ΥΓΕΙΑ

Αν έχω περάσει Covid-19, να εμβολιαστώ; Και άλλες έξι καίριες απορίες για το εμβόλιο

Αν έχω περάσει Covid-19, να εμβολιαστώ; Και άλλες έξι καίριες απορίες για το εμβόλιο

Ο κύριος Κωνσταντίνος Παπανικολάου, Παθόλογος – Λοιμώξιολογος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ, απαντά σε επτά καίρια ερωτήματα για τα εμβόλια του κορωνοϊου που μας απασχολούν όλους και ξεδιαλύνει κάθε ανησυχία

1. Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσω με COVID-19 μετά τον εμβολιασμό; Όχι. Τα -έως τώρα- εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό φαρμάκων (ΕΜΑ) εμβόλια, δηλαδή αυτά των εταιρειών Pfizer και Moderna δεν περιέχουν τον ίδιο τον ιό. Συνεπώς δεν προκαλούν νόσηση από τον κορωνοϊό, ενδέχεται όμως να προκαλέσουν χαμηλό πυρετό κατά την επαγωγή της ανοσίας. Αυτό είναι μέρος του μηχανισμού δράσης του εμβολίου και δεν αποτελεί πραγματική νόσο. Αν κάποιος νοσήσει κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού ή λίγο μετά από αυτόν, αυτό θα συμβεί γιατί ο ασθενής εκτέθηκε στον SARS-CoV-2 πριν το εμβόλιο προλάβει να κτίσει προστασία.

2. Θα έχω θετικό τεστ για τον ιό μετά το εμβόλιο; Είναι πιθανό να έχετε θετικό τεστ αντισωμάτων στο αίμα λίγες εβδομάδες μετά το εμβόλιο, καθώς αυτός είναι ο τρόπος που έρχεται η προστασία έναντι του ιού, με δημιουργία αντισώματος είτε μετά από νόσηση (φυσική ανοσία) είτε μετά από εμβολιασμό. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχετε θετικό το μοριακό τεστ ή το rapid αντιγονικό τεστ που κάνουμε στο ρινοφάρυγγα ή στοματοφάρυγγα για να διαγνώσουμε τρέχουσα λοίμωξη COVID-19.

3. Αν έχω περάσει COVID-19, πρέπει να κάνω το εμβόλιο; Ναι. Υπάρχουν στοιχεία ότι η φυσική ανοσία μετά τη λοίμωξη δεν διαρκεί πολύ και δεν προστατεύει απόλυτα από επαναλοίμωξη. Φαίνεται ότι η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη διαρκεί 3 με 12 μήνες, δεν είναι όμως το ίδιο για όλους και εξαρτάται μεταξύ άλλων και από το πόσο βαριά ήταν η νόσηση (όσο πιο βαριά ήταν η νόσηση τόσο περισσότερο μένουν στο αίμα τα προστατευτικά αντισώματα). Χρειάζεται συνεπώς εμβολιασμός και σε αυτή την περίπτωση, αλλά πιθανότατα λίγο αργότερα.

4. Με προστατεύει το εμβόλιο; Ναι, το εμβόλιο παρέχει προστασία εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδράσει στον ιό. Τα διαθέσιμα δεδομένα από τα εγκεκριμένα εμβόλια αλλά και από αυτά που ακόμα δεν έχουν εγκριθεί, υποδεικνύουν υψηλό επίπεδο προστασίας γύρω στο 80 – 90%. Έτσι μπορεί να αποφύγει κανείς τη βαριά νόσηση και τις επιπλοκές της νόσου COVID-19. Από την άλλη είναι απολύτως απαραίτητη η συνεχής τήρηση των μέτρων προστασίας (χρήση μάσκας, υγιεινή των χεριών, τήρηση αποστάσεων), ακόμα και μετά τον ατομικό εμβολιασμό, μέχρι να κτιστεί ανοσία της αγέλης στο γενικό πληθυσμό μέσω του μαζικού εμβολιασμού.

5. Τα εμβόλια με mRNA επιδρούν στο DNA μου; Όχι. Το messenger RNA του ιού δεν εισέρχεται στον πυρήνα του κυττάρου όπου βρίσκεται το δικό μας DNA. Απλώς δίνει παροδική εντολή στο κύτταρο μας να παράξει πρωτεΐνη του ιού, έναντι της οποίας στη συνέχεια αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τελικά εκπαιδεύεται να αντιδρά στον ιό.

6. Ποιες είναι οι συχνότερες παρενέργειες του εμβολίου; Συστηματικές: χαμηλός πυρετός, κρυάδες, κακουχία, μυαλγίες, ναυτία, διάρροια, έμετος. Τοπικές: πόνος στο σημείο έγχυσης, ερύθημα.

7. Αν έχω αλλεργίες είναι επικίνδυνο το εμβόλιο; Αναφέρονται αντιδράσεις υπερευαισθησίας περίπου στο 2% των εμβολιασθέντων. Οι περισσότερες είναι ήπιες, υπήρξαν όμως και λίγα περιστατικά αναφυλαξίας που χρειάστηκαν αντιμετώπιση με επινεφρίνη (αδρεναλίνη). Αν έχετε αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα χορηγούμενα από του στόματος μπορείτε να κάνετε το εμβόλιο κανονικά. Αν έχετε αλλεργία σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο φάρμακο καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Αν έχετε ιστορικό αλλεργίας στην ουσία PEG (πολυαιθυλενογλυκόλη) που περιέχεται στα mRNA εμβόλια, ή σε άλλο συστατικό του εμβολίου, συνιστάται να μην εμβολιαστείτε με αυτά τα εμβόλια. Αν, τέλος, εμφανίσατε άμεση αντίδραση (σε λιγότερο από 4 ώρες) μετά τη πρώτη δόση mRNA εμβολίου, συνιστάται να μην κάνετε τη δεύτερη δόση.

ΑΠΟ Ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top