ΔΙΕΘΝΗ

Kόσμος - Κορωνοϊός: Ο αριθμός των μολύνσεων συνέχισε να πέφτει και αυτήν την εβδομάδα - Τι επικρατεί διεθνώς

Kόσμος - Κορωνοϊός: Ο αριθμός των μολύνσεων συνέχισε να πέφτει και αυτήν την εβδομάδα - Τι επικρατεί διεθνώς

Ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό συνέχισε να πέφτει και αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε 15.089 νέα κρούσματα και 507 θανάτους.

Επιπρόσθετα, το Καζακστάν έγινε η 27η χώρα που ενέκρινε για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, η Καταλονία ζητάει από την ΕΕ να επιταχύνει την αξιολόγηση των εμβολίων, με στραμμένο το βλέμμα προς το ρωσικό Sputnik V, ενώ η Ανώτατη Αρχή Υγείας της Γαλλίας συνιστά μία και μοναδική δόση εμβολίου στους αναρρώσαντες από Covid.

Επίσης, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίζεται στο ένα πέμπτο των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία, ενώ οι ισπανικές επιχειρήσεις προσφέρουν βοήθεια για να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμών κατά του νέου κορωνοϊού.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κορωνοϊό συνέχισε και αυτήν την εβδομάδα την πτώση που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, φθάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδό του από τον Οκτώβριο. Ακολουθούν οι σημαντικότερες εβδομαδιαίες εξελίξεις στον κόσμο, όπως προκύπτουν από βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αν και σημαντικός δείκτης, ο αριθμός των θετικών διαγνώσεων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων και οι συγκρίσεις μεταξύ χωρών πρέπει να γίνονται με περίσκεψη, καθώς η πολιτική διενέργειας τεστ διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Με 412.700 μολύνσεις να καταγράφονται κάθε μέρα αυτήν την εβδομάδα, ο δείκτης συνεχίζει την πτώση του που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, σύμφωνα με απολογισμό του AFP μέχρι και χθες, Πέμπτη. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων εξακολουθεί να πέφτει (-16% αυτήν την εβδομάδα) μετά το ρεκόρ των 743.000 νέων μολύνσεων που είχε φθάσει την εβδομάδα 5-11 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των μολύνσεων είναι ο χαμηλότερος από την εβδομάδα 17-23 Οκτωβρίου.

Μέσα σε έναν μήνα, οι νέες μολύνσεις σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν σχεδόν στο μισό (-44,5%). Ποτέ άλλοτε, αφότου ξεκίνησε η πανδημία, ο δείκτης δεν είχε σημειώσει τόσο ισχυρή και παρατεταμένη πτώση.

Όλες οι περιοχές του κόσμου κατέγραψαν επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού αυτήν την εβδομάδα: -24% στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, -20% στην Αφρική, -18% στην Ασία, -15% στην Ευρώπη, -10% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και -2% στη Μέση Ανατολή.

Ο ιός δεν κυκλοφορεί σχεδόν καθόλου στην Ωκεανία (12 θετικές διαγνώσεις την ημέρα, -14%).

Αυτήν την εβδομάδα, οι δύο πιο ισχυρές μειώσεις παρατηρήθηκαν σε χώρες που έχουν τεθεί σε lockdown, στην Πορτογαλία (-54%, 4.200 νέες μολύνσεις την ημέρα) και στο Ισραήλ (-39%, 4.400). Το εβραϊκό κράτος, που ξεκίνησε την Κυριακή να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς του lockdown, είναι επίσης η χώρα όπου η εκστρατεία εμβολιασμού είναι η πιο προωθημένη στον κόσμο, καθώς το 44% του πληθυσμού του έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση (το 28% έχει μάλιστα λάβει και τις δύο δόσεις).

Ακολουθούν η Ισπανία (-39%, 18.300 νέες μολύνσεις την ημέρα), η Νότια Αφρική (-37%, 2.600), η Κολομβία (-35%, 6.300) και η Ιαπωνία (-35%, 1.900).

Το Ιράκ είναι η χώρα όπου η επιδημία επιταχύνεται περισσότερο (+81%, 1.800 νέες μολύνσεις την ημέρα). Ακολουθούν η Ιορδανία (+34%, 1.500), η Ελλάδα (+29%, 1.100), ο Ισημερινός (+21%, 1.300) και η Ουγγαρία (+16%, 1.400).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων μολύνσεων αυτήν την εβδομάδα, με 101.800 νέες μολύνσεις να καταγράφονται καθημερινά (-24%), μπροστά από τη Βραζιλία (45.400, -6%), τη Γαλλία (18.900, -8%), την Ισπανία (18.300, -39%) και τη Βρετανία (15.200, -29%). Όμως όλες αυτές οι χώρες έχουν καταγράψει μείωση του αριθμού των μολύνσεων.

Αναλογικά με τον πληθυσμό τους, εκτός από τα πολύ μικρά κράτη, το Μαυροβούνιο είναι η χώρα που κατέγραψε περισσότερες μολύνσεις αυτήν την εβδομάδα (606 ανά 100.000 κατοίκους) και ακολουθούν η Δημοκρατία της Τσεχίας (482) και το Ισραήλ (356).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας (2.784 την ημέρα κατά μέσο όρο) και ακολουθούν το Μεξικό (1.187), η Βραζιλία (1.058), η Βρετανία (754) και η Γερμανία (555).

Ρωσία

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 15.089 νέα κρούσματα της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων 2.139 στην Μόσχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 4.042.837 από την αρχή της πανδημίας.

Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανακοίνωσαν επίσης ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 507 θάνατοι, ενώ ο συνολικά από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 79.194 θάνατοι.

Καζακστάν

Το Καζακστάν ενέκρινε για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορωνοϊού, ανακοινώθηκε μέσω του επίσημου λογαριασμό του εμβολίου Sputnik V στο Twitter.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση 27 χώρες έχουν εγκρίνει μέχρι σήμερα για επείγουσα χρήση το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Ισπανία

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας προέτρεψε τις ευρωπαϊκές αρχές σήμερα να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης των νέων εμβολίων κατά της Covid-19, όπως του ρωσικού Sputnik V.

Η Ισπανία, μαζί με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετώπισε καθυστερήσεις στην απόκτηση των τριών εμβολίων, που έχουν ήδη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, εκείνα των Pfizer, Moderna και AstraZeneca.

Στο μεταξύ, ισπανικά σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα και άλλες εταιρείες τροφίμων και διανομής προσφέρθηκαν σήμερα να βοηθήσουν τις υγειονομικές αρχές, που βρίσκονται υπό πίεση, με τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορωνοϊού.

Πέντε μεγάλες ενώσεις λιανικής επισημαίνουν, σε μια επιστολή προς τις υγειονομικές αρχές, ότι τα μέλη τους, πολλά εκ των οποίων διεξάγουν ήδη ετήσιους εμβολιασμούς του προσωπικού τους, θα μπορούσαν να χορηγήσουν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εργαζόμενούς τους, προκειμένου να χαλαρώσουν την πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οι εταιρείες, μεταξύ άλλων οι El Corte Ingles, Carrefour και IKEA, τόνισαν πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε απόλυτη συμφωνία με την εθνική στρατηγική εμβολιασμού.

Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές συνιστούν την χορήγηση μίας και μοναδικής δόσης εμβολίου στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί και αναρρώσει από την Covid-19.

Η Γαλλία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που διατυπώνει τέτοια σύσταση.

Οι αναρρώσαντες από Covid-19 "έχουν αναπτύξει εξαιτίας της μόλυνσης ανοσολογική μνήμη. Η μοναδική δόση του εμβολίου διαδραματίζει αναμνηστικό ρόλο", εξηγεί η Ανώτατη Αρχή Υγείας στην γνωμοδότησή της, η οποία να πρέπει στην συνέχεια να λάβει την έγκριση της Κυβέρνησης.

Ιταλία

Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίσθηκε περίπου στο 20% των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην Ιταλία, στις 3 και 4 Φεβρουαρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε βάσει δείγματος 3.600 κρουσμάτων, από όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η βρετανική μετάλλαξη εντοπίστηκε, κυρίως, στις περιφέρειες της κεντρικής Ιταλίας.

Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί έκρηξη κρουσμάτων, αλλά οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι μολύνσεις, λόγω της συγκεκριμένης μετάλλαξης, μπορεί να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές

• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

• Καιρός: Αυτές τις περιοχές επηρεάζει η «ELENA» - Πότε αναμένεται να επιδεινωθούν τα έντονα φαινόμενα

• Ισραήλ: Νέα πυραυλική επίθεση των Χούθι παρά το μπαράζ των ισραηλινών βομβαρδισμών στην Υεμένη - Δείτε βίντεο

• Θρίλερ με τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Τι αναφέρουν οι αζέρικες πηγές και τι απαντούν οι Ρώσοι



Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Στην Αθήνα ο Παπαναστασίου - Θα συναντηθεί με τον Υπ. Ενέργειας Ελλάδας για τον GSI

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, θα έχει σήμερα στην Αθήνα συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (GSI).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top