Για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που ρυθμίζει την εισδοχή ξένων φοιτητών στα κυπριακά κολέγια και για την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την πολιτική για ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, συζήτησε, μεταξύ άλλων, σε σημερινή συνεδρία της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού.
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή κατέληξε σε ένα πλαίσιο πρότασης που θα διαβιβαστεί στην Κυβέρνηση.
«Διεξάχθηκε ένας διάλογος, μια συζήτηση με απότοκο μια σύγκλιση, που έχουμε πετύχει, με σκοπό ακριβώς να δώσουμε μια νέα ώθηση στην κολεγιακή εκπαίδευση άκρως απαραίτητη για την κυπριακή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θεωρούμε ότι η πρόταση, την οποία έχει συμφωνήσει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής μαζί με τον Φορέα Ποιότητας, είναι μια πολύ καλή σύγκλιση, την οποία θα διαβιβάσουμε στους Υπουργούς και κατ΄ επέκταση στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε, «η σύγκλιση αυτή θα έλεγα είναι πολύ πιο αυστηρή, ακόμη και από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού προβλέπονται επιπτώσεις, προβλέπονται ποινές σε κολέγια ή τριτοβάθμια ιδρύματα στην περίπτωση όπου φοιτητές εγκαταλείπουν αυτά είτε για σκοπούς αιτητών πολιτικού ασύλου είτε για οποιοδήποτε άλλο σκοπό».
Γι΄ αυτό το λόγο, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννης, «θεωρούμε ότι η πρόταση αυτή με τις επιπτώσεις θα δώσει μια νέα ώθηση στα κολέγια».
«Θα μπορέσουν τα κολέγια μας να εγγράψουν φοιτητές από τρίτες χώρες, ποιοτικούς φοιτητές. Μάλιστα στη βάση της διαχρονικής εθνικής στρατηγικής που είναι η ποιότητα. Εύχομαι το συντομότερο να ολοκληρωθεί η διαβούλευση, ώστε να καταστεί απόφαση του ίδιου του Υπουργικού Συμβουλίου, και να μπορέσουν τα κολέγια να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη βάση ποιότητας και να διασφαλίσουν και αυτά τη δική τους βιωσιμότητα. Στην πρόταση μας είναι ότι δεν θα υπάρχει διάκριση μεταξύ Πανεπιστήμιων και ιδιωτικών κολεγίων. Πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση», συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση ποιες θα είναι αυτές οι ποινές, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι οι ποινές είναι στην περίπτωση όπου φοιτητές ενός κολεγίου το εγκαταλείψουν για οποιονδήποτε σκοπό, τότε θα αφαιρείται από το δικαίωμα ποσόστωσης εγγραφής ξένων φοιτητών από το συγκεκριμένο κολέγιο και αυτό θα πηγαίνει αθροιστικά για τα επόμενα χρόνια.
«Άρα, λοιπόν, είναι αποτρεπτικός παράγοντας να εγγράφουν φοιτητές για τους οποίους δεν θα υπάρξει δέσμευση. Το κολέγιο δεν θα μπορεί να εγγράψει αυτό τον αριθμό φοιτητών για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις