Προχωρά η διαδικασία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και εντός των επόμενων μηνών αναμένεται να υπάρξουν απτά αποτελέσματα.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, η οποία συζήτησε παράλληλα και τα νομοσχέδια για το οικογενειακό δίκαιο, τα οποία έχουν ως επίκεντρο τα παιδιά.
Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου είπε πως σήμερα συζήτησαν, με αφορμή το Νόμο που ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την πρόοδο που στοχεύεται να επιφέρουν στο δικαστικό σύστημα.
Όπως είπε, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκου Κόκκινου, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για το πώς προχωρά η διαδικασία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Επίσης, ενημερώθηκαν για την πιλοτική λειτουργία του ενδιάμεσου σταδίου, του λεγόμενου ijustice, πριν προχωρήσει η διαδικασία στο ejustice.
Όπως σημείωσε, διαπιστώθηκε η θέληση όλων των εμπλεκομένων, του δικαστικού και δικηγορικού κόσμου, καθώς και της Πολιτείας, για να υλοποιηθεί ο στόχος της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. «Είναι κρίμα να βλέπουμε σήμερα, το 2021, τις εικόνες των δικηγόρων να κολλούν με το σάλιο τους τα χαρτόσημα. Επιτέλους ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.
Ερωτηθείς τι αφορά ακριβώς η ηλεκτρονική δικαιοσύνη, ο κ. Δημητρίου είπε πως σε πρώτο στάδιο αφορά την καταχώρηση των εγγράφων, ενώ συζητείται και τι θα γίνει με τις υποθέσεις που οι φάκελοι τους δεν είναι ψηφιοποιημένοι καθώς και για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να γίνει αυτή η ψηφιοποίηση. «Όλα αυτά βεβαίως, δεδομένης της καλής θέλησης όλων, είμαστε βέβαιοι ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε αισθητή διαφορά στο θέμα της δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση ποια ενημέρωση είχαν από τον Υφυπουργό Καινοτομίας για την πρόοδο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είπε πως τους ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούν με το Πρωτοκολλητείο, με τον δικηγορικό και δικαστικό κόσμο, καθώς και για τα ζητήματα που είχαν προκύψει και λύθηκαν στην πιλοτική εφαρμογή του ijustice. Πρόσθεσε πως για αυτό είναι αισιόδοξος ότι θα εφαρμοστεί καθολικά το σύστημα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης το οποίο θα επιφέρει απτά αποτελέσματα.
Οικογενειακό Δίκαιο.
Ο κ. Δημητρίου ανέφερε στη συνέχεια πως σήμερα στην Επιτροπή Νομικών συζήτησαν τα νομοσχέδια που αφορούν το οικογενειακό δίκαιο. Στόχος είναι να έχουμε μια δικαιοσύνη που θα βάζει μπροστά το συμφέρον του παιδιού, είπε, και σημείωσε την σημαντική προεργασία που έχει γίνει από τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τη λήξη της παρούσας Βουλής θα τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας νομοσχέδια που θα βοηθήσουν τα παιδιά. «Να έχουμε το νου μας στα παιδιά μας», είπε.
Σε ερώτηση τι προνοούν τα νομοσχέδια, ο κ. Δημητρίου είπε πως η βασική φιλοσοφία της προσέγγισης είναι να υπάρχει εξίσου ευθύνη των γονέων για τα παιδιά τους, είτε είναι διαζευγμένοι είτε εν διαστάσει. Είναι η ώρα να μιλάμε όχι ως πατέρες και ως μητέρες αλλά ως γονείς», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις