Διευκρινήσεις για την προσωρινή παγοποίηση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης των έργων που αφορούν στη χωροθέτηση Φωτοβολταϊκών Πάρκων από το 2021 δίνει το Τμήμα Περιβάλλοντος, με σημερινή ανακοίνωση του, όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τo Τμήμα Περιβάλλοντος είναι η Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή για την εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας (οδηγία 2001/42/ΕΚ) για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από Σχέδια ή Προγράμματα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτό, το Σχέδιο Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) 2010-2020 καθώς και η σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) κατατέθηκαν στην Περιβαλλοντική Αρχή στις 31.3.2011, ενώ η γνωμάτευση της Περιβαλλοντικής Αρχής εκδόθηκε στις 26.9.2011.
Στο νέο Σχέδιο «Κλίμα και Ενέργεια» που αφορά στην περίοδο 2020-2030 και στη σχετική ΣΜΠΕ που αξιολογήθηκε από την Περιβαλλοντική Αρχή, υπάρχει ρητή αναφορά για την ανάγκη διεξαγωγής μελέτης χωροθέτησης ΑΠΕ, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα και προστίθεται ότι η σωστή πολιτική χωροθέτησης των ΑΠΕ θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή άναρχων επιλογών και αρνητικών συνεπειών στο περιβάλλον και το τοπίο του τόπου μας.
Επιπρόσθετα, σε πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη χωροθέτηση ΑΠΕ, μετά από τις εισηγήσεις της αρμόδιας Τεχνικής Επιτροπής, γίνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης χωροθετικής πολιτικής και ΣΜΠΕ για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αναφέρει η ανακοίνωση.
Με βάση τα πιο πάνω, το Τμήμα Περιβάλλοντος προχώρησε στην παγοποίηση της περιβαλλοντικής αξιολόγησης έργων για φωτοβολταϊκά πάρκα από το 2021 και μετά. Η παγοποίηση αυτή θα ισχύει μέχρι την ετοιμασία και κατάθεση της ΣΜΠΕ εκ μέρους της Υπηρεσίας Ενέργειας. Με την έγκριση της ΣΜΠΕ, θα ετοιμαστεί και υιοθετηθεί η σχετική νομική ρύθμιση για τη χωροθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων ενώ οι Περιβαλλοντικές Μελέτες των έργων που έχουν κατατεθεί σε Πολεοδομικές Αρχές εντός του 2020 θα συνεχίζουν να εξετάζονται, καθώς αφορούν την περίοδο 2011-2020.
Αναφέρεται ακόμα ότι οι αιτήσεις που δεν εμπίπτουν στην νομοθεσία για την εκτίμηση επιπτώσεων στο περιβάλλον 127(Ι)/2018, επίσης θα συνεχίσουν να εξετάζονται και να αδειοδοτούνται. Άλλα έργα που συνεχίζουν να εξετάζονται περιλαμβάνουν: Έργα ΑΠΕ που αφορούν θέρμανση/ψήξη, αιτήσεις που αφορούν καινοτόμες τεχνολογίες σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα. αιτήσεις που ενδεχομένως να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια και για τις οποίες υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα.
Καταλήγοντας στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι δεν αναμένεται να υπάρξει καθυστέρηση στην προσπάθεια κάλυψης των στόχων της Κύπρου ως προς τη διείσδυση των ΑΠΕ, εφόσον όσες αιτήσεις είχαν υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2020 θα αξιολογηθούν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις