ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπριοι Βουλευτές στην 8η συνάντηση Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ

Κύπριοι Βουλευτές στην 8η συνάντηση Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ

Οι Βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου και Ηλίας Μυριάνθους, επικεφαλής και μέλος, αντίστοιχα, της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Ομάδα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ (ΜΟΚΕ Ευρωπόλ), συμμετείχαν, μέσω διαδικτύου, στην 8η Συνάντηση της Ομάδας που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης για την αναθεώρηση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ευρωπόλ, ο κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι με βάση την πρόταση για αναδιατύπωση του Κανονισμού της Ευρωπόλ, ενισχύονται σημαντικά οι αρμοδιότητες του Οργανισμού. Ο Κύπριος Βουλευτής τόνισε την ανάγκη αναλογικής ενίσχυσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος, όπως ανέφερε, πρέπει να εκτείνεται πέραν της υποχρέωσης, έστω και αυξημένης, της Ευρωπόλ να παρουσιάζει στοιχεία ενώπιον της ΜΟΚΕ και πέραν της απλής ανταλλαγής απόψεων και να στοχεύει σε πρακτικά αποτελέσματα.

Ο κ. Δημητρίου εξέφρασε επίσης ανησυχία για την προβλεπόμενη στην πρόταση δυνατότητα ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων με τρίτα κράτη. Επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη σχετικών διεθνών συμφωνιών, διερωτήθηκε ποιές εγγυήσεις μπορεί να παράσχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ελλείψει συμφωνιών που να καθορίζουν ένα σαφές σύνολο κανόνων.

Η αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Ylva Johansson, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη δυσκολιών στο θέμα αυτό, διαβεβαίωσε ότι εφόσον υιοθετηθεί τέτοια ρύθμιση, θα επιτρέπει ανταλλαγή δεδομένων μόνο κατά περίπτωση, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της Ευρωπόλ.

Εξάλλου, ο κ. Μυριάνθους, σε παρέμβασή του σε συζήτηση για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και την ψηφιακή ανθεκτικότητα, ανέφερε ότι η πανδημία Covid-19 οδήγησε στην άνοδο του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ιδιαίτερα όσον αφορά στην παιδική πορνογραφία και τη διαδικτυακή απάτη. Επισημαίνοντας ότι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία προκειμένου να επιτεθούν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά, καλωσόρισε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της νέας Στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την αναθεωρημένης Οδηγίας για την ασφάλεια των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών.

Ο κ. Μυριάνθους επεσήμανε επίσης ότι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο και την επιθυμία των πολιτών να εξασφαλίσουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό, διαδίδουν παραπλανητικές πληροφορίες και ψευδείς ειδήσεις για το εμβόλιο. Τόνισε δε την επείγουσα ανάγκη για ανάπτυξη μηχανισμών, που να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα, εισηγούμενος παράλληλα την ενίσχυση των κυρώσεων ως μέσο αποτροπής.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top