Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις για το τι αλλάζει από την 1η Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της στρατηγικής άρσης των περιοριστικών μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας εξέδωσε το Υπ. Υγείας.
Α. Μετακινήσεις:
- Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;
Η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
- Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);
Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
- για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
- για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
- Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ερώτημα 5. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.
Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.
- Πόσες κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση υπάρχουν, με αποστολή SMS;
Προστίθεται 9η κατηγορία για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, με αποστολή SMS. Η κατηγορία 9 αφορά τη μετακίνηση για επίσκεψη σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.
5. Τι αλλάζει στις υπόλοιπες κατηγορίες για χρήση SMS από 1η Φεβρουαρίου;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για επίσκεψη σε οικία συγγενών 1ου και 2ου βαθμού μέχρι δύο (2) άτομα. Ως συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού ορίζονται οι γονείς, τα παιδιά, ο/η σύζυγος, ο/η πεθερός/πεθερά, τα αδέρφια, οι παππούδες/γιαγιάδες, τα εγγόνια, ο γαμπρός, η νύφη, ο/η κουνιάδος/κουνιάδα.
Παράλληλα, στην Κατηγορία 6, αφαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς άθλησης στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών.
Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.
- Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;
Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.
Β. Κοινωνικές συναθροίσεις:
- Επιτρέπονται οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες;
Οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού. Νοείται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις.
Παράλληλα, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς:
- φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, κηδεμόνας, φροντιστές, κτλ).
- υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.
- εργασίας από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, οικιακών βοηθών, κηπουρών, ελαιοχρωματιστών, κοκ, καθώς και επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ), μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.
- Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συναθροίσεων;
Απαγορεύεται η πρόσβαση και οι κοινωνικές συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συναθροίσεων, και συγκεκριμένα σε πλατείες, πάρκα, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, παραλίες, πεζόδρομους, κτλ.
Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες αποκλειστικά για σκοπούς φυσικής άσκησης.
9. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών;
Η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών απαγορεύεται τόσο για σκοπούς άθλησης όσο και για άλλους λόγους, με άμεση ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος.
Γ. Άθληση:
- Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η φυσική άσκηση/προπόνηση;
Η φυσική άσκηση/προπόνηση επιτρέπεται σε χώρους όπου η πρόσβαση επιτρέπεται με βάση το εν ισχύι Διάταγμα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για σκοπούς φυσικής άσκησης ή ατομικής άθλησης σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες.
Πρόσωπα δικαιούνται να μεταβαίνουν για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση μόνο σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, υπό την προϋπόθεση ότι στέλνουν στο 8998 SMS με επιλογή του αριθμού 6, τηρούν την ανάλογη μέγιστη διάρκεια χρόνου (3 ώρες), και αθλούνται μαζί μέχρι δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.
Όσον αφορά πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, νοείται ότι η παρουσία ατόμων εκεί δεν επιτρέπεται για κανέναν άλλο λόγο πέραν από την άθληση.
Τονίζεται ότι σε οποιονδήποτε χώρο όπου άτομα βρίσκονται για να αθληθούν, είναι όλοι υπόχρεοι να αποφεύγουν οποιαδήποτε κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα που δεν διαμένουν μόνιμα στην ίδια οικία με αυτούς.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά το δικαίωμα φυσικής άθλησης ενός προσώπου στις παραλίες, επιτρέπεται μόνο στις παραλίες της Επαρχίας όπου το πρόσωπο αυτό διαμένει μόνιμα (πρώτη κατοικία). Εξαίρεση αποτελούν τα πρόσωπα που διαμένουν σε Επαρχία χωρίς εύκολη πρόσβαση στην παραλία, δηλαδή στην Επαρχία Λευκωσίας, τα οποίο δικαιούνται να μεταβαίνουν σε παραλίες των άλλων Επαρχιών για σκοπούς φυσικής άθλησης, εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 3 ωρών.
Νοείται ότι υπάρχει το δικαίωμα στα άτομα που μετακινούνται για σκοπούς άθλησης να απομακρύνονται σε οποιαδήποτε απόσταση από το σπίτι τους νοουμένου ότι θα στείλουν SMS με την επιλογή αριθμός 6 στον αριθμό 8998 και ότι θα τηρήσουν τον μέγιστο χρόνο των τριών (3) ωρών που δικαιούνται.
Δ. Εκκλησιασμός:
11. Επιτρέπεται η λειτουργία των ιερών ναών/θρησκευτικούς χώρους λατρείας;
Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/θρησκευτικούς χώρους λατρείας τελείται χωρίς την παρουσία πιστών. Από τις 8 Φεβρουαρίου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Διευκρινίζεται ότι μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για ατομική προσευχή (ταυτόχρονη φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα ανά θρησκευτικό χώρο), νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αποστάσεις, μάσκες, μέγιστος αριθμός ατόμων).
Διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η παρουσία πιστών και στον προαύλιο χώρο των ναών/θρησκευτικών χώρων λατρείας.
Ε. Επιχειρήσεις/Υπηρεσίες:
- Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν από την 1η Φεβρουαρίου;
Από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής και οι σχολές οδηγού.
13. Ποιοι πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε rapidtest αντιγόνου, σύμφωνα με το Διάταγμα;
Σύμφωνα με το Διάταγμα, όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται από την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
14. Πού μπορώ να κάνω rapidtest αντιγόνου εάν εργάζομαι σε επιχείρηση που επαναλειτουργεί;
Προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων, το Υπουργείο Υγείας διενεργεί δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου με αντιγονικά τεστ σε όλες τις Επαρχίες. Οι τοποθεσίες και το ωράριο λειτουργίας των μονάδων δειγματοληψίας θα ανακοινώνεται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας.
15. Πόση χρονική ισχύ έχει το αποτέλεσμα του rapidtest; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους;
Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά (7) ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.
Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:
- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.
- Πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών;
Από 1η Φεβρουαρίου αυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων από 25% σε 50%, με ελάχιστο αριθμό 5 εργαζόμενους, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης, και χωρίς περιορισμό του μέγιστου αριθμού εργαζομένων.
Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 50% του κάθε υποστατικού.
Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 50% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης).
Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον.
17. Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις υπηρεσιών από το πρόγραμμα ελέγχου εργαζομένων με rapidtest;
Οι εργαζόμενοι που θα επανέλθουν στην εργασία τους την 1η Φεβρουαρίου λόγω της αύξησης του ποσοστού φυσικής παρουσίας από 25% σε 50%, οφείλουν υποχρεωτικά να υποβληθούν σε έλεγχο με rapid test αντιγόνου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, ο εργοδότης θα πρέπει να διασφαλίζει τον εβδομαδιαίο υποχρεωτικό έλεγχο όπως περιγράφεται στην ερώτηση 16.
18. Ποιο είναι το ωράριο εξυπηρέτησης των ατόμων άνω των 65 ετών και των ατόμων με αναπηρίες σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων;
Τα φαρμακεία, οι υπεραγορές, τα μίνι-μάρκετ, οι φρουταρίες, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία, από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους μέχρι τις 9 το πρωί, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.
19. Τι ισχύει με τα πλυντήρια αυτοκινήτων;
Τα πλυντήρια αυτοκινήτων λειτουργούν για εσωτερικό και εξωτερικό πλύσιμο των οχημάτων.
Α. Μετακινήσεις:
- Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;
Η απαγόρευση μετακινήσεων εξακολουθεί να ισχύει από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
- Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (9 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας);
Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
- για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
- για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
- Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Κατ’ εξαίρεση μετακίνηση θα επιτρέπεται δύο φορές ανά ημέρα με την αποστολή γραπτού μηνύματος στο 8998 για τις περιπτώσεις που αναφέρονται στο ερώτημα 5. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών δύνανται να χρησιμοποιούν το Έντυπο Β για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις τους.
Διευκρινίζεται ότι για σκοπούς μετάβασης από και προς την εργασία για σκοπούς εργασίας δεν απαιτείται η αποστολή sms, αλλά ο εργαζόμενος θα πρέπει να παρουσιάσει το Έντυπο Α, υπογεγραμμένο από τον εργοδότη του.
- Πόσες κατηγορίες για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση υπάρχουν, με αποστολή SMS;
Προστίθεται 9η κατηγορία για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, με αποστολή SMS. Η κατηγορία 9 αφορά τη μετακίνηση για επίσκεψη σε κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.
5. Τι αλλάζει στις υπόλοιπες κατηγορίες για χρήση SMS από 1η Φεβρουαρίου;
Σύμφωνα με τις αποφάσεις, προστίθεται στην Κατηγορία 5 η μετακίνηση για επίσκεψη σε οικία συγγενών 1ου και 2ου βαθμού μέχρι δύο (2) άτομα. Ως συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού ορίζονται οι γονείς, τα παιδιά, ο/η σύζυγος, ο/η πεθερός/πεθερά, τα αδέρφια, οι παππούδες/γιαγιάδες, τα εγγόνια, ο γαμπρός, η νύφη, ο/η κουνιάδος/κουνιάδα.
Παράλληλα, στην Κατηγορία 6, αφαιρείται η μετακίνηση για σκοπούς άθλησης στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών.
Όλες οι υπόλοιπες Κατηγορίες παραμένουν οι ίδιες.
