Ο Βρετανός Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι, που έχει την ευθύνη συντονισμού του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, δήλωσε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χονδρικά 4.000 παραλλάξεις του κορωνοϊού.
Πρόσθεσε ότι η βρετανική κυβέρνηση αποθηκεύει τα στοιχεία των εντοπιζόμενων μεταλλάξεων ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την ανάπτυξη τροποποιημένων εμβολίων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Έκανε χαρακτηριστικά λόγο για μια «βιβλιοθήκη» μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ως αποτέλεσμα της παγκοσμίως μεγαλύτερης βιομηχανίας ανάλυσης της γονιδιακής αλληλουχίας ιών που έχει η Βρετανία.
Χαρακτήρισε «ανησυχητικές» τις παραλλάξεις του ιού που έχουν ανιχνευθεί στην Καλιφόρνια, στη Νότια Αφρική, στη Βραζιλία, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο κ. Ζαχάουι είπε ότι όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν παρασκευάσει εμβόλια εξετάζουν το πώς μπορούν να τα βελτιώσουν ώστε να είναι έτοιμα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε παράλλαξης ανεξαρτήτως αριθμού μεταλλάξεων.
Ο Βρετανός υφυπουργός αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν συμπεράσματα από κλινικές δοκιμές τα οποία ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα οποία δικαιώνουν την απόφαση των βρετανικών υγειονομικών αρχών να χορηγούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech 12 εβδομάδες μετά από την πρώτη.
Η δήλωσή του ακολουθεί την προδημοσίευση πορισμάτων κλινικής δοκιμής για το εμβόλιο της Οξφόρδης και AstraZeneca που δείχνουν ότι η χορήγηση της δεύτερης δόσης μετά από 12 εβδομάδες το καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό.
Ο κ. Ζαχάουι στήριξε επίσης την έναρξη έρευνας για την αποτελεσματικότητα της μίξης δόσεων των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca.
Ο επικεφαλής της βρετανικής ερευνητικής ομάδας καθηγητής Μάθιου Σνέιπ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δήλωσε ότι αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις