ΚΟΣΜΟΣ

Ρέιντερς: “Oχι διαβατήριο εμβολιασμού, αλλά ένα πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την οργάνωση ταξιδίων'

Ρέιντερς: “Oχι διαβατήριο εμβολιασμού, αλλά ένα πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την οργάνωση ταξιδίων'

Η Κομισιόν θα προτείνει στις 17 Μαρτίου ένα εργαλείο για να συμφωνήσουν τα κράτη μέλη με στόχο να χρησιμοποιηθεί  το καλοκαίρι και το οποίο θα περιέχει τρία είδη δεδομένων: το εάν κάποιος έχει νοσήσει, το εάν είναι εμβολιασμένος ή διαθέτει PCR τεστ, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Didier Reynders σε εκπομπή του δημόσιου γαλλόφωνου βελγικού δικτύου RTBF.

“Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνουν διακρίσεις. Το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, επίσης δεν έχουν καταφέρει να εμβολιαστούν όλοι όσοι το θέλουν και δε θέλουμε να περιπλέξουμε την κατάσταση”, τόνισε.

Η γενική ιδέα είναι η σταδιακή διευκόλυνση των μετακινήσεων εντός της ΕΕ, αλλά και εκτός στο μέλλον σημείωσε.

“Με το πιστοποιητικό αυτό θέλουμε κυρίως να διευκολύνουμε την οργάνωση ταξιδιών σε καλές συνθήκες”, εξήγησε ο Reynders, συμπληρώνοντας ότι δε θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί κανείς για να μπορέσει να ταξιδέψει. “Δε θα πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για ένα πιστοποιητικό στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων”.

Αναφερόμενος στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων, υποστήριξε ότι το μέλλον σε αυτά τα πεδία βρίσκεται σε Ευρώπη και Αμερική, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν “εφευρίσκει” μία πολιτική υγείας, η οποία παραμένει εθνική αρμοδιότητα. “Η απόφαση που ελήφθη είναι μία απόφαση αλληλεγγύης: το να διασφαλιστεί ότι όλα τα ευρωπαϊκά κράτη θα λάβουν ταυτόχρονα έναν αριθμό εμβολίων ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Έχουμε υπογράψει συμβόλαια για περισσότερες από 2 δισ. δόσεις, επειδή θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με άλλες χώρες”, σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι “τώρα πρέπει να εργαστούμε στην κατεύθυνση αύξησης της παραγωγής. Εκεί εντοπίζονται τα προβλήματα με ορισμένα συμβόλαια. Και σημειώνουμε πρόοδο. Στο Βέλγιο, το ένα τρίτο των δόσεων βρίσκεται ακόμα στα ψυγεία”.

Σε ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη απόφαση του Βελγίου, αλλά και άλλων κρατών μελών, να επιβάλουν απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών για ένα διάστημα, την οποία η Κομισιόν θεωρεί δυσανάλογη, ο Reynders εξηγεί ότι “αυτό που ζητάμε είναι τα ΚΜ να εφαρμόσουν τις συστάσεις, που έχουν υιοθετήσει τα ίδια. Αντί να απαγορεύουν τα μη αναγκαία ταξίδια, τα ΚΜ μπορούν να τα αποθαρρύνουν επιβάλλοντας περιορισμούς και ελέγχους, όπως τεστ και καραντίνα, για ταξίδια προς και από συγκεκριμένες περιοχές που εμφανίζουν υψηλά επίπεδα μολύνσεων". Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης εξέφρασε την ελπίδα η απαγόρευση αυτή να αρθεί σύντομα και βεβαίως να μην υπάρξει παράτασή της.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μάτι: Τρέχουν οι διαδικασίες για την δίκη σε β΄ βαθμό - Το μήνυμα Μητσοτάκη και η παραγγελία του Αρείου Πάγου

Μεγάλη Τετάρτη υπό την «σκιά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς: Οι αγώνες για το 8ωρο και το πώς ξεκίνησε στην Κύπρο

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top