LIFESTYLE

Σεξουαλική παρενόχληση στο ελληνικό θέατρο: «Καζάνι που βράζει» ο χώρος - Έρχονται νέες καταγγελίες

Σεξουαλική παρενόχληση στο ελληνικό θέατρο: «Καζάνι που βράζει» ο χώρος - Έρχονται νέες καταγγελίες

Όταν πριν από χρόνια ο μεγάλος Δημήτρης Χορν παραχώρησε σε μια νεαρή τότε δημοσιογράφο, συνέντευξη, αυτή το χαρακτήρισε «ιερό τέρας» του θεάτρου. Γνωστός για το φλεγματικό του χιούμορ, ο ηθοποιός της απάντησε χαμογελώντας: «Τέρας ναι, ιερό σε καμία περίπτωση». Δεκαετίες μετά από εκείνη την συνάντηση, η λέξη «τέρας» κυκλοφορεί συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες στον θεατρικό χώρο ως προσδιορισμός για συγκεκριμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες.

Τα ονόματά τους έχουν κάνει τον χώρο του θεάτρου και της υποκριτικής να μοιάζει με ένα καζάνι που βράζει μετά από όσα έχουν γίνει περισσότερο ή λιγότερο γνωστά. Χρειάστηκαν να μιλήσουν συγκεκριμένες γυναίκες για να φουντώσει και στην χώρα μας το κίνημα #Metoo, φέρνοντας στην επιφάνεια ιστορίες για τις οποίες όλοι ήξεραν αλλά κανείς δεν μίλαγε. Μόνο που από την στιγμή που έσπασε η ομερτά την οποία αρνούνται κάποιοι, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί.

Για πάνω από χίλιες μίλησε προ ημερών ο Πασχάλης Τσαρούχας, πρόεδρος του πειθαρχικού στο ΣΕΗ, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Κάποιοι υποστηρίζουν και μπορεί να έχουν δίκιο ότι είναι καλύτερα έτσι, αφού πολλά θύματα-αγόρια και κορίτσια-φοβούνται και δεν θέλουν να βγουν μπροστά. Όσο γι’ αυτούς που υποπίπτουν σε δηλώσεις που μπορεί να βγάζουν μια αντίθετη γνώμη για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τα θύματα, οι απαντήσεις και οι επικρίσεις πέφτουν βροχή στα social media.

Το ζήτημα είναι τι θα μείνει όταν όλος αυτός ο κυκλώνας φύγει λένε άνθρωποι του χώρου, πολλοί από τους οποίους γνώριζαν αλλά σιωπούσαν όλα αυτά τα χρόνια. Ήδη ακούγεται έντονα ότι έρχονται νέες καταγγελίες, ειδικά για έναν ηθοποιό που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αλλά και για συνάδελφό του που κατηγορείται ήδη.

Η εξαφάνιση και η έξωση

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι χιλιάδες κλήσεις των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την υπόθεση, γεμίζουν έναν χοντρό τηλεφωνικό κατάλογο. Την ίδια στιγμή προκαλεί έκπληξη η «εξαφάνιση» κορυφαίου πρωταγωνιστή -θεωρείται από τους πλέον προχωρημένους ερμηνευτικά και άνθρωπος με άποψη- ο οποίος δεν έχει βγει καν να μιλήσει για τα όσα τραγικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Κάτι που αφήνει άπλετο χώρο για ποικίλα σχόλια από τους συναδέλφους του, οι οποίοι θεωρούν απαράδεκτο να μην έχει βγει για να τοποθετηθεί δημόσια. Είναι μάλλον πολύ δύσκολο να πράξει κάτι τέτοιο ο συγκεκριμένος, με δεδομένη την στενότατη φιλία δεκαετιών με ηθοποιό-σκηνοθέτη για τον οποίο φέρεται να υπάρχουν καταγγελίες και φήμες για ιστορίες που ηχούν και μπορεί να είναι εν πολλοίς απίστευτες.

Κι’ αυτός εξαφανισμένος ουσιαστικά είναι, περιμένοντας να δει τι τελικά θα «σκάσει» πάνω του από όλα αυτά που ακούγονται για το πρόσωπό του και ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά. Το μόνο σίγουρο λένε όλοι είναι ότι όταν όλο αυτό τελειώσει ο χώρος του θεάτρου και της υποκριτικής δεν θα είναι πια ο ίδιος, αφού μετά τις αποκαλύψεις και τα όσα ακούγονται οι φερόμενοι ως θύτες βιώνουν ήδη μια αποκαθήλωση. Από κοντά ακολουθεί και η κοινωνική κατακραυγή, ειδικά από τα social media και όχι μόνο, χωρίς οι φερόμενοι ως θύτες να μπορούν να την σταματήσουν.

Κάποιοι από αυτούς απέστειλαν εξώδικα με τα γνωστά αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που για έναν εκ των πολλών θυτών, οι γείτονες του κτηρίου που μένει φέρονται να μαζεύουν υπογραφές ώστε να φύγει. Αυτά που έχουν ακούσει και έχουν διαβάσει ήταν αρκετά για να προχωρήσουν διακριτικά την διαδικασία λένε πληροφορίες και φήμες, ώστε να δουν αν όλοι είναι σύμφωνοι με αυτή την κίνηση. Τελικά όπως έλεγε προ ημερών γνωστός πρωταγωνιστής «τίποτε δεν μένει κρυφό για πάντα, έστω και αν χρειαστεί να περάσουν χρόνια».

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top