Στην Ισπανία περιορίζεται η χρήση του εμβολίου Astrazeneca στους κάτω των 55, στην Γαλλία μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και στην Πορτογαλία σκέφτονται να στείλουν ασθενείς στην Αυστρία.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης στους κάτω των 55 ετών, στον απόηχο ανάλογων αποφάσεων που έλαβαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία και άλλες χώρες καθόρισαν ηλικιακά όρια για αυτό το εμβόλιο, που έχουν αναπτύξει η βρετανο-σουηδική εταιρεία AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω της έλλειψης αξιολόγησης των κινδύνων στους πιο ηλικιωμένους πληθυσμούς.
"Η επιτροπή δημόσιας υγείας, στη σημερινή συνεδρίαση και κατόπιν επιστημονικών αποδείξεων, έδωσε το πράσινο φως να οριστεί η ηλικία των 55 ετών ως η μέγιστη ηλικία για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca", αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.
ΓΑΛΛΙΑ
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ο αριθμός των νοσηλευομένων με νέο κορωνοϊό μειώθηκε στη Γαλλία, ωστόσο σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι θάνατοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν απόψε οι υγειονομικές αρχές, από χθες μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 22.139 νέα, επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19, από 23.448 χθες. Ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώθηκε κατά 194, στους 27.614 και ο αριθμός εκείνων που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε κατά 5, στους 3.245. Ταυτόχρονα όμως, οι θάνατοι έφτασαν σήμερα τους 651, ενώ χθες είχαν αναφερθεί 357. Συνολικά, τα κρούσματα στη Γαλλία από την αρχή της πανδημίας φτάνουν τα 3,29 εκατομμύρια.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Η Πορτογαλία, τα νοσοκομεία της οποίας έχουν κατακλυστεί από ασθενείς με Covid-19, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει περίπου 10 ασθενείς για περίθαλψη στην Αυστρία, έπειτα από πρόταση της χώρας αυτής, έγινε σήμερα γνωστό από την πορτογαλική κυβέρνηση. "Είναι σημαντικές κινήσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, όμως συμβολικές στη μάχη κατά της πανδημίας", αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου. Η προσφορά της αυστριακής κυβέρνησης υποβλήθηκε σε μια επιτροπή εντατικολόγων, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.
"Η μεταφορά ασθενών στο εξωτερικό δεν πρέπει να γίνεται παρά ως ύστατη λύση", είπε, εντούτοις, στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Ζοζέ Αρτούρ Παϊβά, υπεύθυνος της ΜΕΘ του νοσοκομείου του Sao Joao στο Πόρτο (βόρεια), ένα από δύο μεγαλύτερα στην Πορτογαλία. Επίκεντρο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, η χώρα είδε σήμερα τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας να ξεπερνά τους 900 για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας.
Χάρη στην καθολική καραντίνα που επιβλήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες, ο ρυθμός των ημερήσιων μολύνσεων συνεχίζει την καθοδική πορεία του, με σχεδόν 7000 νέα κρούσματα. "Οι αριθμοί είναι καλύτεροι, όμως δεν αντικατοπτρίζονται αυτόματα στις νοσηλείες. Αυτό μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, προτού παρατηρήσουμε μια χαλάρωση της πίεσης στα νοσοκομεία", σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας. Η Πορτογαλία έχει ήδη δεχθεί τη βοήθεια της Γερμανίας, που έστειλε την Τετάρτη μια ομάδα 26 στρατιωτικών γιατρών και νοσηλευτών, που θα έχουν υπό την επίβλεψή τους μια ΜΕΘ με 8 κλίνες, που δημιουργήθηκε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λισαβόνα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις