ΚΟΣΜΟΣ

Φωνές για παραίτηση της Πρωθυπουργού Στέρτζιον στη Σκωτία μετά από διαμάχη με τον προκάτοχό της

Φωνές για παραίτηση της Πρωθυπουργού Στέρτζιον στη Σκωτία μετά από διαμάχη με τον προκάτοχό της

Αντιμέτωπη με αίτημα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, είναι η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, η οποία κατέθεσε σήμερα επί ώρες σε κοινοβουλευτική έρευνα που εξετάζει τον κυβερνητικό χειρισμό των καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις που είχαν υποβληθεί σε βάρος του Άλεξ Σάλμοντ.


Ο προκάτοχος της κ. Στέρτζιον στην ηγεσία της σκωτσέζικης κυβέρνησης και του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) είχε κατηγορηθεί από δύο γυναίκες που εργάζονταν σε κυβερνητικούς οργανισμούς. Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα από τα οποία και εξετάστηκαν το 2018.

Ο κ. Σάλμοντ κινήθηκε νομικά κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας τον χειρισμό της υπόθεσης και εξασφάλισε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας, η οποία έκρινε ότι ο χειρισμός των καταγγελιών από την κυβέρνηση πράγματι έγινε με προκατάληψη σε βάρος του, πόρισμα το οποίο αποδέχθηκε η σκωτσέζικη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019.

Ο κ. Σάλμοντ έχει κάνει λόγο για συντονισμένη εκστρατεία σε βάρος του με σκοπό την καταβαράθρωση της υπόληψής του ή ακόμα και τη φυλάκισή του. Έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος του SNP και σύζυγος της Νίκολα Στέρτζιον, Πίτερ Μαρέλ παρότρυνε βουλευτές να πιέσουν την αστυνομία ώστε  να «κυνηγήσει» τον τέως Πρωθυπουργό.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Σάλμοντ κρίθηκε από την ποινική δικαιοσύνη αθώος για 13 κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε βάρος εννέα γυναικών.

Οι πολιτικές κατηγορίες κατά της κ. Στέρτζιον αφορούν σε παραβίαση του υπουργικού κώδικα λόγω «παραπλάνησης» του τοπικού κοινοβουλίου του Χόλιρουντ. 

Συγκεκριμένα, η Πρωθυπουργός της Σκωτίας εγκαλείται επειδή δεν είχε αποκαλύψει ως όφειλε συνάντησή της με τον κ. Σάλμοντ στις 2 Απριλίου 2018, κατά την οποία ο ίδιος την ενημέρωσε λεπτομερώς για τις κατηγορίες σε βάρος του.

Η αντιπολίτευση και ο Άλεξ Σάλμοντ υποστηρίζουν δε ότι η κα Στέρτζιον γνώριζε για το θέμα συζήτησης αυτής της συνάντησης ήδη τέσσερις ημέρες νωρίτερα, όταν είχε κανονιστεί το ραντεβού με τη διαμεσολάβηση του προσωπάρχη του τέως Πρωθυπουργού, Τζεφ Αμπερντέιν. Η ίδια είχε δηλώσει αρχικά ότι είχε ξεχάσει αυτή τη συνάντηση και έπειτα ότι τις λεπτομέρειες των καταγγελιών ούτως ή άλλως τις πληροφορήθηκε μετά από τον ίδιο τον κ. Σάλμοντ.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κατηγορείται η κα Στέρτζιον από την αντιπολίτευση  είναι ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αντικρούσει δια της νομικής οδού την καταγγελία σε βάρος της από τον κ. Σάλμοντ, με σημαντικό οικονομικό κόστος για τους φορολογούμενους, παρά τη σαφή νομική σύσταση ότι η κυβέρνηση θα έχανε.

Ο κ. Σάλμοντ υποστηρίζει επιπλέον ότι η Νίκολα Στέρτζιον ήταν εκείνη που παρανόμως διέρρευσε στον συνεργάτη του τα ονόματα των γυναικών που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση. Η ίδια λέει ότι αντιθέτως έμαθε τουλάχιστον ένα από τα δύο ονόματα από τον κ. Σάλμοντ.

Καταθέτοντας σήμερα η κα Στέρτζιον απέρριψε ως «εξωφρενικό» οποιονδήποτε υπαινιγμό περί «κακόβουλων ενεργειών» ή «συνωμοσίας» σε βάρος του Άλεξ Σάλμοντ. Υποστήριξε δε ότι οι χειρισμοί της ήταν «οι σωστοί και οι κατάλληλοι».

Απολογήθηκε, πάντως, στις δύο γυναίκες για τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός των καταγγελιών τους από την κυβέρνηση και στους φορολογούμενους για το κόστος της δικαστικής έρευνας.

Είπε ότι ο Άλεξ Σάλμοντ ήταν από τα 20 της χρόνια όχι μόνο στενός πολιτικός συνάδελφος, αλλά επίσης φίλος και πρότυπο.

Παρόλα αυτά, αν και στο ποινικό δικαστήριο αθωώθηκε, οι περιγραφές της συμπεριφοράς του έναντι γυναικών ήταν «βαθιά ακατάλληλες» και για αυτό η ίδια προσπάθησε «να κάνει το σωστό» μέσω της κυβερνητικής διερεύνησης.

Όσον αφορά τη συνάντηση της 2ας Απριλίου με τον κ. Σάλμοντ στο σπίτι της στη Γλασκώβη, είπε ότι δεν την αποκάλυψε διότι θα παραβίαζε την εμπιστευτικότητα του χαρακτήρα της.

Το θέμα της παραβίασης του υπουργικού κώδικα από την κα Στέρτζιον, που θα μπορούσε να την υποχρεώσει σε παραίτηση, εξετάζεται χωριστά από ανεξάρτητο ανώτερο νομικό.

Η εμφύλια διαμάχη πιστεύεται ότι μπορεί να έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στη διαρκή εκστρατεία του SNP και της κ. Στέρτζιον υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τα κηρύγματα του Τυχικού που προκάλεσαν αίσθηση: Τα «δαιμόνια» αναψυχτικά και η Eurovision ως «σατανική οργάνωση» - Βίντεο

• iOS 18.3: Τα 5 νέα πράγματα που θα μπορεί να κάνει σύντομα το iPhone σας

• Το Netflix αυξάνει και πάλι τις τιμές του - Αναλυτικά οι αλλαγές

• Στέφανος Κασσελάκης: Η γλυκιά αναφορά στον Tyler και η αποδοχή της σεξουαλικής του ταυτότητας - Δείτε βίντεο

• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά

• e-kalathi: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση - Με εικονικούς καταναλωτές η δοκιμαστική φάση - Πότε θα διατεθεί επίσημα στο κοινό



ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

ΠτΔ: Πάει Αίγυπτο για αξιοποίηση των κοιτασμάτων «Κρόνος» και «Αφροδίτη»

Ραγδαίες οι εξελίξεις στα ενεργειακά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη να ετοιμάζεται να πάει Αίγυπτο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top