Ακριβώς ένα μήνα από την επιβολή του τρίτου lockdown στο Ισραήλ και δυόμισι εβδομάδες από τότε που έγινε ακόμη πιο αυστηρό, δεν φαίνεται να υπάρχει οδός διαφυγής από την πανδημία .
Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, ο επικεφαλής της επιτροπής κατά του νέου κορονοϊού, μέλη της ειδικής ομάδας για την αντιμετώπισή του και άλλοι επαγγελματίες συσκέπτονται καθημερινά - μερικές φορές και δύο φορές την ημέρα - για να αξιολογήσουν την κατάσταση, αλλά ακόμα δεν έχουν καλά νέα.
Είναι η πρώτη φορά που ένα lockdown - το βαρύτερο μέτρο στο οπλοστάσιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας, το οποίο είχε καταφέρει μέχρι πρότινος να θέσει υπό έλεγχο τα κρούσματα - απέχει πολύ από το να φέρει την πολυπόθητη εξάλειψη της νόσου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απλή παράταση των αυστηρών περιορισμών κατά άλλη μία εβδομάδα, δεν θα κάνει τη διαφορά.
18 ημέρες σε ένα αυστηρό lockdown και πάνω από πέντε εβδομάδες από την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19, τα στατιστικά στοιχεία για τις λοιμώξεις στο Ισραήλ είναι χειρότερα από ό,τι ήταν όταν επιβλήθηκε το lockdown. Κατά μέσο όρο καταγράφονται 8.667 νέα κρούσματα την ημέρα, σχεδόν το 10% όλων των τεστ διαγιγνώσκονται θετικά και 1.179 άτομα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Κανείς στο υπουργείο ή στην επιτροπή κατά του νέου κορονοϊού δεν είχε προβλέψει ή προετοιμαστεί για μια τέτοια πραγματικότητα, ούτε καν στα πιο απαισιόδοξα σενάρια τους. Την ίδια ώρα, η κλεψύδρα της κοινωνικοοικονομικής υγείας - με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, τη ζημιά στην οικονομία και τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών - αρχίζουν να στερεύει.
Μία από τις λίγες ακτίδες φωτός σε αυτό το σημείο είναι ότι ο συντελεστής μόλυνσης (ο διάσημος παράγοντας R) έχει μειωθεί κάτω από το 1 (τώρα είναι 0,9). Αυτό σημαίνει ότι στατιστικά, κάθε άρρωστο άτομο μολύνει λιγότερο από ένα άλλο άτομο. Υπάρχουν επίσης προκαταρκτικά σημάδια ότι ο αριθμός των σοβαρά ασθενών σταθεροποιείται και η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζεται με πάνω από 200.000 άτομα να εμβολιάζονται την ημέρα, αν και η επίδρασή τους δεν γίνεται ακόμη αισθητή με τρόπο που να αλλάζει τη μάχη κατά της Covid-19. Οι επαγγελματίες του Υπουργείου Υγείας, καθώς και μέρος των πολιτών συνειδητοποιούν ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει τον τελευταίο μήνα και δεν μπορεί κανείς να εξαγάγει από το παρελθόν συμπεράσματα για το μέλλον, ούτε καν για το προσεχές.
«Μπορεί να φταίει το ότι οι προσδοκίες μας δεν ήταν ρεαλιστικές», είπε ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας: «Νομίζω ότι χωρίς το lockdown οι αριθμοί θα ήταν διπλοί ή και υψηλότεροι ακόμα».
Πριν από ένα μήνα, με την εορταστική έναρξη των εμβολιασμών, το lockdown εμφανίστηκε ως ένα είδος «γέφυρας» για να μειωθεί η συχνότητα μόλυνσης έως ότου τα εμβόλια αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα. Επρόκειτο για το τελευταίο lockdown πριν βγούμε από την πανδημία. Τώρα το κλίμα στο υπουργείο είναι πολύ πιο απαισιόδοξο και επικρατεί αναστάτωση.
«Περιμέναμε μια πιο σημαντική πτώση και στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους σοβαρά ασθενείς, μετά από δύο εβδομάδες lockdown, παρόμοιο με αυτό που είχαμε δει σε προηγούμενα», δήλωσε μια άλλη πηγή του υπουργείου Υγείας, η οποία σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυστηρών περιορισμών το φθινόπωρο, ο παράγοντας R μειώθηκε στο 0,6 μετά από δύο εβδομάδες. «Βλέπουμε το lockdown να έχει κάποια επιρροή, με μια αργή πτώση της νοσηρότητας. Ωστόσο, ο αριθμός των σοβαρά ασθενών είναι ακόμη υψηλός. Φαίνεται ότι οι περιορισμοί λειτουργούν, αλλά δεν είναι αρκετό».
Το υπουργείο έχει επισημάνει δύο παράγοντες ως υπεύθυνους για την τρέχουσα κατάσταση:
την παρουσία νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού, ιδιαίτερα της βρετανικής παραλλαγής, η οποία, σύμφωνα με μια πηγή του υπουργείου Υγείας, εντοπίζεται σε πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων, και
στην αποδυνάμωση της δημόσιας πειθαρχίας και τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών, τις οποίες οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αναφέρουν ως «πανδημία κόπωσης».
Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα λένε ότι οι νέες παραλλαγές έχουν ενισχυμένη ικανότητα να προσκολλώνται στους υποδοχείς των κυττάρων ενός ατόμου και απαιτούν λιγότερα ιικά σταγονίδια για να προκαλέσουν μόλυνση. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες διαφορές που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Η ουσία είναι ότι απαιτείται πολύ μικρότερη έκθεση για να μολυνθεί κάποιος.
Πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις