Σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, καθώς συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη βίαιη διάλυση από την αστυνομία της αγρυπνίας του Σαββάτου στη μνήμη της Σάρα Έβεραρντ, για τη δολοφονία της οποίας κατηγορείται εν ενέργεια αστυνομικός.
Στην πρώτη τοποθέτησή του για την υπόθεση ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε αργά την Κυριακή «βαθιά ανήσυχος» από τις εικόνες της επέμβασης των αστυνομικών και δεσμεύθηκε να διερευνήσει τι συνέβη.
Όπως πρόσθεσε, η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τι περαιτέρω πρέπει να γίνει για την προστασία των γυναικών και για να είναι οι δρόμοι της χώρας ασφαλείς.
«Ο θάνατος της Σάρα Έβεραρντ πρέπει να μας ενώσει στην αποφασιστικότητά μας να εξαλείψουμε τη βία εναντίον των γυναικών και των κοριτσιών και να καταστήσουμε κάθε μέρος του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης να λειτουργεί για να τις προστατεύει και να τις υπερασπίζεται», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.
Στη σύσκεψη αναμένεται να παραστούν η αρμόδια Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο επικεφαλής της εισαγγελίας Μαξ Χιλ, καθώς και η διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Κρεσίντα Ντικ, η οποία χθες απέρριψε τις φωνές για παραίτησή της, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί προσπάθησαν υπό δύσκολες συνθήκες να διαλύσουν μία συγκέντρωση που παραβίαζε το νόμο εν μέσω πανδημίας.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κιτ Μάλτχαουζ υπερασπίστηκε το πρωί την κα Ντικ και την αστυνομία, λέγοντας ότι οι αστυνομικοί είχαν μια πολύ δύσκολη κατάσταση να διαχειριστούν και ότι πρέπει να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες των όσων συνέβησαν από τις έρευνες που έχουν εξαγγελθεί.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, 26 αστυνομικοί υπέστησαν διαφόρων ειδών επιθετικές συμπεριφορές από το συγκεντρωμένο πλήθος στο πάρκο του Κλάπαμ, όπου διεξαγόταν η αγρυπνία.
Οργανώσεις γυναικών που βρίσκονται πίσω από τις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σάρα Έβεραρντ και τις εκδηλώσεις ενάντια στη βία κατά γυναικών υποστηρίζουν ότι η Αστυνομία έπρεπε να επιτρέψει τη διεξαγωγή της αγρυπνίας όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, δηλαδή με μέτρα που θα εξασφάλιζαν την τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης. Καταγγέλλουν ότι η επέμβαση της Αστυνομίας ήταν υπερβολική και δυσανάλογα σκληρή, κάτι που έχει υποστηρίξει και ο δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν, στη δικαιοδοσία του οποίου εμπίπτει η αστυνόμευση της πρωτεύουσας.
Μία από τις γυναίκες που προσήχθησαν έχει καλέσει σε νέα συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία απέναντι από το κοινοβούλιο, όπου σήμερα θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο περί αστυνόμευσης που δίνει αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία να αποτρέπει διαδηλώσεις που απειλούν την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις