ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Μια πρώτη πρόβλεψη για τα ποσοστά των κομμάτων και οι «εκπλήξεις» - Εκτίμηση για τις έδρες

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Μια πρώτη πρόβλεψη για τα ποσοστά των κομμάτων και οι «εκπλήξεις» - Εκτίμηση για τις έδρες

Κάτι περισσότερο από εκατό δέκα μέρες απομένουν για τις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου με τα κόμματα να καταστρώνουν τα πλάνα τους και να καταρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους με σκοπό την όσο μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Του Στέλιου Στυλιανού

Στην 5ετια που θα παρέλθει σε μερικούς μήνες έχουν συμβεί πολλά στο νησί μας, είδαμε νέα σκάνδαλα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με τους πολίτες να είναι σε αρκετές περιπτώσεις αγανακτισμένοι από τη δυσμενή οικονομική και όχι μόνο κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι στις εκλογές του 2021 θα σημειωθούν εκπλήξεις αφού πιστεύουν ότι ο λαός θα «τιμωρήσει» τους λανθασμένους χειρισμούς και τα κακώς κείμενα απ’ όπου και αν προέρχονται.

Σκληρή μάχη αναμένεται να δοθεί για τις 56 έδρες του Κοινοβουλίου, 20 στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην επαρχία Αμμοχώστου, 6 στην επαρχία Λάρνακας ενώ 4 και 3 αντίστοιχα είναι οι έδρες σε Πάφο και Κερύνεια.

Η είσοδος «μικρών» κομμάτων στη Βουλή τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνώσει τα ποσοστά και τις έδρες των μεγάλων κομμάτων, κάτι που ενδεχομένως θα επαναληφθεί και στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021.

Οι προθέσεις των κομμάτων

Στο πλάνο του ΔΗΣΥ είναι αρχικά η διατήρηση των 18 εδρών που «κέρδισε» το 2016 και στόχος του κόμματος είναι να παραμείνει πάνω από το 30%, κάτι που από τη μία φαντάζει δύσκολο, μιας και το κυβερνών κόμματα πιθανόν να δεχτεί τις συνέπειες κάποιων χειρισμών του Προεδρικού, από την άλλη «κατεβάζει» στις Βουλευτικές Εκλογές «δυνατά» ονόματα που μπορεί να συγκεντρώσουν αρκετούς σταυρούς προτίμησης. Για να καταφέρει να πετύχει άνοδο στις έδρες θα πρέπει κάποια από τα μικρά κόμματα να μην πετύχουν είσοδο στη Βουλή.

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι το ποσοστό του 25,67% είναι ο «πάτος του βαρελιού» και εκτιμούν ότι μπορούν να πετύχουν άνοδο στα ποσοστά τους. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, καθώς το κόμμα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τους υποψήφιούς και αν το ονόματα που θα παρουσιαστούν θα κάνουν «γκελ» στους πολίτες. Στόχος είναι σαφέστατα οι 16 έδρες και άνω ενώ και το ΑΚΕΛ θα επωφεληθεί αν στη Βουλή δεν μπουν 8 κόμματα.

Να κινηθούν πέριξ του 15% θέλουν στο ΔΗΚΟ και να διατηρήσουν ουσιαστικά τις 9 έδρες που έχουν κερδίσει στις Βουλευτικές Εκλογές του 2016. Φαντάζει δύσκολο, καθώς από το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν αποχωρήσει πολλά από τα ιστορικά στελέχη, ενώ τρεις από τους Βουλευτές του κόμματος  (Βότσης, Προκοπίου, Μουσιούττας) έχουν ανεξαρτητοποιηθεί και δημιουργήσει την «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η ΕΔΕΚ συγκέντρωσε 6,18% και 3 έδρες στη Βουλή των αντιπροσώπων ενώ με την ενίσχυση από τη «Συμμαχία Πολιτών» (θα πορευτούν μαζί στις Βουλευτικές) στοχεύουν σε άνοδο των ποσοστών. Να θυμίσουμε ότι και το κόμμα που ηγείται ο Γιώργος Λιλλήκας συγκέντρωσε και αυτό με τη σειρά του ποσοστό 6,01% και επίσης τρεις έδρες. Θεωρείται πολύ δύσκολο να ανέβουν στις 6 ωστόσο ο αριθμός 5 μοιάζει σαν ένα αποδεκτό σενάριο. Όπως πληροφορούμαστε ποσοστό πάνω από 7,2% θα θεωρείται επιτυχία για το κόμμα.

