Η Επιτροπή Νομικών της Βουλής άρχισε και ολοκλήρωσε τη συζήτηση δύο νομοσχεδίων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε σημαντικά τα νομοσχέδια τα οποία αφορούν τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για πάταξη της διαφθοράς. Ανέφερε ότι τα εν λόγω νομοσχέδια αναμένεται να οδηγηθούν στην Ολομέλεια εντός Μαρτίου.
Το πρώτο αφορά την αύξηση της ποινής σε δημόσιο λειτουργό για κατάχρηση εξουσίας. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, τροποποιείται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας του ποινικού κώδικα όσον αφορά το ύψος της ποινής και από τρία χρόνια φυλάκισης που είναι στην κείμενη νομοθεσία αυξάνεται σε επτά χρόνια.
Επίσης η Επιτροπή Νομικών συζήτησε νομοσχέδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση της απάτης και της πλαστογραφίας, μέσω πληρωμής πλην των μετρητών. Όπως είπε ο κ. Γεωργίου με την αλματώδη ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας οι συναλλαγές έχουν πλέον σημαντική συνοριακή διάσταση και θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με οποιοδήποτε μέσο πληρωμής πλην των μετρητών, είτε σε υλική μορφή όπως τραπεζικές κάρτες, είτε εικονικά όπως πληρωμές μέσω κινητών συσκευών, περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής αυτών των αδικημάτων.
Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ποινικοποιούνται η δόλια χρήση κλεμμένου ή πλαστογραφημένου μέσου πληρωμής πλην των μετρητών, η κλοπή, πλαστογραφία και παράνομη ιδιοποίηση, ή προμήθεια υλικών μορφών πληρωμής, η παράνομη αποδοχή, πλαστογραφία, κατοχή ή προμήθεια ψηφιακών μορφών πληρωμής, όπως πληρωμές μέσω κινητών συσκευών, ηλεκτρονικά πορτοφόλια και εικονικά νομίσματα. Επίσης, είπε, ποινικοποιεί την παρεμπόδιση ή την παρεμβολή σε συστήματα πληροφοριών ή χειρισμών ηλεκτρονικών δεδομένων για τη παράνομη μεταφορά των χρημάτων ενός προσώπου. Επίσης ανέφερε, ποινικοποιείται η ηθική αυτουργία, αλλά και υποκίνηση, υποβοήθηση, συνέργεια και απόπειρα σε οποιαδήποτε από τα πιο πάνω αδικήματα.
Ορίζονται επίσης οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες τα νομικά πρόσωπα υπέχουν νομική ευθύνη για τα αδικήματα και ορίζει τις ποινές για φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Πρόσθεσε ότι ορίζεται η Αστυνομία Κύπρου ως εθνικό σημείο επαφής που θα λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, επτά ημέρες την εβδομάδα για την ανταλλαγή διασυνοριακών πληροφοριών.
Στο νομοσχέδιο, συμπλήρωσε, καθιερώνεται στήριξη και βοήθεια για τα θύματα, τα οποία είναι θύματα απάτης όσον αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Θεσπίζονται επίσης κανόνες για συλλογή και τήρηση στατιστικών στοιχείων που διαβιβάζονται στην ΕΕ, αλλά και την οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και διαφώτισης με στόχο της μείωση των συγκεκριμένων αδικημάτων.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις