ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Η σταδιακή άρση των μέτρων και όσα θα τεθούν στο τραπέζι της Επιστημονικής Ομάδας

Η σταδιακή άρση των μέτρων και όσα θα τεθούν στο τραπέζι της Επιστημονικής Ομάδας

Διαδικτυακή συνάντηση θα έχει σήμερα στις 19.00, η Συμβουλευτική Επιδημιολογική Επιτροπή, κατά την οποία θα συζητήσουν τη μεθοδολογία των χαλαρώσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ  η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και μέλος της επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού.

 
Ερωτηθείσα τι θα συζητήσουν κατά τη σημερινή συνάντηση, η κα. Κολιού είπε ότι το πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η μεθοδολογία των χαλαρώσεων, δηλαδή πως θα γίνουν, πότε θα γίνουν, με ποιες παραμέτρους θα γίνουν και με ποια τακτική θα ακολουθήσουμε.
 
«Σήμερα απλά θα τοποθετηθούν κάποιες βασικές γραμμές, στις οποίες θα ακολουθηθούν για την αποκλιμάκωση και θα μπουν φαντάζομαι και δείκτες. Απ΄ εκεί και πέρα, βέβαια οι τελικές αποφάσεις, πρώτα απ΄ όλα δε θα ληφθούν από εμάς, ό,τι βάλουμε κάτω θα τεθεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Υγείας και φυσικά, οι τελικές αποφάσεις είναι και από το Υπουργείο και από το Υπουργικό Συμβούλιο», πρόσθεσε.  
 
Σε ερώτηση αν μιλάμε για ολική ή σταδιακή άρση των μέτρων, η κα. Κολιού είπε ότι η άρση των μέτρων σίγουρα δεν θα είναι ολική, σημειώνοντας ότι θα είναι οπωσδήποτε σταδιακή και πολύ προσεχτική και στοχευμένη.
 
«Αν τα ανοίξουμε όλα τώρα θα έχουμε ακριβώς υποτροπή της κατάστασης και είμαστε ακόμα σε χειμώνα» είπε, υποδεικνύοντας και την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. «Θα είναι πολύ επίφοβο να γυρίσουμε στην ίδια κατάσταση. Θα ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.  

Σε ερώτηση για τα ατομικά μέτρα προστασίας, όπως μάσκες, αποστάσεις, κλπ, η κα. Κολιού είπε ότι εκείνα θα συνεχιστούν ίσως και μέχρι το καλοκαίρι, μέχρι να ανέβει η εμβολιαστική κάλυψη.
 
«Εκείνο είναι που θα καθορίσει τα μέτρα αυτά. Πρώτον, όχι πλησιάσματα πάρα πολύ αυτή την εποχή. Δεύτερο, η μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και τρίτον, ο καλός αερισμός των χώρων. Βέβαια, προς το παρόν ευτυχώς δεν μπορούν να μαζευτούν πολλοί άνθρωποι, κυρίως όμως είναι στους εργασιακούς χώρους τώρα που υπάρχουν οι κίνδυνοι, που σε ζωτικές υπηρεσίες υποχρεωτικά υπάρχουν άνθρωποι εκεί που δουλεύουν μαζεμένοι και εκεί ακριβώς θα πρέπει να τηρούνται και αυτά τα μέτρα. Η αποστασιοποίηση, δηλαδή μεταξύ των ανθρώπων», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν από τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουμε ένδειξη αν τους έχει μείνει κάποιο πρόβλημα είτε αναπνευστικό είτε οτιδήποτε άλλο, η κα. Κολιού είπε ότι αυτό είναι κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και με κλινικές μελέτες στο εξωτερικό, αλλά το βλέπουμε και εδώ στην Κύπρο.

«Δυστυχώς, αρκετός κόσμος μετά που νοσεί του απομένει από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι κατάθλιψη, κόπωση -πολύ σημαντικό, γύρω στο 60% έχουν κόπωση. Αυτά είναι στοιχεία από την βιβλιογραφία που σας λέω βέβαια. Εδώ στην Κύπρο δεν έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στοιχεία. Και βεβαίως αυτοί που έχουν διασωληνωθεί έχουν σε ψηλό ποσοστό, γύρω στο 60% πάλι μια χρόνια αδυναμία του αναπνευστικού συστήματος να επανέλθει γιατί ακριβώς ο αναπνευστικός ιστός παθαίνει ίνωση μόνιμη, το οποίο του δίνει πλέον προβλήματα για όλη την ζωή. Δεν θα είναι σαν πριν αν κάποιος φτάσει σε αυτό το σημείο», σημείωσε.
 
Επομένως, συνέχισε η κα. Κολιού, είναι πολύ άσχημος ιός και αφήνει αρκετά κατάλοιπα.
 
«Από ό,τι γνωρίζω, τουλάχιστον, για το νευρολογικό κομμάτι και μιλούμε για αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μελετάται και από το Πανεπιστήμιο Κύπρου -υπάρχει μια ομάδα- και νομίζω υπάρχει ακόμα μια ομάδα έξω. Θα τα δούμε αργότερα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τον δικό μας πληθυσμό, αλλά σίγουρα παρακολουθούνται. Τώρα όσον αφορά το αναπνευστικό κομμάτι, δεν είμαι σίγουρη αν γίνεται παρακολούθηση των Κυπρίων ασθενών. Κάποια στιγμή πιστεύω θα έχουμε και από εκεί στοιχεία», συμπλήρωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση πως βλέπει την μέχρι κατάσταση, η κα. Κολιού είπε ότι έχουμε δύο διαφορετικά τοπία, διαφορετικές έτσι σκηνές.
 
«Από την μια είναι ο ιός στην κοινότητα που φαίνεται να μειώθηκε σημαντικά με βάση το βαθμό θετικοποίησης των rapid test, αλλά και των PCR, φαίνεται ότι έχει πέσει η δραστηριότητα του ιού στη κοινότητα σε όλες τις Επαρχίες, με πιο ψηλή ουσιαστικά όσον αφορά την θετικοποίηση την Λεμεσό, αλλά έχει πέσει και η Λεμεσός. Δηλαδή έχει μπει σε καλό δρόμο και η Λεμεσός. Τώρα, απ΄ εκεί και πέρα βέβαια, η άλλη παράμετρος που έχουμε είναι τα νοσοκομεία, τα οποία , όπως αντιλαμβάνεστε δεν έχουν σημειώσει κάποια βελτίωση. Αντίθετα, οι εντατικές μας συνεχίζουν να αυξάνει η πληρότητα τους, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε τους οριακούς αριθμούς που δεν θέλουμε να φτάσουμε», πρόσθεσε.
 
Επομένως, συνέχισε η κα. Κολιού, έχουμε δύο αντίθετα ας πούμε τοπία.
 
«Από την μια η δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα και από την άλλη η πληρότητα των εντατικών, η οποία δυστυχώς δεν φαίνεται να πέφτει, αντίθετα ανεβαίνει. Φυσικά, πρέπει να πούμε ότι ακολουθεί η πληρότητα των νοσοκομείων κατά μερικές εβδομάδες την δραστηριότητα του ιού στην κοινότητα. Επομένως, αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μας πει ότι θα ακολουθήσει και πτώσεις στις εντατικές. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση που οφείλεται αυτή η αύξηση, η κα. Κολιού είπε ότι «εγώ πιστεύω, πρώτα απ΄ όλα το ότι προσβλήθηκαν αρχικά μεγάλες ηλικίες και ειδικά στους Οίκους Ευγηρίας, κλπ, όπου συνεχίζονται να παρατηρούνται κάποια περιστατικά, βέβαια πολύ λιγότερα από ότι ήταν στην αρχή».
 
«Δεν έχουμε εκείνες τις μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης που ξεσπούσαν πριν ενάμιση με δύο μήνες. Σίγουρα και αυτό έχει βελτιωθεί και γενικά οφείλεται στο ότι συνεχίζει να προσβάλλεται ηλικιωμένος κόσμος, δηλαδή άνω των 80. Διότι αυτοί ξέρουμε ότι είναι και συνήθως αυτοί που καταλήγουν πιο συχνά στα Νοσοκομεία και στις εντατικές», σημείωσε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παιδί 17 χρονών που κατέληξε για νοσηλεία, η κα. Κολιού είπε ότι από ότι φαίνεται έχει πέσει και η ηλικία που καταλήγουν στις εντατικές «και αν δούμε την ενδιάμεση ηλικία όσων καταλήγουν στις εντατικές είναι πιο χαμηλή από αυτούς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία , που σημαίνει ότι η βαριά νόσος δεν προτιμά υποχρεωτικά τους πολύ ηλικιωμένους αλλά και τους λιγότερο ηλικιωμένους εφόσον έχουν νοσήματα υποκείμενα».

«Επομένως, είναι έτσι μια κατάσταση που μας λέει ότι πρέπει να προσέχουν όλοι. Αν θυμάμαι καλά, ενώ η μέση ηλικία των εισαγωγών στα Νοσοκομεία είναι πάνω από 70 χρονών, η μέση ηλικία νοσηλεία στις εντατικές είναι 67 χρονών. Επομένως, βλέπουμε ότι και πιο νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στις εντατικές. Δηλαδή πάσχουν από σοβαρή νόσο. Επομένως, χρειάζεται προσοχή, πολύ προσοχή και βέβαια θα πρέπει με κάθε τρόπο να καταφέρουμε να πετύχουμε την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες», συμπλήρωσε.
 
Σε ερώτηση αν έχουμε ενδείξεις πόσο θετικά ανταποκρίνεται το εμβόλιο σε όσους το έχουν λάβει, η κα. Κολιού είπε ότι «δεν έχουμε δει σε δοκιμές αν κάποιος ο οποίος εμβολιάστηκε νοσεί», προσθέτοντας ότι «ξέρουμε από κλινικές μελέτες ότι η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, φτάνει το 60%, και μετά φυσικά , 10 μέρες μετά τη δεύτερη δόση ξεπερνά το 90%».
 
«Επομένως, υπάρχει σημαντική προστασία ακόμα και με την πρώτη δόση του εμβολίου και είναι αυτό που εκμεταλλεύονται σε άλλες χώρες που μπαίνουν σε αγώνα δρόμου να εμβολιάσουν έστω και με μια δόση όσον το δυνατόν περισσότερες ηλικιωμένους για να πετύχουν ακριβώς την μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Είναι εκεί που στοχεύουν», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα πόσο τους ανησυχεί το νέο στέλεχος του ιού, ο οποίος με βάση τα όσα μεταδίδονται διεθνώς είναι πιο μεταδοτικός αλλά όχι τόσο θανατηφόρος, η κα. Κολιού είπε ότι δεν είναι πιο άσχημο όσον αφορά την βαρύτητα της λοίμωξης.
 
«Σε αυτό το σημείο είναι γεγονός ότι δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Είναι πιο μεταδοτικό και όταν μεταδίδεται σε περισσότερο κόσμο, σίγουρα θα χτυπήσει και μεγάλες ομάδες του πληθυσμό σε ηλικία. Επομένως, είναι έμμεσα που θα αυξηθούν και τα προβλήματα και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία . Δηλαδή όσο περισσότεροι προσβάλλονται τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το ποσοστό των ηλικιωμένων που θα προσβληθούν. Σήμερα για παράδειγμα ξέρουμε ότι έχουμε ένα ποσοστό 20% του συνόλου αυτών που προσβάλλονται οι οποίοι είναι άνθρωποι άνω 60 ετών, ενώ στην αρχή της πανδημίας ήταν μόλις 9% αυτό το ποσοστό. Επομένως, όταν αυξηθούν οι άνθρωποι που νοσούν σε ομάδες άνω των 60 και ιδιαίτερα άνω των 80, αντιλαμβάνεστε αυξάνουν και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία, η βαριά νόσος, αυτά όλα πάνε ανάλογα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χειροπέδες σε 58χρονο για διάρρηξη και κλοπή - Μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου και άρπαξε το χρηματοκιβώτιο

• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου

• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;

• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;

• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ

• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο



ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

ΑΝΑΛΥΣΗ: Επηρεάζουν την Κύπρο οι Αμερικανικές Εκλογές; Διεθνολόγος στο «Τ»

Σε απόλυτο ντέρμπι, στο οποίο όμως εμφανίζει μικρό προβάδισμα η Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, εξελίσσονται οι αμερικανικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top