ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ιταλία αύριο ο Μπορέλ για το ένα έτος της επιχείρησης Ειρήνη

Στην Ιταλία αύριο ο Μπορέλ για το ένα έτος της επιχείρησης Ειρήνη

Στη Ιταλία μεταβαίνει αύριο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, όπου θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας και την επόμενη μέρα, θα επιβιβαστεί στη γερμανική φρεγάτα Μπερλίν που συμμετέχει στην επιχείρηση Ειρήνη, η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.


Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η επιχείρηση της ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί τη διαδικασία επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και έχει εκτελέσει 230 έρευνες, 8 επιθεωρήσεις, και άλλες φυσικές προσεγγίσεις όπως 2 340 σινιάλα αναγνώρισης και 22 ειδικές εκθέσεις προς τον ΟΗΕ μεταξύ άλλων για 194 ύποπτες πτήσεις.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση επιτελεί τον σκοπό της και φέρνει ασφάλεια στη Μεσόγειο και στα Ηνωμένα Έθνη. Παρομοίως, στο σημερινό πλαίσιο μετάβασης στη Λιβύη, "είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες", ανέφερε.

Την επόμενη εβδομάδα μετά από επικείμενη απόφαση, η επιχείρηση επεκτείνεται για 2 ακόμα χρόνια, ως τέλος Μαρτίου 2023.

Με βάση τις εκθέσεις της επιχείρησης προς τα ΗΕ, σε 6 περιπτώσεις τα παράνομα όπλα πήγαιναν στην πλευρά του Χαφτάρ και σε 9 περιπτώσεις στην άλλη πλευρά.

Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν έχει προσπαθήσει να περάσει όπλα κατά παράβαση των ψηφισμάτων των ΗΕ.

Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις από το Σεπτέμβριο σε 3 οντότητες για το ζήτημα, έναν υπήκοο Καζακστάν και έναν Τούρκο, με φάκελο και συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η ΕΕ επιμένει πως όλοι πρέπει να σέβονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. "Αυτή είναι μια υποχρέωση συνεργασίας", είπε. "Και αφορά και την Τουρκία", τόνισε.  Σε ό,τι αφορά τέλος τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ, ο αξιωματούχος τόνισε ότι "ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν, η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΝΑΤΟ για καλή συνεργασία".

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top