ΚΥΠΡΟΣ

Σημαντική αύξηση θραυσμάτων DNA κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Λεμεσού

Σημαντική αύξηση θραυσμάτων DNA κορωνοϊού στα αστικά λύματα της Λεμεσού

Στατιστικά σημαντική αύξηση συγκέντρωσης θραυσμάτων γενετικού υλικού του κορωνοϊού καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στα αστικά λύματα της ευρύτερης αστικής περιοχής Λεμεσού, στο πλαίσιο της ερευνητικής συνεργασίας του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (ΣΑΛΑ), με το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Νερού – ΝΗΡΕΑΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η συνεργασία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορά στη μελέτη της παρουσίας του γενετικού υλικού του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα της Λεμεσού και την ανάπτυξη ενός εργαλείου για αξιόπιστη και έγκαιρη πρόβλεψη της εξάπλωσης της νόσου Covid-19.
 
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣΑΛΑ, τα αποτελέσματα της ερευνητικής εργασίας, για την περίοδο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου 2021 έδειξαν ότι, θραύσματα του ιού, από δύο γονίδια του, ανιχνεύονται στα αστικά λύματα της ευρύτερης αστικής περιοχής Λεμεσού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο καταγράφεται μία στατιστικά σημαντική αύξηση της συγκέντρωσης θραυσμάτων του γενετικού υλικού του ιού –  με τη μεγαλύτερη να αφορά την τελευταία ημέρα του μήνα (28/2).
 
Τα αποτελέσματα αυτά, προστίθεται, συνάδουν και συσχετίζονται με το βαθμό εξάπλωσης της νόσου  τη συγκεκριμένη περίοδο
 
Η ανακοίνωση υπενθυμίζει ότι η συνεργασία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη ενός παρατηρητηρίου / συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή που εξυπηρετείται από το ΣΑΛΑ που θα μπορεί να ανταποκριθεί, όχι μόνο σε σχέση με τον ιό SARS-CoV-2, αλλά και σε άλλες επείγουσες καταστάσεις δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων και βακτηρίων ανθεκτικών στην αντιβίωση.
 
«Παράλληλα, ίσως η επιτήρηση των λυμάτων σε αγωγούς κοντά σε συγκεκριμένες δομές, όπως σχολεία, νοσηλευτήρια, σωφρονιστικά ιδρύματα κτλ. να αποτελέσει σημαντικό συμπληρωματικό και υποστηρικτικό εργαλείο στην ανάγκη διαρκούς λήψης κλινικών δειγμάτων από τους χώρους αυτούς», προστίθεται.
 
ΣΑΛΑ και Πανεπιστήμιο Κύπρου θεωρούν ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και η σύνδεση των κλασικών επιδημιολογικών δεδομένων με το παρατηρητήριο λυμάτων, θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη κατανόηση της πορείας της πανδημίας Covid-19 στη χώρα.


ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top