ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Alpha: Απαξίωση Προέδρου από τους πολίτες - Διχασμένο το ενδιαφέρον για τις Βουλευτικές

Δημοσκόπηση Alpha: Απαξίωση Προέδρου από τους πολίτες - Διχασμένο το ενδιαφέρον για τις Βουλευτικές

Απαξίωση στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας καταγράφεται μεταξύ άλλων μέσα από τη πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του Alpha, ενόψει των Βουλευτικών εκλογών του Μαϊου.  Στη δημοσκόπηση καταγράφεται επίσης αύξηση των ποσοστών των μεγάλων κομμάτων ενώ αίσθηση προκαλεί η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει το Κίνημα Οικολόγων το οποίο στην πρόθεση ψήφου έρχεται τέταρτο κόμμα.

Στην ερώτηση ποια είναι η γνώμη σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, 55% απαντούν αρνητική ή μάλλον αρνητική ενώ 42% μάλλον θετική ή θετική. Όταν η ερώτηση στρέφεται στον βαθμό ικανοποίησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, 71% απαντούν όχι και τόσο ή καθόλου ενώ 28% πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους χειρισμούς στην οικονομία το 64% δηλώνει όχι και τόσο ή και καθόλου ικανοποιημένο, ενώ 33% πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο. Στο κυπριακό το 68% απαντά αρνητικά, ενώ 27% θετικά.

Αρνητικό το κλίμα και προς την αντιπολίτευση, αφού πέραν του 70% απαντούν αρνητικά για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.    Οι επιδόσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης καταγράφουν πολύ χαμηλά ποσοστά με το 76% να κρίνουν αρνητικά το κόμμα της αριστεράς και το 71% αρνητικά το ΔΗΚΟ.

Διχασμένο το ενδιαφέρον για τις βουλευτικές εκλογές, το 55% να ενδιαφέρεται αρκετά ή πολύ και το 45% όχι και τόσο ή καθόλου.

Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως θα πάει στην κάλπη για να ψηφίσει τον Μάιο.

44% έχουν σχεδόν κατασταλάξει στις επιλογές τους ενώ 51% δεν γνωρίζουν ακόμα.

Σε ότι αφορά το κίνητρο της ψήφου τους, 33% απαντά προς υποστήριξη συγκεκριμένων υποψηφίων, 23% για να δείξουν την αντίδραση τους προς τους παραδοσιακούς κομματικούς χώρους, ενώ 16% για υποστήριξη συγκεκριμένου κόμματος. 10% θα ψηφίσει κατά τρόπο που να εκφράσει αντίδραση προς την κυβέρνηση.

Αν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ θα ήταν πρώτο κόμμα με 17% με το ΑΚΕΛ να ακολουθεί με 14%, το ΔΗΚΟ με 9% τους Οικολόγους 6%, την ΕΔΕΚ 4%, τους Ανεξάρτητους με 3%, το ΕΛΑΜ με 3%, τη ΔΗΠΑ με 2% και την Αλληλεγγύη με 1%. Άλλο ψηφίζει το 7%.

Το ποσοστό αναποφάσιστων ανέρχεται στο 18%, ενώ 7% δηλώνει βεβαιότητα πως δεν θα ψηφίσει. Ένα 7% δεν απάντησε ενώ 2% απάντησαν Άκυρο/Λευκό.

Η συσπείρωση του ΔΗΣΥ είναι στο 54%. Ένα ποσοστό 14% από αυτούς που ψήφισαν ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές του 2016 δηλώνει αναποφάσιστο, 6% ότι δεν θα ψηφίσει, ενώ ποσοστό 4% πάει στο ΔΗΚΟ, 3% στο ΕΛΑΜ, 3% στους Οικολόγους, 3% στους Ανεξάρτητους κτλ.

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται η συσπείρωση του ΑΚΕΛ και συγκεκριμένα στο 65%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 9%, ενώ απώλειες εντοπίζονται προς τους Οικολόγους, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Ανεξάρτητους.

Η συσπείρωση του ΔΗΚΟ κινείται στο 48% με το 13% να δηλώνει αναποφάσιστο. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις εντοπίζονται στους Οικολόγους 7%, τον ΔΗΣΥ 6%, την ΔΗΠΑ 5% και την ΕΔΕΚ 4%.

 

Στην παράσταση νίκης οι πολίτες θεωρούν τον ΔΗΣΥ πρώτο κόμμα σε ποσοστό 58%.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top