Στο Κίνημα Αλληλεγγύη στόχος είναι και πάλι η είσοδος στη Βουλή (να θυμίσουμε ότι το όριο είναι στο 3,6%) αν και το κόμμα που ηγείται η Ελένη Θεοχάρους ταλανίστηκε από αποχωρήσεις το προηγούμενο διάστημα. Με «αέρα ανανέωσης» θεωρούν ότι θα πετύχουν το στόχο ενώ θα δώσουν μεγάλη μάχη για να διατηρήσουν το 5,24% και τις 3 έδρες που «κέρδισαν» το 2016. Φαντάζει δύσκολο και δεν θα ήταν έκπληξη αν περιορίζονταν στις 2 έδρες.

Στους Οικολόγους (Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών) σαφέστατα επιδιώκουν να διατηρήσουν τους δύο Βουλευτές με την είσοδο τους στη Βουλή. Να σημειώσουμε, ότι αν ένα κόμμα μπει στο Κοινοβούλιο έχει αυτομάτως διπλή εκπροσώπηση με ποσοστό άνω του 3,6%. Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος και ένα ηχηρό όνομα (Γιώργος Περδίκης) ο οποίος για την ώρα δεν θέλει να συνεχίσει από έδρανο της Βουλής. Δεν αποκλείεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα –«έκπληξη» για την επαρχία Αμμοχώστου.

Στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο στόχος και πάλι είναι η είσοδος στη Βουλή. Το ΕΛΑΜ συγκέντρωσε 3,71% και οριακά μπήκε στο Κοινοβούλιο το 2016 ενώ πλέον θεωρούν ότι μπορεί να κάνουν και το βήμα για πιο πάνω. Συγκεκριμένα εκτιμούν ότι οι 12.000 περίπου ψήφοι που στέλνουν το κόμμα στη Βουλή είναι ένας εφικτός στόχος, ενώ προσδοκούν και για 3η έδρα, αισιοδοξώντας ότι μπορούν να «αρπάξουν» μια από τις 12 έδρες στην επαρχία Λεμεσού με Αντρέα Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Σούγλη στο ψηφοδέλτιο.

Στη ΔΗ.ΠΑ ενισχυμένοι από τη «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων και άλλα οργανωμένα σύνολα θεωρούν ότι εύκολα θα συγκεντρώσουν το 3,6% (έλαβαν 4% στις Ευρωεκλογές το οποίο θέλουν να ανεβάσουν περαιτέρω) ενώ όπως πληροφορούμαστε και στη Δημοκρατική Παράταξη στρατηγικός στόχος είναι το 7,2% που στέλνει το κόμμα στην 3η κατανομή εδρών. Αν μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη για τη ΔΗ.ΠΑ αυτή θα ήταν να καταλάβει περισσότερες από 3 έδρες στη Βουλή.

Τέλος, στο Κίνημα «Ανεξάρτητοι» που ήδη εκπροσωπείται στη Βουλή από την Άννα Θεολόγου αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι η είσοδος στη Βουλή. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα από εταιρία «δείχνει» τους «Ανεξάρτητους» στο 7% και αισιοδοξούν ότι η αυξητική τάση που παρατηρείται, μετά και την παρουσίαση των υποψηφίων που συνεχίζεται θα «μεταφραστεί» σε ισχυρή εκπροσώπηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιο κάτω παραθέτουμε τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων Βουλευτικών εκλογών, τα ποσοστά και τις έδρες των κομμάτων, ώστε ο καθένας να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα.

Βουλευτικές εκλογές 2011

ΔΗΣΥ: 138.682 ψήφοι – 34,28% - 20 ΕΔΡΕΣ

ΑΚΕΛ: 132.171 ψήφοι – 32,67%  - 19 ΕΔΡΕΣ

ΔΗΚΟ: 63.763 ψήφοι – 15,76% - 9 ΕΔΡΕΣ

ΕΔΕΚ:  36.113 ψήφοι – 8,93% - 5 ΕΔΡΕΣ

Ποσοστό των τεσσάρων κομμάτων: 91,64% (!) -  Καταλάμβαναν τις 53 από τις 56 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων (6 κόμματα στη Βουλή)

Βουλευτικές εκλογές 2016

ΔΗΣΥ: 107.825 ψήφοι - 30,69%  - 18 ΕΔΡΕΣ

ΑΚΕΛ: 90.204 ψήφοι – 25,67% - 16 ΕΔΡΕΣ

ΔΗΚΟ: 50.923 ψήφοι - 14,49% - 9 ΕΔΡΕΣ

ΕΔΕΚ: 21.732 ψήφοι -6,18% - 3 ΕΔΡΕΣ

Ποσοστό των τεσσάρων κομμάτων: 77,03% -  «Δικές τους» οι 46 από τις 56 έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων (8 κόμματα στη Βουλή)

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top