- Επιτρέπεται η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών;
Ναι, η μετακίνηση μεταξύ των Επαρχιών επιτρέπεται νοουμένου ότι ο σκοπός για τον οποίο γίνεται η μετακίνηση εμπίπτει στις Κατηγορίες της χρήσης SMS που κατά κανόνα δεν υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες.
Β. Κοινωνικές συναθροίσεις:
- Επιτρέπονται οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες;
Οι κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες απαγορεύονται, με εξαίρεση την επίσκεψη μέχρι δύο (2) ατόμων, νοουμένου πρόκειται για συγγενείς 1ου και 2ου βαθμού. Νοείται ότι απαγορεύεται η πραγματοποίηση γεύματος/δείπνου σε οικίες για γάμους και βαφτίσεις.
Παράλληλα, επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες για σκοπούς:
- φύλαξης ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία για τη χρονική περίοδο/διάρκεια όπου η φυσική παρουσία των γονέων/κηδεμόνων είναι απαραίτητη στον χώρο εργασίας τους (π.χ. βρεφονηπιοκόμοι, παιδοκόμοι, κηδεμόνας, φροντιστές, κτλ).
- υποβοήθησης προσώπων που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν (χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, φροντίδα ατόμων, προμήθεια τροφίμων, κοκ). Νοείται ότι τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας και να παραμένουν μόνο για εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη φροντίδα του ατόμου, ώστε να μην το εκθέτουν σε κίνδυνο.
- εργασίας από επαγγελματίες, όπως ηλεκτρολόγων, υδραυλικών, οικιακών βοηθών, κηπουρών, ελαιοχρωματιστών, κοκ, καθώς και επαγγελματιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, κοινοτικοί νοσηλευτές, κοκ), μόνο για το εύλογο χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση της εργασίας τους.
- Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συναθροίσεων;
Απαγορεύεται η πρόσβαση και οι κοινωνικές συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συναθροίσεων, και συγκεκριμένα σε πλατείες, πάρκα, φράγματα, εκδρομικούς χώρους, μαρίνες, παραλίες, πεζόδρομους, κτλ.
Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες αποκλειστικά για σκοπούς φυσικής άσκησης.
9. Επιτρέπεται η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών;
Η πρόσβαση στα μονοπάτια της φύσης του Τμήματος Δασών απαγορεύεται τόσο για σκοπούς άθλησης όσο και για άλλους λόγους, με άμεση ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος.
Γ. Άθληση:
- Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η φυσική άσκηση/προπόνηση;
Η φυσική άσκηση/προπόνηση επιτρέπεται σε χώρους όπου η πρόσβαση επιτρέπεται με βάση το εν ισχύι Διάταγμα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο για σκοπούς φυσικής άσκησης ή ατομικής άθλησης σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες.
Πρόσωπα δικαιούνται να μεταβαίνουν για φυσική άσκηση ή ατομική άθληση μόνο σε πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, υπό την προϋπόθεση ότι στέλνουν στο 8998 SMS με επιλογή του αριθμού 6, τηρούν την ανάλογη μέγιστη διάρκεια χρόνου (3 ώρες), και αθλούνται μαζί μέχρι δύο άτομα, εξαιρουμένων των ανήλικων τέκνων.
Όσον αφορά πάρκα, γραμμικά πάρκα και παραλίες, νοείται ότι η παρουσία ατόμων εκεί δεν επιτρέπεται για κανέναν άλλο λόγο πέραν από την άθληση.
Τονίζεται ότι σε οποιονδήποτε χώρο όπου άτομα βρίσκονται για να αθληθούν, είναι όλοι υπόχρεοι να αποφεύγουν οποιαδήποτε κοινωνικοποίηση με άλλα άτομα που δεν διαμένουν μόνιμα στην ίδια οικία με αυτούς.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά το δικαίωμα φυσικής άθλησης ενός προσώπου στις παραλίες, επιτρέπεται μόνο στις παραλίες της Επαρχίας όπου το πρόσωπο αυτό διαμένει μόνιμα (πρώτη κατοικία). Εξαίρεση αποτελούν τα πρόσωπα που διαμένουν σε Επαρχία χωρίς εύκολη πρόσβαση στην παραλία, δηλαδή στην Επαρχία Λευκωσίας, τα οποίο δικαιούνται να μεταβαίνουν σε παραλίες των άλλων Επαρχιών για σκοπούς φυσικής άθλησης, εντός του εύλογου χρονικού διαστήματος των 3 ωρών.
Νοείται ότι υπάρχει το δικαίωμα στα άτομα που μετακινούνται για σκοπούς άθλησης να απομακρύνονται σε οποιαδήποτε απόσταση από το σπίτι τους νοουμένου ότι θα στείλουν SMS με την επιλογή αριθμός 6 στον αριθμό 8998 και ότι θα τηρήσουν τον μέγιστο χρόνο των τριών (3) ωρών που δικαιούνται.
Δ. Εκκλησιασμός:
11. Επιτρέπεται η λειτουργία των ιερών ναών/θρησκευτικούς χώρους λατρείας;
Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/θρησκευτικούς χώρους λατρείας τελείται χωρίς την παρουσία πιστών. Από τις 8 Φεβρουαρίου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 50 άτομα, τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Διευκρινίζεται ότι μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για ατομική προσευχή (ταυτόχρονη φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα ανά θρησκευτικό χώρο), νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αποστάσεις, μάσκες, μέγιστος αριθμός ατόμων).
Διευκρινίζεται ότι απαγορεύεται η παρουσία πιστών και στον προαύλιο χώρο των ναών/θρησκευτικών χώρων λατρείας.
Ε. Επιχειρήσεις/Υπηρεσίες:
- Ποιες επιχειρήσεις επαναλειτουργούν από την 1η Φεβρουαρίου;
Από τη Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου, επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα ινστιτούτα αισθητικής και οι σχολές οδηγού.
13. Ποιοι πρέπει να υποβληθούν υποχρεωτικά σε rapidtest αντιγόνου, σύμφωνα με το Διάταγμα;
Σύμφωνα με το Διάταγμα, όλοι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που επαναδραστηριοποιούνται από την 1η Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
14. Πού μπορώ να κάνω rapidtest αντιγόνου εάν εργάζομαι σε επιχείρηση που επαναλειτουργεί;
Προς εξυπηρέτηση των εργαζομένων, το Υπουργείο Υγείας διενεργεί δωρεάν πρόγραμμα ελέγχου με αντιγονικά τεστ σε όλες τις Επαρχίες. Οι τοποθεσίες και το ωράριο λειτουργίας των μονάδων δειγματοληψίας θα ανακοινώνεται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας.
15. Πόση χρονική ισχύ έχει το αποτέλεσμα του rapidtest; Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται από τους εργαζόμενους;
Το αποτέλεσμα του rapid test έχει χρονική ισχύ εφτά (7) ημερών, εκτός κι αν στο μεσοδιάστημα το άτομα εκδηλώσει συμπτώματα ή χαρακτηριστεί επαφή και θα πρέπει να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που καθορίζει Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.
Ο εργοδότης/επιχείρηση έχει την ευθύνη για τον συντονισμό επανάληψης του ελέγχου των εργαζομένων, ώστε ανά πάσα στιγμή και σε εβδομαδιαία βάση να έχουν σε ισχύ rapid test όπως καθορίζεται πιο κάτω:
- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν μέχρι 3 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε όλους τους εργαζόμενους.
- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν από 4 μέχρι 10 άτομα, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται σε τουλάχιστον 4 εργαζόμενους.
- Επιχειρήσεις/υπηρεσίες που απασχολούν πέραν των 10 ατόμων, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον σε 4 άτομα ή στο 20% των εργαζομένων, όποιο είναι μεγαλύτερο αριθμητικά.
- Πώς θα λειτουργούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών;
Από 1η Φεβρουαρίου αυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων από 25% σε 50%, με ελάχιστο αριθμό 5 εργαζόμενους, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης, και χωρίς περιορισμό του μέγιστου αριθμού εργαζομένων.
Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 50% του κάθε υποστατικού.
Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 50% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης).
Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον.
17. Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις υπηρεσιών από το πρόγραμμα ελέγχου εργαζομένων με rapidtest;
Οι εργαζόμενοι που θα επανέλθουν στην εργασία τους την 1η Φεβρουαρίου λόγω της αύξησης του ποσοστού φυσικής παρουσίας από 25% σε 50%, οφείλουν υποχρεωτικά να υποβληθούν σε έλεγχο με rapid test αντιγόνου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, ο εργοδότης θα πρέπει να διασφαλίζει τον εβδομαδιαίο υποχρεωτικό έλεγχο όπως περιγράφεται στην ερώτηση 16.
18. Ποιο είναι το ωράριο εξυπηρέτησης των ατόμων άνω των 65 ετών και των ατόμων με αναπηρίες σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων;
Τα φαρμακεία, οι υπεραγορές, τα μίνι-μάρκετ, οι φρουταρίες, τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία και τα παντοπωλεία, από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους μέχρι τις 9 το πρωί, εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.
19. Τι ισχύει με τα πλυντήρια αυτοκινήτων;
Τα πλυντήρια αυτοκινήτων λειτουργούν για εσωτερικό και εξωτερικό πλύσιμο των οχημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις