Εμβόλια, Τουρκία και διατλαντικές σχέσεις στην πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής

Εμβόλια, Τουρκία και διατλαντικές σχέσεις στην πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής

Η αύξηση της παραγωγής εμβολίων είναι η βασικότερη προτεραιότητα της ΕΕ και επ’ αυτού θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν την εντολή στο Συμβούλιο των κρατών μελών να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό στην τεχνική διαδικασία προετοιμασίας για την πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επικείμενη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 


Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν αναμένεται άλλη απόφαση για το πιστοποιητικό, αλλά εντολή στο Συμβούλιο για επιτάχυνση της διαδικασίας. “Δεν είναι δουλειά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μπει στις τεχνικές λεπτομέρειες”, εξήγησε. 

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι 27 θα υπενθυμίσουν τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου για τη διπλή προσέγγιση. Ανέφερε ότι είδαμε βελτίωση στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα επιδείνωση στο εσωτερικό (θεμελιώδη δικαιώματα και κράτος δικαίου). Ο ίδιος εξήγησε ότι στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιέχεται ως προς την εφαρμογή της θετικής ατζέντας αιρεσιμότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό, τις συνομιλίες με την Ελλάδα, και την εσωτερική κατάσταση γύρω από το κράτος δικαίου. Στο τραπέζι θα τεθεί και το μεταναστευτικό εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

H τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα Βρυξελλών. Στις 20:45 στην τηλεδιάσκεψη θα συνδεθεί και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ.Μπάιντεν για τη συζήτηση σχετικά με την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων. Στην ατζέντα της ίδιας ημέρας περιλαμβάνεται και σύντομη ενημέρωση του Προέδρου Μισέλ για τις εξελίξεις με τη Ρωσία, μετά το τηλεφώνημά του με τον Βλ.Πούτιν. 

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Χριστοδουλίδης ευχαριστεί Τραμπ και Αλ Σίσι – «Αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στη Μέση Ανατολή»

Ο Χριστοδουλίδης ευχαριστεί Τραμπ και Αλ Σίσι – «Αναγνώριση του ρόλου της Κύπρου στη Μέση Ανατολή»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την πρόσκληση να παραστεί στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίγυπτο, για τη Γάζα.

BEST OF TOTHEMAONLINE