Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτήρια αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη για την καμπύλη της επιδημιολογικής εικόνας.
Οι νοσηλείες χτυπούν το καμπανάκι μετριάζοντας τα όποια χαμόγελα επιφέρει η μείωση των ημερήσιων επιβεβαιωμένων περιστατικών.
Αυτός είναι εξάλλου και ο κυριότερος λόγος που παρατηρείται μια στασιμότητα ή καλύτερα μια... ‘πισινή’ από πλευράς επιστημονικής ομάδας όσον αφορά τις εισηγήσεις ενδεχόμενων χαλαρώσεων.
Ο φόβος πισωγυρίσματος είναι ορατός και με τη δημόσια υγεία να βρίσκεται ήδη σε αφόρητη πίεση οποιοδήποτε ‘λάθος‘ ενδεχομένως να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι άλλωστε γνωστή η πορεία σε χώρες που το σύστημα Υγείας κατέρρευσε με ντόμινο θανάτων και αδυναμία παροχής πρέπουσας νοσηλείας.
Ως εκ τούτου -με τις συζητήσεις να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο αφού δεν υπάρχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα και αντίκτυπο του lockdown- τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Αυτό που απορρέει από τις δηλώσεις αφορά την συχνότητα των φάσεων (οι χαλαρώσεις πιθανόν να γίνονται ανά δεκαπενθήμερο).
Στην πρώτη μάλιστα φάση στις αρχές Φεβρουαρίου δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις αφού τουλάχιστον μέχρι τη λήξη του lockdown (31/1) η εικόνα στα δημόσια νοσηλευτήρια δεν αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερη βελτίωση.
Σκέψεις για αύξηση των sms σε 3 στην πρώτη φάση και αφαίρεση κατά τη δεύτερη φάση για ελεύθερη διακίνηση όμως το κέρφιου (21:00 - 05:00) δεν αναμένεται να αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Με βάση μάλιστα το μοντέλο Μαίου οι 3 (ή 4) φάσεις χαλάρωσης θα έχουν ορίζοντα μέχρι και τα τέλη Μαρτίου.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στα μέσα της επόμενης βδομάδας με τις ασκήσεις επί χάρτου να παίρνουν σάρκα και οστά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις