Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες η κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου που γίνεται μετά τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τα κόμματα παρουσίασαν τις θέσεις τους, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κοινή γραμμή για την άτυπη πενταμερή.
Η θέση του ΔΗΣΥ
Σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύοτυ, ενώ είπε ότι αν ζητηθεί. ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τελευταία συνάντηση του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα την κ. Λουτ».
«Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι ότι σωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αν και εφόσον κληθεί για την άτυπη πενταμερή, θα δηλώσει παρών. Επιπρόσθετα εάν μας ζητήσει να τον συνοδεύσουμε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη» κατέληξε.
Η θέση του ΑΚΕΛ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πρέπει να μεταβεί στην άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη.
Ο κ. Κυπριανού είπε πως επιβάλλεται να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι, σημειώνοντας παράλληλα πως σίγουρα ελλοχεύουν κίνδυνοι. Πρόσθεσε πως "με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη".
Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν κατά πόσον θα πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη ή όχι.
"Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη. Δεν έχουμε επιλογή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να μεταβεί στη Διάσκεψη. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπούμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το οποίο θα μας φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας και του λαού μας", είπε ΓΓ του ΑΚΕΛ.
"Επιβάλλεται λοιπόν να πάμε στη Διάσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένοι βέβαια. Ελλοχεύουν κίνδυνοι οι οποίοι εγείρονται από διάφορα πολιτικά κόμματα; Σίγουρα ελλοχεύουν. Σίγουρα η Τουρκία θα επιδιώξει να πετύχει το μέγιστο των στόχων που έχει καθορίσει σε αυτή τη Διάσκεψη", ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Πρόσθεσε πως "έχουμε με το μέρος μας το δίκαιο, έχουμε με το μέρος μας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Με καλή προετοιμασία και απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα τα οποία θέτει η Τουρκία δημόσια, μπορούμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα, και έτσι η Τουρκία είτε θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες και προκλητικές της θέσεις και να συνεργαστεί έτσι ώστε να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο την επίτευξη λύσης ή θα παραμείνει εκτεθειμένη".
"Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση που το ΑΚΕΛ έχει διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Του έχουμε δώσει τις θέσεις μας με την επιστολή την οποία του έχουμε αποστείλει από τον περασμένο Δεκέμβρη, και τον έχουμε παρακαλέσει να τη λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στο δύσκολο έργο το οποίο έχει να επιτελέσει μεταβαίνοντας στη Διάσκεψη", ανέφερε.
Η θέση του ΔΗΚΟ
Να προηγηθούν κάποιες «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» πριν μεταβεί για την πενταμερή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εισηγείται ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως το να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και το ποιοι προσκαλούνται, αλλά και να μην υπάρξει διασύνδεση της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, όσο και του Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αυτή τη νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
«Οι δηλώσεις τους και οι απαιτήσεις τους για να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων σε μια βάση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, σε μια συνεργασία με χωριστή κυριαρχία, όπως λέει ο κ. Τατάρ, είναι παντελώς απαράδεκτες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς έχουμε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, για να λάβει μέρος σε αυτή την πενταμερή διάσκεψη, να προηγηθούν κάποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες» είπε.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι πρώτον, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε εκτροπή από τα ψηφίσματα των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας» είπε.
Συνέχισε, λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή η απαίτηση της Τουρκίας να αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και να μετατραπεί σε μια συζήτηση λύσης δύο κρατών, συνομοσπονδίας ή συνεργασίας με ξεχωριστή κυριαρχία.
Δεύτερον, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ των ΗΕ ποιοι προκαλούνται σε αυτή την πενταμερή. Είπε ότι γνωρίζουμε ποιοι θα είναι οι τρεις – οι εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Αγγλία, Ελλάδα – και διερωτήθηκε ποιοι θα είναι οι άλλοι δύο.
«Θα πρέπει ακριβώς να ξεκαθαρίσει ο ΓΓ, όπως έγινε και στην περίπτωση της διάσκεψης στη Ζυρίχη πως προσκαλεί και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλιώς θα έχουμε υποβάθμιση του δικού μας κράτους και αναβάθμιση του ψευδοκράτους», υποβάθμιση δηλαδή είτε σε πρόσκληση των δύο κοινοτήτων ή πρόσκλησης Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους, είπε.
Τρίτον, συνέχισε «θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην εισηγηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την όποια διασύνδεση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ή πρωτοβουλία της τούρκικης πλευράς».
Όπως είπε «δεν πρόκειται η τουρκική πλευρά να δεχθεί οποιοδήποτε ΜΟΕ σε καμία περίπτωση, δυστυχώς – εκτιμούμε εμείς – δεν πρόκειται να προχωρήσει η Τουρκία στην παράδοση εδάφους πριν από μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού». Επομένως, συμπλήρωσε «το μόνο πράγμα που θα παραμείνει από την εισήγηση και πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου και αυτό σημαίνει FIR, αυτό σημαίνει κυριαρχία».
«Θα αποτελεί μια τέτοια εξέλιξη υποχώρηση, εκτροπή από τις διεκδικήσεις που θα πρέπει να έχει η Κυπριακή Δημοκρατία» κατέληξε.
Η θέση της Συμμαχίας Πολιτών
Την εκτίμηση ότι "θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη" για το Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας πως "ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να "νομιμοποιηθεί", να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία".
"Δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της", είπε ο κ. Λιλλήκας.
Σημείωσε, παράλληλα πως "ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς".
Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε στις δηλώσεις του πως υπάρχει απόφαση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, εξ όσων φαίνεται, να συγκαλέσει μιαν άτυπη πενταμερή Διάσκεψη.
Αυτή η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη ήταν πρόταση και απαίτηση της Τουρκίας, την οποία στη συνέχεια υιοθέτησε ο ΓΓ και στόχος τουλάχιστον αρχικά ήταν για να διερευνηθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος και κοινός στόχος για να επαναληφθούν οι συνομιλίες για συνολική λύση του Κυπριακού, πρόσθεσε.
Ως Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε, "μας γεννά πολλά ερωτηματικά το γιατί συγκαλείται αυτή τη στιγμή η Διάσκεψη με δεδομένο ότι ο ΓΓ γνωρίζει τις θέσεις της τουρκικής πλευράς και κατά συνέπεια είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει ούτε κοινό έδαφος αλλά ούτε και κοινός στόχος των εμπλεκομένων μερών".
Άρα η Διάσκεψη αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε ένα αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες για να δημιουργηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα, σημείωσε.
Επεσήμανε πως "δεν αναμένουμε ότι η Άγκυρα θα εγκαταλείψει τις αδιάλλακτες θέσεις της. Αντίθετα θα λειτουργήσει εκβιαστικά, απειλώντας ή εκβιάζοντας για άνοιγμα του Βαρωσιού, για αλλαγή του στάτους κβο της περίκλειστης πόλης, αλλά και ταυτόχρονα για την πορεία προς δυο κράτη ή τη συνομοσπονδία".
"Ελλοχεύουν πάρα πολλοί κίνδυνοι σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη. Το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό για τη δική μας πλευρά, αλλά ούτε και αναμένω ότι θα ασκηθεί οποιαδήποτε πίεση προς την τουρκική πλευρά. Αντίθετα αν θα ασκηθεί κάποια πίεση θα είναι προς τη δική μας πλευρά για περαιτέρω συμβιβασμούς", πρόσθεσε.
Ο κ. Λιλλήκας είπε πως "δεν εισηγούμαστε να μην πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην λάβει μέρος σε αυτή την άτυπη Διάσκεψη γιατί εδώ που έχουμε φτάσει άρνησή μας να συμμετάσχουμε θα διευκολύνει την Τουρκία στους στόχους της".
Ανέφερε πως είχαμε παλαιότερα εισηγηθεί όπως επιμένει η δική μας πλευρά προς τον ΓΓ να γίνει διερεύνηση σε τεχνοκρατικό επίπεδο και μόνο αν διαπιστωνόταν ότι υπάρχει κοινός στόχος και κοινό έδαφος να συγκαλέσει την άτυπη Διάσκεψη. Δυστυχώς δεν είχαμε εισακουστεί. Δεν ακολουθήθηκε αυτή η πορεία με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε ένα μονόδρομο.
Εκτιμώ και πολύ φοβάμαι ότι θα βγούμε ζημιωμένοι από την άτυπη Διάσκεψη και ενδεχόμενα η Τουρκία να διευκολυνθεί, να "νομιμοποιηθεί", να θέσει τις θέσεις της ενώπιον του ΓΓ και με την ανοχή του για δυο κράτη και συνομοσπονδία, κατέληξε.
Η θέση της Αλληλεγγύης
Τη θέση του κόμματος της όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν αποδεχτεί πρόσκληση για να μεταβεί και να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή στην Νέα Υόρκη, εξέφρασε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αφενός η πενταμερή συνιστά μια καλοστημένη παγίδα, στην οποία θα πέσουμε μέσα ως Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου γιατί η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα δεν έχει το απαραίτητο στάτους για να μπορέσει να διαπραγματευτεί τα δίκαια της με παρρησία και με δύναμη και με προοπτικές επιτυχίας», είπε σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας.
Στην πενταμερή, σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, θα διερευνηθούν οι προοπτικές για ουσιαστικές συνομιλίες στη βάση του κοινού μέχρι στιγμής συμφωνημένου πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού.
Εμείς, «αμφιβάλλουμε διότι ήδη η Τουρκία έχει θέσει νέες παραμέτρους στο τραπέζι, τη λύση των δύο κρατών την οποία θα μασκαρέψει η Τουρκία με τη μορφή της χαλαρής συνομοσπονδίας δύο κρατών. Από την άλλη, με το επιχείρημα ότι θα σταματήσει ο εποικισμός της Αμμοχώστου είτε με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν προταθεί είτε διότι θα ανασταλεί η όλη διαδικασία διότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διαδικασίες, «ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου θα σταματήσει, ούτε θα σπάσει το αδιέξοδο, αν εμείς εμμείνουμε στις θέσεις μας, έστω αυτές τις θέσεις που έχουν διαμορφωθεί και προνοούν την όποια λύση αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε.
Απεναντίας, δήλωσε, θα βαθύνει η διχοτόμηση ειδικά αν γίνουν αποδεκτά τα ΜΟΕ που έχει προτείνει η δικής μας πλευρά και λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτά συνιστούν μια απάντηση στη λύση των δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος.
Η Ελένη Θεοχάρους αναφέρθηκε σε έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και αναφορές στο ΣΑ του ΟΗΕ και άλλες εκθέσεις όπου γίνεται αναφορά σε «διοίκηση Ελληνοκυπρίων» και «διοίκηση Τουρκοκυπρίων» σε «διοίκηση βορρά» και «διοίκηση νότου» παραγνωρίζοντας παντελώς το γεγονός ότι υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι το νόμιμο κράτος, σύμφωνα και με το ψήφισμα της 4ης Μαρτίου 1964.
Η θέση μας είναι «να μην μεταβεί ο Πρόεδρος της δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη και να κολλήσουμε στους καθωσπρεπισμούς γιατί πρέπει ντε και καλά να υπακούμε ή να ακολουθούμε το σαβουάρ βιβρ του ΟΗΕ», είπε καταλήγοντας στις δηλώσεις της η κ. Θεοχάρους.
Ο κ. Σεντώνας είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για τις πρωτοβουλίες, που ο ίδιος ανέλαβε σε σχέση με το Κυπριακό.
Εν πρώτοις, ανέφερε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνάντησής του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία τού μετέφερε, την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη.
Δεύτερον, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 11 Ιανουαρίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η άτυπη πενταμερής συνάντηση, η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του ΓΓ αλλά και η επιστολή που απέστειλε προσφάτως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον κ. Γκουτέρες.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τις προτάσεις που διαβίβασε προσφάτως στον ΓΓ του ΟΗΕ, ανταποκρινόμενος και σε σχετική έκκλησή του σε σχέση με συγκεκριμένα ΜΟΕ που υποβοηθούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Σεντώνας.
Ανέφερε πως μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έγινε εκτενής συζήτηση κατά την οποία τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν και τις δικές τους απόψεις αλλά και προτάσεις.
Ο κ. Σεντώντας είπε πως "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγήθηκε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν στην άτυπη πενταμερή καθώς πρόκειται για μια κρίσιμη συνάντηση για το Κυπριακό", προσθέτοντας πως "το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί και σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν καθοριστεί και συγκεκριμένη ημερομηνία διεξαγωγής της συνάντησης από τον ΓΓ του ΟΗΕ".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις