ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απαντά με επτά σημεία ο Κούσιος στον Παπαδόπουλο: «Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι και η όψιμη θέση του ΔΗΚΟ»

Απαντά με επτά σημεία ο Κούσιος στον Παπαδόπουλο: «Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι και η όψιμη θέση του ΔΗΚΟ»

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ

Σε απάντηση της σημερινής δήλωσης του Προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, επιθυμώ να σημειώσω τα πιο κάτω:

  1. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, πλήρες μέλος της ΕΕ και, συνεπώς, με κανένα τρόπο δεν καθίσταται εκλιπούσα, όπως είναι η πάγια τακτική και θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.
  2. Να υπενθυμίσουμε ότι το ίδιο δεν επισυνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στη διαδικασία επιδιαιτησίας από τον τότε ΓΓ των ΗΕ.

Ούτε βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία διέτρεξε κίνδυνο κατάργησης όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για η λύση του Κυπριακού.

  1. Οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ πως τάχα η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, αποτελεί μια καθόλα παραπλανητική προσέγγιση για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.
  2. Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι και η όψιμη θέση του ΔΗΚΟ πως αποτελεί τάχα τη δύναμη προάσπισης της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.
  3. Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο, και προς τούτο καλείται το ΑΚΕΛ να απαντήσει, η συμμετοχή μας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει είτε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί εκλιπούσα.
  4. Το ζήτημα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, εφόσον θα προσέλθουμε στην πενταμερή διάσκεψη, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές έχουν εκφραστεί μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και όχι μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις να προτείνεται η μη συμμετοχή μας σε μια διάσκεψη που συγκαλεί ο ΓΓ των ΗΕ.
  5. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πιέσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, στόχος και σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στην πενταμερή διάσκεψη που συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε, βεβαίως, θα αγνοεί τις δίκαιες ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.

Θέλουμε, περαιτέρω, να βεβαιώσουμε ότι, όπως είναι η πάγια θέση μας, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top