Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται ενόψει της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη, αλλά και υπό το φως της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25-26 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες, όπου θα τεθεί επί τάπητος η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Σήμερα θα βρίσκεται στην Κύπρο ο κ. Μπορέλ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο επίκεντρο της συζήτησης θα είναι η διάσκεψη για την Κύπρο και το πώς η ΕΕ θα βοηθήσει για την επιτυχία αυτής της διάσκεψης διότι η ΕΕ και θέλει και μπορεί να συμβάλει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εξεταστεί το θέμα της αποδοχής και της εφαρμογής από μέρους της Τουρκίας του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της απέναντι τις χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και της συμβολής της στην επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Την Κυριακή 7 Μαρτίου φθάνει εξάλλου στην Κύπρο η κ. Λουτ για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης. Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Δευτέρας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, πριν από την άφιξή του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως η ΕΕ «υποστηρίζει πλήρως την επανάληψη μιας διαδικασίας διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, το συντομότερο δυνατόν», ενώ παραμένει δεσμευμένη και είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια τα δύο μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη κρίνουν χρήσιμη.
Είπε επίσης ότι «η λύση δεν μπορεί να έρθει από έξω», καθώς η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαρύνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους.
Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ και το κοινοτικό κεκτημένο.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι «πράγματι πρόκειται για μια διαδικασία που δεν ξεκινά από το μηδέν» καθώς υπάρχει ένα πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπάρχει μια ιστορία, με συγκλίσεις , με την υποστήριξη του ΟΗΕ, των εγγυητριών δυνάμεων και της ΕΕ.
Σε σχέση με την κατάσταση στα Βαρώσια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε πως είναι υψίστης σημασίας ο σεβασμός του καθεστώτος της περίκλειστης πόλης, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είπε ότι η ΕΕ έχει καταδικάσει τα τελευταία μονομερή βήματα «τα οποία πρέπει να αντιστραφούν».
Σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 και 26 Μαρτίου, ο κ. Μπορέλ είπε ότι τόσο οι ελληνοτουρκικές διμερείς διερευνητικές συνομιλίες όσο και το Κυπριακό «είναι σημαντικά κομμάτια που παρακολουθούμε στενά μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου». «Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν ήδη υπογραμμίσει τον Δεκέμβριο ότι η βιώσιμη αποκλιμάκωση και η πρόοδος σε αυτά τα θέματα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ΕΕ να εξετάσουν τη συνολική σχέση με την Τουρκία και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις