ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γιατί δεν πρέπει να «φρικάρετε» εάν χάσετε μυρωδιά και γεύση εν μέσω Covid-19

Γιατί δεν πρέπει να «φρικάρετε» εάν χάσετε μυρωδιά και γεύση εν μέσω Covid-19

H απώλεια οσμής και γεύσης μπορεί να έχει σχέση με τους άμεσα προσβεβλημένους από τον Covid, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις.

 

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι αυτό το σύμπτωμα μπορεί να είναι εξίσου κοινό με ένα εποχιακό κρυολόγημα.

Πιθανότατα μέχρι τώρα, να μην έχετε -ευτυχώς- υποστεί τα άμεσα συμπτώματα του κορονοϊού, όπως υψηλό πυρετό, ρίγη, δύσπνοια και ραγδαία σωματική κόπωση, κάτι, που φαινομενικά, σας καθιστά καλά οχυρωμένους από την πανδημία.

Αλλά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2021 του επιστημονικού περιοδικού Journal of Internal Medicine, υπάρχει ένα σύμπτωμα, που μπορεί να σας κατατάξει στους άμεσα προσβεβλημένους από τον Covid, χωρίς να συνυπάρχει καμία από τις παραπάνω συμπτωματικές ενδείξεις ή ένα επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

«Είναι η απώλεια οσμής και γεύσης», λένε οι επιστήμονες, και εξηγούν: «Αυτό που κλινικά αναφέρεται ως ανοσμία, είναι μια σταδιακή ή άμεση αντανάκλαση της επίδρασης που έχει ο κορονοϊός στους βοηθητικούς οσφρητικούς νευρώνες», λέει ο Κρις Κόμπλερτ, βοηθός διευθυντής στο τμήμα ΩΡΛ του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις στο Σικάγο, εξηγώντας:

«Το οσφρητικό νεύρο είναι ένα από τα δώδεκα νεύρα στο κρανίο που σχετίζεται αρχικά με την αίσθηση της όσφρησης, όσο και της γεύσης σε δεύτερη φάση -αντανακλώντας την συγκεκριμένη αίσθηση στον εγκέφαλο μέσω των αισθητήρων της στοματικής κοιλότητας». Και, σύμφωνα με επικαιροποιημένες μελέτες και τη συνεχιζόμενη συλλογή δεδομένων από τους επιστήμονες, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι ο Covid-19 έχει μια ύπουλη επίδραση σε αυτά τα συγκεκριμένα βοηθητικά κύτταρα», λέει ο Κόμπλερτ, επικαλούμενος μια τελευταία ευρωπαϊκή μελέτη, όπου μεταξύ των 2.581 ασθενών που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 τους τελευταίους μήνες, 1.1916 ασθενείς ανέφεραν απώλεια της αίσθησης μυρωδιάς και γεύσης.

Ωστόσο, αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί, είναι ότι το 85% εκείνων που έχασαν αυτή την αίσθηση, είχαν μια ήπια μορφή κλινικών ενδείξεων –καθιστώντας τους στους λεγόμενους «ασυμπτωματικούς», με μόνο 5% των ασθενών να εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα εξαιτίας του ιού.

«Μολονότι το φαινόμενο ποικίλει ανάμεσα στους υποψήφιους ασθενείς, η απώλεια αίσθησης οσμής και γεύσης, πρέπει να εξεταστεί άμεσα από τον γιατρό σας –για καλό και για κακό», λέει ο Κόμπλερτ, προσθέτοντας: «Στο καλό σενάριο, η επαναφορά των αισθήσεων οσμής και γεύσης επανέρχονται μέσα σε 72 ώρες. Εάν αυτό δεν βλέπετε να συμβαίνει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τότε σηκώστε το χέρι και πείτε: “Είμαι ένα ακόμη θύμα του κορονοϊού!”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμελείτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σας απέναντι στο οικογενειακό σας περιβάλλον και το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο κινείστε».

Πηγή: Reader.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top