Στην «ομηρία» των μεταλλάξεων βρίσκονται πολλές χώρες - Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι εξαιτίας των παραλλαγών του ιού - Ανησυχία για τα εμβόλια
Ο εφιάλτης της ταχείας διασποράς των μεταλλάξεων κορωνοϊού επισκιάζει όλο τον πλανήτη, δημιουργώντας νέες εστίες ανησυχιών και «ντόμινο» περιορισμών ανά τον κόσμο, ειδικά στο κομμάτι των αερομεταφορών. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου πλήττονται από τις παραλλαγές της Βρετανίας, Νότιας Αφρικής και Βραζιλίας.
Οι εμφανίσεις των μεταλλαγμένων στελεχών έχουν αυξήσει το επίπεδο του υγειονομικού συναγερμού, οδηγώντας πλήθος κυβερνήσεων στην επιβολή έκτακτων ταξιδιωτικών οδηγιών. Η επιρροή των μεταλλάξεων πάνω στα εμβόλια απασχόλησε την παγκόσμια ιατρική κοινότητα από την πρώτη στιγμή, εντείνοντας το κλίμα αγωνίας. Είναι, ωστόσο, σημαντικό το γεγονός ότι φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer έχουν ανακοινώσει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ενάντια στη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής που έχει εντοπιστεί στις μισές χώρες σε σχέση με τη βρετανική.
Η βρετανική παραλλαγή του ιού επελαύνει σε τουλάχιστον 70 χώρες, όμως δεν φαίνεται, σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, να επηρεάζει τους εμβολιασθέντες, λειτουργεί πάντως επιβαρυντικά ως προς την επιδημιολογική εικόνα. Έχει σημασία να εξεταστεί, τη δεδομένη χρονική συγκυρία, που γίνεται λόγος για τις μάσκες που προστατεύουν περισσότερο, η ιδιαιτερότητα της κάθε μετάλλαξης.
Βρετανική μετάλλαξη
Είναι γνωστή και ως B117, ενώ διαγνώστηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις αρχές Δεκεμβρίου, με 19 περιπτώσεις μόλυνσης. Οι επιστήμονες έκρουσαν αμέσως τον κώδωνα καθώς αλλάζει η πρωτεϊνική ακιδα, με τον ιό να γίνεται πιο μεταδοτικός. Στη συνέχεια ,ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, βασιζόμενος σε επίσημα στοιχεία, διεμήνυσε ότι η νέα μετάλλαξη είναι κατά 70% πιο μεταδοτική και κατά 30% πιο θανατηφόρα. Συνέπεια της μόλυνσης από το μεταδοτικό στέλεχος ήταν να αυξηθεί το επίπεδο θνησιμότητας στους άνω των 60 ετών. Ακόμη, παρατηρήθηκαν και αλλαγές στα συμπτώματα εξαιτίας της μετάλλαξης, καθώς σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανιζόταν πονόλαιμος και μϋική αδυναμία.
Μετάλλαξη Νότιας Αφρικής
Η μετάλλαξη, γνωστή και ως 501Y.V2, πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική τον Δεκέμβριο. Εκείνο τον μήνα, αύξησε σε ποσοστό της τάξης του 90% τον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή. Σύμφωνα με τους ειδκούς, είναι 50% πιο μεταδοτική από τις άλλες μεταλλάξεις, καθώς θεωρείται ότι εισβάλλει πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα. Πριν από λίγο διάστημα, είχε εκφραστεί η ανησυχία ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη θα καταστήσει ανεπαρκή τα εμβόλια για το λόγο ότι κάνει τον ιό ανθεκτικό στα αντισώματα. Εξαιτίας της παραλλαγής που εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, τέθηκαν σε εφαρμογή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ανά τον κόσμο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώσουν τον ιό μειώθηκε οκτώ φορές με τη νέα παραλλαγή.
Μετάλλαξη Βραζιλίας
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, γνωστή και ως P.1, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο Χανέντα έξω από το Τόκιο της Ιαπωνίας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραλλαγή είναι επίσης πιο μεταδοτική από άλλες, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει αποδειχθεί επίσημα μέχρι στιγμής. Το στέλεχος διαδόθηκε, πάντως, με μεγάλη ταχύτητα, καθώς σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας, αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των νέων μολύνσεων. Δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση, η οποία κατ'επέκταση θα οδηγήσει σε περισσότερες νοσηλείες και θανάτους. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι, όπως και η νοτιοαφρικανική παραλλαγή, μπορεί να είναι ανθεκτική στα αντισώματα.
ΑΠΟ Protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανείπωτη τραγωδία: Πρώτος θάνατος βρέφους από RSV - Κατέληξε στο Μακάρειο
• Γρίπη: Αυξήθηκαν στους δέκα οι θάνατοι στην Κύπρο
• Θάνατος 24χρονου: Δηλώνουν «στοχοποιημένοι» από την Αστυνομία οι τουρκοκύπριοι καταζητούμενοι
• Επαναπροκηρύσσεται με βελτιώσεις το στεγαστικό σχέδιο για νέα ζευγάρια - Δείτε τα ποσά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις