«Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στην Κρήτη κι αλλού όταν το επιλέξουμε», είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.
«Διπλασιάζουμε τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Για πρώτη φορά μετά την προσάρτηση Δωδεκανήσων το 1947 η ελληνική επικράτεια μεγεθύνεται κατά 10%, όχι με απόσπαση εδαφών ή ισοβαρώς άλλων χωρών. Με διαδικασίες απόλυτα θεμελιωμένες στους Κανόνες Διεθνούς Δικαίου. Είχε προηγηθεί πρώτο βήμα με ΠΔ για κλειστούς κόλπους και ο προσδιορισμός ΑΟΖ. Σήμερα στην αυγή του 2021 κάνουμε το 2ο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χώρα μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Την επέκταση χωρικών μας υδάτων την είχα αναγγείλει από τον Αύγουστο. Τέσσερις μήνες μετά οι θάλασσές μας εκεί διπλασιάζονται. Ένα δικαίωμα απόλυτα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο και η χώρα μας μπορεί να διευρύνει και σε άλλες περιοχές και στην Κρήτη και αλλού αλλά σε χρόνο και τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», ανέφερε.
Ομιλία Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις συμμαχίες και τη συνεργασία της Ελλάδας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτό είναι ένα «καθαρό μήνυμα που στέλνει η πατρίδα μας σε όσους με λεονταρισμούς προσπαθούν να μας στερήσουν όσα δικαιούμαστε με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου».
«Η εξέλιξη δεν ήρθε τυχαία», τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι «από την αμήχανη διαχείριση και τα παλιά σύνδρομα προχωρήσαμε σε δυναμική πολιτική. Λιγότερα λόγια περισσότερη δράση. Πριν φτάσουμε στον διπλασιασμό των υδάτων είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία, Αίγυπτο για διευθέτηση ΑΟΖ. Κλείσαμε ζητήματα που χρόνιζαν επί δεκαετίες και ανοίξαμε νέο κεφάλαιο σε διμερείς σχέσεις και πολυμερείς συμφωνίες. Η συμφωνίες μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις όμως ψηφίστηκαν γρήγορα από την Βουλή. Η συμφωνία με Αίγυπτο αναρτήθηκε σε χάρτες ΟΗΕ σύντομα και με Ιταλία. Πρόκειται για δύο κρίκους ειρήνης και σταθερότητας σε μια περιοχή που ορισμένοι επιχειρούν να ανατρέψουν. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλβανίας δήλωσες ρητά ότι η επέκταση στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Αθήνας προσθέτοντας ακόμα ένα επιχείρημα ότι τα νερά Αιγαίου μπορούν ενώνουν και όχι να χωρίζουν. Πέρυσι τέτοιες ημέρες με πρόεδρο Αναστασιάδη με πρωθυπουργό Ισραήλ υπογράφαμε αγωγό Ιστ Μεντ. Έχουμε αναβαθμισμένη σχέση με σημαντικούς παίκτες Ανατολικής Μεσογείου. Η εξωτερική μας πολιτική ξεδιπλώνεται έμπρακτα σε πολλά επίπεδα.
Σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλα 27 από την ψήφιση της από την Ελληνική Βουλή η επέκταση χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κυβερνήσεων. Όμως σήμερα αυτή η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μετατρέπεται σε τρέχουσα πραγματικότητα. Οι συνθήκες για το 2020 δεν ήταν διαφορετικές από τα προηγούμενα χρόνια. Διαφορετική ήταν η στάση μας στις προκλήσεις. Το νέο δόγμα συνδυάστηκε με αξιοπιστία μας στην ΕΕ. Ο Εβρος και Αιγαίο κατοχυρώθηκαν στην ΕΕ ως ανατολικά όρια της ηπείρους μας».
«Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ»
Αναφερόμενος στην εκλογή του Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η Ελλάδα έχει καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Η συνεργασία μας με απερχόμενη κυβέρνηση έφερε αποτελέσματα και με την νέα κυβέρνηση η σύμπλευση θα γίνει αποδοτικότερη. Γνωρίζω προσωπικά Μπάιντεν. Είναι έμπειρος πολιτκός που γνωρίζει τις ευαισθησίες της περιοχής. Κινείται με σύνεση και με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα είμαι σίγουρος ότι οι ελληνοαμερικανικοί δεσμοί θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ. Τα αποτελέσματα σήμερα χτίστηκαν από τις προσπάθειες του χθες. Με ενιαία πολιτική που ασκείται στους στίβους πολιτικής και διπλωματίας».
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις