ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Pfizer: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μειώνει την προστασία από το εμβόλιο κατά 2/3

Pfizer: Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη μειώνει την προστασία από το εμβόλιο κατά 2/3

Tην ώρα που οι εταιρείες αγωνίζεται να παρασκευάσουν μία αναβαθμισμένη εκδοχή του εμβολίου

Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει την προστασία αντισωμάτων από το εμβόλιο των Pfizer/BionTech κατά 2/3, όπως έδειξε εργαστηριακή μελέτη του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Ωστόσο, η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τ,ο εμβόλιο μπορεί ακόμη να εξουδετερώνει τον κορωνοϊό και δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις από δοκιμές σε ανθρώπους ότι η μετάλλαξη αυτή μειώνει την προστασία από τα εμβόλια. Ωστόσο, συζητούν με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές για την ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης εκδοχής του εμβολίου τους mRNA ή μιας ενισχυτικής δόσης, αν χρειαστεί.

Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν για τις ανάγκες της μελέτης έναν τεχνητό ιό, που περιέχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα με την νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351. Η πρωτεϊνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να παρεισφρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, αποτελεί τον βασικό στόχο πολλών εμβολίων για την Covid-19.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τεχνητό ιό σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από άτομα που εμβολιάστηκαν και διαπίστωσαν μία μείωση κατά 2/3 του ποσοστού των αντισωμάτων σε σύγκριση με την επίδρασή του στην αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, που χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο όριο που να προσδιορίζει το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτείται για να παρέχει προστασία έναντι του κορωνοϊού, γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο παραμένει ασαφές κατά πόσον η μείωση κατά 2/3 των αντισωμάτων θα καταστήσει αναποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής που εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας κι ένας εκ των συντακτών της μελέτης, Πέι Γιονγκ Σι θεωρεί ότι το εμβόλιο της Pfizer πιθανότατα παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. «Ακόμη κι αν η παραλλαγή αυτή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θεωρητικά θα πρέπει να παρέχει προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης και θανάτου», επεσήμανε ο καθηγητής , μία προστασία που είναι άκρως απαραίτητη για να μην καταρρεύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας.

ΠΗΓΗ Protothema.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top