Για φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, λόγω της έναρξης των εμβολιασμών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Eurogroup Πάσκαλ Ντόναχιου, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης που διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη και αντικείμενο αφενός τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των κρατών μελών που επιτείνονται από την παρούσα κατάσταση, αφετέρου τα προγράμματα ανασυγκρότησης και ανάκαμψης των εθνικών κυβερνήσεων.
Ωστόσο ο Πρόεδρος Ντόναχιου ξεκαθάρισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η εγρήγορση όλων αλλά και η δημοσιονομική υποστήριξη σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημείωσε ακόμη ότι οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την ισχυρή στήριξη των 19 σε συντονισμένες προσπάθειες και υποστηρικτική δημοσιονομική στάση για το επόμενο έτος τουλάχιστον, στο πλαίσιο των ανά χώρα συστάσεων. Παρομοίως σημαντική παραμένει η ανάγκη στήριξης των επενδύσεων, δια μέσου του Next Generation EU, του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ, κατέγραψε ο Πρόεδρος.
Σε, ό,τι αφορά τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, ο Πρόεδρος Ντόναχιου σημείωσε την ενημέρωση από την Κομισιόν για το πως οι συστάσεις για την ευρωζώνη αντικατοπτρίζονται στα προσχέδια που παρέδωσαν οι κυβερνήσεις, ειδικά σε σχέση με τις υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις. Σε γενικές γραμμές αυτό ισχύει και όπως τόνισε ο Πρόεδρος, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι συνεργάζεται με τα κράτη μέλη ώστε τα πλάνα να καταστούν ταυτόχρονα φιλόδοξα και αξιόπιστα. H συζήτηση θα συνεχιστεί και στο αυριανό ECOFIN.
Το Eurogroup σε περιεκτική σύνθεση (27 κράτη μέλη) συζήτησε δε και για το μέλλον των ευρωατλαντικών δεσμών μετά την εκλογή Μπάιντεν, αλλά και το διεθνή ρόλο του ευρώ στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αυτονομίας της ΕΕ.
Για ενδιαφέρουσα συζήτηση σε δύσκολους καιρούς και εξαιρετικές περιστάσεις, έκανε λόγο ο Επίτροπος Τζεντιλόνι, καταγράφοντας τα περιοριστικά για την οικονομία μέτρα παρά τη θετική προοπτική λόγω της έναρξης των εμβολιασμών.
Σε σχέση με τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, ο Επίτροπος τόνισε ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, για παράδειγμα λόγω πτώσης του τουρισμού, είχαν και την χειρότερη επιδείνωση, για παράδειγμα στο δημόσιο χρέος. Ο ίδιος τόνισε ότι σε σχέση με τη διαχείριση της βιωσιμότητας του χρέους, θα χρειαστεί όχι μόνο μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, αλλά και μέτρα για την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.
Σημείωσε δε ότι πέραν των μακροοικονομικών ανισοτήτων, υπάρχουν και οι κοινωνικές ανισότητες που δε θα πρέπει να διευρυνθούν. Τόνισε δε ότι τα σχέδια ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθούν από το Next Generation EU θα είναι το κλειδί για την ενίσχυση του δυναμικού της ανάπτυξης και η απάντηση στις ανισορροπίες.
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι τα κράτη μέλη θα μπορούν να υποβάλουν επίσημα τα πλάνα τους από τα μέσα Φεβρουαρίου, η Κομισιόν θα έχει δύο μήνες να τα εξετάσει και το Συμβούλιο άλλο ένα μήνα για να τα υιοθετήσει.
"Αυτό είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, αλλά καθώς έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ στις συζητήσεις μας με πολλές χώρες, είναι εφικτό. Όπως γνωρίζετε, ενθαρρύναμε τα κράτη μέλη να μας στείλουν τα σχέδια σχεδίων τους από τον περασμένο Οκτώβριο, και πολλά έχουν ήδη κάνει. Συμμετέχουμε σε έντονες τεχνικές συζητήσεις βάσει αυτών και άλλων στοιχείων. Όλες αυτές οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν έναν στόχο: να διευκολύνουν τη γρήγορη λήψη αποφάσεων στο στάδιο της επίσημης έγκρισης. Θα έλεγα ότι σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο σε αυτό το μέτωπο. Θα είναι βασικό να διασφαλιστεί ότι όλα τα σχέδια παρουσιάζουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων και ότι αυτά, από κοινού, αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό υποσύνολο των ειδικών ανά χώρα συστάσεων", τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι,
"Θα είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η κοινή μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ και οι επενδυτικές προτεραιότητες. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνοχής και της συνοχής μεταξύ των εθνικών σχεδίων. Ο απώτερος στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι ο συνολικός αντίκτυπος της διευκόλυνσης ανάκτησης και ανθεκτικότητας στη ζώνη του ευρώ υπερβαίνει το άθροισμα των επιπτώσεων των μεμονωμένων σχεδίων. Δίνει μια προστιθέμενη αξία", τόνισε.
"Ένα τελευταίο σημείο σχετικά με τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: χρειαζόμαστε πρόοδο και με την επικύρωση από τα κράτη μέλη της απόφασης για τους ιδίους πόρους, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την Επιτροπή να αρχίσει να πηγαίνει στις αγορές για να συγκεντρώσει αυτά τα κεφάλαια. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά βλέπουμε αρκετά διαφορετικά χρονοδιαγράμματα από τα κράτη μέλη. Γι `αυτό και πέρασα το μήνυμα στους Υπουργούς ότι πρέπει να ασκήσουν όλη τους την επιρροή για να διασφαλίσουν ότι οι εθνικές διαδικασίες τους θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε έγκαιρες εκταμιεύσεις των ποσών προχρηματοδότησης 13% το επόμενο καλοκαίρι", κατέληξε ο Επίτροπος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις