Εφικτή χαρακτήρισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΤΑΠ Πάφου, Νάσος Χατζηγεωργίου, την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, με αργούς ρυθμούς περί τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, αρχικά με εγχώριο τουρισμό και στη συνέχεια ενδεχομένως με επισκέπτες από το Ισραήλ. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως ακόμη “δεν μπορούμε να προβλέψουμε με εγκυρότητα τι μέλλει γενέσθαι”, προσθέτοντας πως "αναμένουμε και παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις, τόσο εντός της χώρας, όσο και ανά το παγκόσμιο”.
Επεσήμανε ωστόσο πως υπολείπονται ακόμη πολλά κομμάτια από το «παζλ» της επανεκκίνησης της τουριστικής βιομηχανίας. Έφερε ως παράδειγμα την επιδημιολογική εικόνα των χωρών πηγής τουρισμού, την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου, τα επίπεδα εμβολιασμού και ανοσοποίησης του πληθυσμού, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου και τα τελικά πτητικά προγράμματα αεροπορικών εταιριών και διοργανωτών ταξιδιών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ημερομηνίες επαναλειτουργίας του προορισμού για ξενοδοχεία, εστιατόρια, δραστηριότητες και στα πρωτόκολλα επαναλειτουργίας του προορισμού.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε πως σιγά σιγά το πεδίο ξεκαθαρίζει, σημειώνοντας πως από την μια αναμένουμε αυτή τη βδομάδα τις αποφάσεις της πολιτείας για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας και ίσως να επιτραπεί η μετακίνηση μονίμων κατοίκων Κύπρου για εγχώριο τουρισμό.
Από την άλλη συνέχισε, η καταγραφή που έχουμε σε εξέλιξη με τους ξενοδόχους της επαρχίας καταδεικνύει ότι μικρό ποσοστό μονάδων αναμένεται να λειτουργήσει την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου, περισσότερες έχουν πρόθεση για επαναλειτουργία την πρώτη εβδομάδα Απριλίου, ενώ οι πλείστες μονάδες περί την πρώτη βδομάδα Μαΐου 2021.
Επεσήμανε ακόμη πως χθες ξεκαθάρισε και λίγο η αγγλική αγορά όπου με βάση τις αποφάσεις της βρετανικής Κυβέρνησης δεν αναμένονται επισκέπτες πριν τις 17 Μαΐου «όμως σίγουρα θα δούμε κινητικότητα στις κρατήσεις για τους μήνες Ιούνιο και μετέπειτα».
Επιπρόσθετα, σημείωσε, πως αβεβαιότητα στις προβλέψεις προκαλεί το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία πράγμα που, όπως είπε, μπορεί να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Παρόμοια αβεβαιότητα, συμπλήρωσε, παρουσιάζεται και για την γερμανική αγορά, όπως και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παρότι, ανέφερε, σιγά σιγά το τοπίο ξεκαθαρίζει, υπάρχουν ακόμη αρκετοί αστάθμιστοι παράγοντες.
Παρ’ όλα αυτά εκτίμησε πως η τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο μπορεί να επανεκκίνησή με αργούς ρυθμούς, εάν η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το επιτρέψει, περί τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, αρχικά με εγχώριο τουρισμό και στη συνέχεια ίσως με επισκέπτες από το Ισραήλ, αναλόγως και των δεδομένων και της κατηγοριοποίησης από διάφορες άλλες χώρες οι οποίες ενδέχεται να προστίθενται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
«Υπάρχει ανάγκη από όλους και ανά το παγκόσμιο για επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας. Τόσο από τα κράτη, από πιθανούς ταξιδιώτες, όσο από τις αεροπορικές εταιρίες, διοργανωτές ταξιδίων, ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία και όλους όσους άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με την βιομηχανία του τουρισμού», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις