Tην ώρα που οι εταιρείες αγωνίζεται να παρασκευάσουν μία αναβαθμισμένη εκδοχή του εμβολίου
Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού θα μπορούσε να μειώσει την προστασία αντισωμάτων από το εμβόλιο των Pfizer/BionTech κατά 2/3, όπως έδειξε εργαστηριακή μελέτη του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού και της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».
Ωστόσο, η ίδια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τ,ο εμβόλιο μπορεί ακόμη να εξουδετερώνει τον κορωνοϊό και δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις από δοκιμές σε ανθρώπους ότι η μετάλλαξη αυτή μειώνει την προστασία από τα εμβόλια. Ωστόσο, συζητούν με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές για την ανάπτυξη μιας αναβαθμισμένης εκδοχής του εμβολίου τους mRNA ή μιας ενισχυτικής δόσης, αν χρειαστεί.
Οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας (UTMB) ανέπτυξαν για τις ανάγκες της μελέτης έναν τεχνητό ιό, που περιέχει τις ίδιες μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα με την νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351. Η πρωτεϊνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να παρεισφρήσει στα ανθρώπινα κύτταρα, αποτελεί τον βασικό στόχο πολλών εμβολίων για την Covid-19.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τον τεχνητό ιό σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν από άτομα που εμβολιάστηκαν και διαπίστωσαν μία μείωση κατά 2/3 του ποσοστού των αντισωμάτων σε σύγκριση με την επίδρασή του στην αρχική παραλλαγή του κορωνοϊού, που χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».
Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο καθορισμένο όριο που να προσδιορίζει το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτείται για να παρέχει προστασία έναντι του κορωνοϊού, γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο παραμένει ασαφές κατά πόσον η μείωση κατά 2/3 των αντισωμάτων θα καταστήσει αναποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής που εξαπλώνεται παγκοσμίως.
Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας κι ένας εκ των συντακτών της μελέτης, Πέι Γιονγκ Σι θεωρεί ότι το εμβόλιο της Pfizer πιθανότατα παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. «Ακόμη κι αν η παραλλαγή αυτή μειώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα, το εμβόλιο θεωρητικά θα πρέπει να παρέχει προστασία έναντι σοβαρής λοίμωξης και θανάτου», επεσήμανε ο καθηγητής , μία προστασία που είναι άκρως απαραίτητη για να μην καταρρεύσουν τα εθνικά συστήματα υγείας.
ΠΗΓΗ Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις