Νωρίτερα, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clément Beaune, ο οποίος ενημέρωσε ομάδα δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι υπάρχει μια πολιτική συζήτηση για τη βελτίωση των σχέσεων Γαλλίας - Τουρκίας, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συγκεκριμένη επίσκεψη ή συνάντηση επ` αυτού του θέματος. Όπως εξήγησε, αυτό που θέλει η Γαλλία είναι “να εμμείνουμε στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενότητας που ορίστηκε στο τελευταίο συμβούλιο”.
Όπως τόνισε, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής προέβλεπαν κυρώσεις βάσει του ισχύοντος καθεστώτος στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή την προσθήκες επί της λίστας των κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Γαλλία επιμένει στην επέκταση της λίστας αυτής, σημείωσε.
“Αυτό είναι πολύ σημαντικό πολιτικό έργο για εφαρμογή και οι ειδικοί εργάζονται σε αυτό που θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες”, γιατί είναι “θέμα αξιοπιστίας", τόνισε. "Επίσης, αποτελεί καρπό της ευρωπαϊκής σταθερότητας", σημείωσε.
Επεσήμανε επιπλέον ότι "βλέπουμε μερικά σήματα, κάποιες δημόσιες δηλώσεις από την Τουρκία, πιο εποικοδομητικές. Τις δεχόμαστε, αλλά είδαμε και πώς λειτούργησε στο παρελθόν", είπε ο Υπουργός.
"Πάντοτε οι Γάλλοι έλεγαν ότι θα αντιδράσουν ως Ευρωπαίοι σε αυτές τις διάφορες προκλήσεις. Εάν σταματήσουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο στο πλαίσιο της Ευρώπης. Όμως αυτή είναι βασικά η επιλογή των Τούρκων. Θα το δούμε λοιπόν στην έκθεση που ζήτησε η Σύνοδος από τον Μπορρέλ, όπου θα δώσει μια πλήρη αξιολόγηση για τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας στα διάφορα μέτωπα και σε αυτή τη βάση να αποφασίσει νέα στάση", κατέληξε.