ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο δημοσκοπήσεις σε τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν μειωμένα ποσοστά ΑΚP και Έρντογαν

Δύο δημοσκοπήσεις σε τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν μειωμένα ποσοστά ΑΚP και Έρντογαν

Μειωμένα ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, της συμμαχίας του με το ΜΗΡ και του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφηκαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ευρασία που διενεργήθηκε στην Τουρκία μεταξύ 2-10 Φεβρουαρίου, με δείγμα 1.160 ατόμων.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η τουρκική εφημερίδα Σοζτζιού αναφέρει σήμερα ότι ο διευθυντής της εταιρείας, Κεμάλ Όζκιραζ, παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία στην ερώτηση ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) πήρε 34.1% , το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 27.3%, το Καλό Κόμμα (İYİ Parti) 14%, το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10.1%, το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 7.5%, το κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) 2.7%, το DEVA: 2.4% και το κόμμα της Ευτυχίας 1.4%.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης ότι η Δημοκρατική Συμμαχία (Cumhur İttifakı) που απαρτίζεται από το AKP και το MHP εξασφαλίζει 41.6% και η Συμμαχία του Έθνους (Millet İttifakı) που απαρτίζεται από το CHP και το İYİ Parti 41.3%.

Εξάλλου, πρόσφατη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας για στις επόμενες προεδρικές εκλογές κατέδειξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν εξασφαλίζει 30.9% έχοντας ως ανθυποψήφιο του στον πρώτο γύρο τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου που εξασφαλίζει 32.5%. Για το δεύτερο γύρο των προεδρικών, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι αν οι υποψήφιοι είναι Έρντογαν-Ιμάμογλου, ο Έρντογαν εξασφαλίζει 35.1% έναντι του Ιμάμογλου που εξασφαλίζει 45.3%.

Στο ενδεχόμενο να είναι ανθυποψήφιος του Έρντογαν, ο Μανσούρ Γιαβάς, Δήμαρχος Άγκυρας, τότε η δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να εξασφαλίζει στον πρώτο γύρο 31.9% έναντι του Γιαβάς με 41.1%. Στο δεύτερο γύρο, η δημοσκόπηση δείχνει τον Έρντογαν να χάνει από το Γιαβάς με 34.5% έναντι 49.7%. Δηλαδή, σημειώνει η εφημερίδα, η διαφορά μεταξύ των δύο ανέρχεται σε 15 ποσοστιαίες μονάδες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η κατανομή των αναποφάσιστων.

Δημοσκόπηση Aksıy στην ιστοσελίδα Τ24

Εξάλλου, στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα T24 δημοσιεύθηκε χθες το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της εταιρείας Aksoy, που διενεργείται κάθε μήνα στην Τουρκία με τίτλο «Monitoring Turkey».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τον Ιανουάριο στην Τουρκία, χωρίς να αναφέρεται το δείγμα των συμμετεχόντων.

Στο ερώτημα, αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αυτή την Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε, το 17.9% δήλωσαν αναποφάσιστοι, το 35.2% απάντησαν AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), 9% απάντησαν το MHP(Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), 26,5% απάντησαν το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα), 2.5% απάντησαν το DEVA, 1.5% απάντησαν το Saadet Parti (Κόμμα της Ευτυχίας) και 1% απάντησαν το Gelecek Parti (Κόμμα του Μέλλοντος).

Επίσης, οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση απαντώντας σε ερώτηση ποιον θα ψήφιζαν για πρόεδρο στις επόμενες προεδρικές εκλογές, έχοντας ενώπιον τους δύο ανθυποψήφιους του Προέδρου Έρντογαν, τον Μανσουρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου, απάντησαν με ποσοστό 48.5% τον Μανσούρ Γιαβάς και με 44.1% τον Εκρέμ Ιμάμογλου, με τον Έρντογαν να εξασφαλίζει ποσοστό της τάξεως του 37.7% και στις δύο περιπτώσεις. Επίσης, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι αν ο Σελαχαττίν Ντεμίρτας ήταν ανθυποψήφιος του Έρντογαν τότε θα εξασφάλιζε 46.2%.

Οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση ρωτήθηκαν και για την οικονομία της Τουρκίας με το 49.6% να απαντά ότι η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι άθλια, το 13.7% πολύ άσχημη και το 15.4% πολύ καλή.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top