρητών, που θα είναι άοπλοι πολίτες.
 
Οι ξένες δυνάμεις θα έπρεπε να αποχωρήσουν από τη Λιβύη το αργότερο μετά τη Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου και "ήδη βρισκόμαστε στις 150 ημέρες", είπε ο πρεσβευτής της Γαλλίας Νικολά ντε Ριβιέρ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top