Θα βγει ή δεν θα βγει στο Κεντρικό Αιγαίο για έρευνες το τουρκικό υδρογραφικό πλοίο Τσεσμέ; Το ερώτημα αυτό απασχολεί τα τελευταία 24ωρα την ελληνική κυβέρνηση, με τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας να συλλέγουν και να αποκωδικοποιούν όλες τις πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να συνθέσουν την εικόνα των τουρκικών προκλήσεων.
Μέχρι αυτή την ώρα, περίπου 10:30 πρωί Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου, το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ δεν έχει βγει από τα στενά.
Το σίγουρο είναι ότι η Navtex 0122/21 που εκδόθηκε τη Δευτέρα από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει αγγελία προς ναυτιλλομένους για διενέργεια υδρογραφικών στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε ελληνικές υπηρεσίες.
Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένεται να προβεί στην επίδοση διαβήματος στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα. Η ελληνική διπλωματία αναμένεται να καταγγείλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex με την οποία το καθεστώς Ερντογάν προειδοποιεί ότι το πλοίο Τσεσμέ θα προχωρήσει σε ερευνητικές εργασίες για διάστημα 13 ημερών, από σήμερα μέχρι και τα μεσάνυχτα της 2ας Μαρτίου.
Η τουρκική «μπαμπεσιά»
Όπως φαίνεται στον χάρτη, η περιοχή ερευνών που οι Τούρκοι προειδοποίησαν ότι θα κινηθεί το Τσεσμέ εκτείνεται μόλις επτά μίλια από την Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Με αυτή την μέθοδο, η Άγκυρα επαναλαμβάνει εμμέσως ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το ακόμη πιο πονηρό της τουρκικής κίνησης με το Τσεσμέ είναι ότι η περιοχή που έχουν δηλώσει ότι θα διενεργηθούν έρευνες τέμνει τον 25ο μεσημβρινό που κατά τους Τούρκους θα έπρεπε να είναι το όριο για την διχοτόμηση του Αιγαίου σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης. Η Άγκυρα προσπαθεί να διεκδικήσει για λογαριασμό της την περιοχή ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, αξιώνει δηλαδή να αποκτήσει τον έλεγχο για επιχειρήσεις SAR στο μισό Αιγαίο! Ο 25ος μεσημβρινός τέμνει τον Άγιο Ευστράτιο. Η περιοχή που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα κινηθεί το Τσεσμέ για έρευνες είναι προσεκτικά σχεδιασμένη ώστε να περιλαμβάνει περιοχή -σε διεθνή ύδατα- ανατολικά αλλά και δυτικά του 25ου μεσημβρινού, δηλαδή εκεί όπου ακόμη και οι Τούρκοι αναγνωρίζουν ότι αποκλειστικά δικαιώματα για επιχειρήσεις Search And Rescue έχει η Ελλάδα. Ακόμη όμως και γι' αυτή τη ζώνη δυτικά του 25ου μεσημβρινού οι Τούρκοι καταχρηστικά έδωσαν «άδεια» στο Τσεσμέ για τη διενέργεια υδρογραφικών ερευνών.
Το πλοίο Τσεσμέ
Το τουρκικό ερευνητικό Τσεσμέ είναι ένα παλαιό πλοίο, σχεδιασμένο για επιχειρήσεις έρευνας. Τέθηκε σε υπηρεσία για το αμερικανικό ναυτικό το 1965 και το 1999 παραχωρήθηκε στην Τουρκία. Εχει μήκος 87 μέτρα, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 15 κόμβων και έχει πλήρωμα 37 ατόμων.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις