Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2015 και επικυρώθηκε το 2017, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη προσθέτοντας ότι το Μάρτιο του 2021 εγκρίθηκε, από το Υπουργικό Συμβούλιο, νομοσχέδιο το οποίο μεταφέρει όλες τις πρόνοιες της Σύμβασης στην κυπριακή νομοθεσία και προωθήθηκε στη Βουλή για ψήφιση.
Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Γιολίτη ανέφερε ότι η Κύπρος ήταν ήδη σε μεγάλο βαθμό ευθυγραμμισμένη με το εκτενές κατευθυντήριο πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, αφού τα αδικήματα βίας κάτω των γυναικών αντιμετωπίζονταν στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα και άλλων ειδικών νόμων.
Παρά το ότι διέθετε, σημείωσε, ένα ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των αδικημάτων βίας, εντούτοις, δεν περιείχε κάποια από τα νέα αδικήματα βίας όπως είναι η οικονομική, δεν υπήρχε περιεκτικό πλαίσιο που να στέλνει το σωστό μήνυμα για τη βία, και δεν αναγνωριζόταν η έμφυλη διάσταση της βίας.
Το νομοσχέδιο για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, είπε, το οποίο ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη σημαντική συμβολή της Επιτρόπου Νομοθεσίας, είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας προστασίας ιδιαίτερα στους τομείς της πρόληψης, της καταπολέμησης και της στήριξης των θυμάτων.
Ποινές που επιβάλλονται σε περιπτώσεις αδικημάτων βίας κατά γυναικών
Στο νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών που έχει κατατεθεί πρόσφατα στη Βουλή για ψήφιση, είπε η κ. Γιολίτη, περιλαμβάνεται σειρά επιβαρυντικών περιστάσεων, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψη κατά την επιμέτρηση των ποινών των δραστών έμφυλης βίας, όπως σε περιπτώσεις που το αδίκημα διαπράχθηκε κατά πρώην ή νυν συζύγου ή συντρόφου ή εναντίον προσώπου που είναι σε ευάλωτη θέση ή στην παρουσία παιδιού, ή από άτομο που έχει κάνει κατάχρηση ή εκμετάλλευση θέσης εξουσίας, εμπιστοσύνης ή επιρροής ή ακόμη από δημόσιο λειτουργό κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.
Πέραν τούτου, σημείωσε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ήδη προωθεί την αύξηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα στις περιπτώσεις αδικημάτων βίας και κακοποίησης που συχνά εμφανίζουν έμφυλη διάσταση, ώστε να ενισχυθεί ο αποτρεπτικός τους χαρακτήρας. Ανάλογες τροποποιήσεις σε θέματα ποινών προωθούνται και στο πλαίσιο ειδικών νόμων που σχετίζονται με τη βία.
Το νέο νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών θα συμβάλει στη μείωση των γυναικοκτονιών
Η κ. Γιολίτη είπε πως στην Κύπρο τις δύο τελευταίες δεκαετίες έχουν σημειωθεί γύρω στις 40 γυναικοκτονίες, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για πιο στοχευμένα μέτρα άμεσης, έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης από πλευράς όλων των αρμοδίων αρχών», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο για ποινικοποίηση της έμφυλης βίας, είπε η Υπουργός Δικαιοσύνης, στοχεύει μέσω συγκεκριμένων προληπτικών δράσεων και μέτρων στην κατάλληλη εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση όλων των επαγγελματιών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση της βίας σε βάρος γυναικών. Την ίδια στιγμή, σημείωσε, αποσκοπεί στην αλλαγή νοοτροπίας και στην καλλιέργεια κουλτούρας ισότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, συνέχισε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός και η διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους λειτουργούς των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και να παρεμβαίνουν με στόχο την προστασία τους, καθώς και η υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Διευκρίνισε ότι όσον αφορά τη στήριξη των θυμάτων προβλέπεται η πρόσβαση τους σε υπηρεσίες με κατάλληλα καταρτισμένο ή εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και η παροχή νομικών, ιατρικών, ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, η οικονομική βοήθεια για κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών τους όσον αφορά τη στέγαση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, αλλά και βοήθεια για εξεύρεση εργασίας εκεί και όπου χρειάζεται.
Ιδιαίτερης σημασίας ως προς την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων, είπε, είναι η δυνατότητα που παρέχεται στα δικαστήρια να εκδίδουν προστατευτικά διατάγματα, όπως διατάγματα αποκλεισμού του υπόπτου ή απομάκρυνσης του θύματος.
Πώς προστατεύονται οι άντρες θύματα βίας;
Είναι γεγονός, σημείωσε η κ. Γιολίτη, ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης επικεντρώνεται στην έμφυλη διάσταση του ζητήματος της βίας, αναγνωρίζοντας ότι η βία με βάση το φύλο και η ενδοοικογενειακή βία επηρεάζουν τις γυναίκες δυσανάλογα συγκριτικά με τους άντρες. Την ίδια στιγμή όμως δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι και οι άντρες μπορεί να είναι θύματα βίας στα πλαίσια της ενοδοικογενειακής βίας.
Ας σημειωθεί, συνέχισε, ότι ο ισχύων νόμος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, στον οποίο μεταξύ άλλων παραπέμπει το νομοσχέδιο για την Πρόληψη και της Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, καλύπτει και προστατεύει επαρκώς τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες καθώς και όσους άλλους νοούνται ως μέλη της οικογένειας (π.χ. παιδιά, ηλικιωμένοι, οποιαδήποτε πρόσωπα διαμένουν με οποιοδήποτε από τα πρόσωπα αυτά). Παράλληλα, σημείωσε, στο πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα και άλλων ειδικών νομοθεσιών τα αδικήματα βίας ποινικοποιούνται ανεξαρτήτως φύλου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις