Αποστολή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν είναι μόνο η εφαρμογή πολιτικών για τη βελτίωση των μεταφορών και των υποδομών, αλλά και η αξιοποίηση του αρχαιολογικού πλούτου, που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πόρους της χώρας μας, δήλωσε ο Γιάννης Καρούσος στη διαδικτυακή ημερίδα του ΕΤΕΚ με θέμα "Εκπαίδευση μηχανικών στη διατήρηση, αποκατάσταση και προβολή μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων".
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στον χαιρετισμό του ο κ. Καρούσος είπε ότι έχοντας υπό την ευθύνη του ένα Υπουργείο, το οποίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη, είναι πεποίθησή του ότι ο πρωταρχικός παράγοντας για επίτευξη μιας βιώσιμης αλλαγής, είναι η προστασία και διατήρηση των αξιών που πρεσβεύει η αρχαιολογική μας κληρονομιά. "Ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας είναι η βάση για την ανάπτυξη που επιθυμούμε και γι’ αυτό οφείλουμε να διαχειριζόμαστε τον αρχαιολογικό μας πλούτο με σεβασμό, γνώση και όραμα, καθότι αποτελεί τη ζωντανή μαρτυρία όσων μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας", σημείωσε.
Στη βάση αυτού του οράματος, ανέφερε, το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα για τη διαχείριση, προστασία, συντήρηση, έρευνα και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κατευθύνει τις στρατηγικές του επιδιώξεις, με στόχο τη διάσωση, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις οικονομικο-κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές συνθήκες διαφορετικών περιόδων.
Οι θεματικές που θα εξετάσουν αυτές οι διαδικτυακές ημερίδες, από την ιστορία και θεωρία της συντήρησης και της αποκατάστασης, μέχρι την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης διατήρησης ενός μνημείου, την τεκμηρίωση, τη δημιουργία διαχειριστικών σχεδίων και μελετών αποκατάστασης, αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πρόσθεσε. Το σημαντικό αυτό έργο διαφαίνεται, είπε, μέσα από τις συστηματικές συντηρήσεις, τη δημιουργία έργων υποδομής και αναβαθμίσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ώστε να καταστούν προσβάσιμα για ολόκληρη την κοινωνία.
Προωθείται, επίσης, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την υιοθέτηση πολιτικών και νομοθεσιών, σε τοπικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ανέφερε ο Υπουργός. "Το Τμήμα Αρχαιοτήτων με την ενεργή παρουσία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε παγκόσμιους οργανισμούς και φόρα και με τις ερευνητικές του συνεργασίες, επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για αντιμετώπιση των κινδύνων που στις μέρες μας απειλούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως είναι η παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων, οι συνέπειες των πολεμικών συρράξεων, η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η ανάγκη ανίχνευσης των φθοροποιών στοιχείων στα μνημεία".
Σε αυτά τα πλαίσια, είναι εξαιρετικής σημασίας όπως όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με την πολιτιστική κληρονομιά, και ιδιαίτερα με τη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων και παραδοσιακών οικιών, εργαστούν από κοινού, με γνώμονα τη διατήρηση της αυθεντικότητας και ακεραιότητας τόσο των κτισμάτων, όσο και του περιβάλλοντα χώρου, σημείωσε. Εξαιρετικής σημασίας είναι, επίσης, η διάσωση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από μεθόδους και τεχνικές συντήρησης, ώστε να επιτύχουμε αυτή τη συνέχεια από γενιά σε γενιά προς όφελος εν τέλει ολόκληρης της κοινωνίας, πρόσθεσε.
AΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 22 Δεκεμβρίου
• Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένη οικία στη Λευκωσία - Διασωληνωμένο ένα πρόσωπο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις