Μια εναλλακτική λύση εκτός του μοντέλου των δύο κρατών δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στην Κύπρο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι “πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές αντί να συζητάμε επανειλημμένως μοντέλα, τα οποία έχουν αποτύχει στην Κύπρο”.
Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί ένταση και την κάλεσε να τερματίσει ενέργειες που συμβάλλουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. “Αλλάχ επιτρέποντος, είμαι πεπεισμένος ότι η επανέναρξη των συνομιλιών με τη γείτονά μας Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου θα προαναγγείλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σε ομιλία του στους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι ορισμένες χώρες προσπάθησαν να επιλύσουν τις διμερείς τους διαφωνίες με την Τουρκία, αναζητώντας μία λύση στους διαδρόμους της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η ατζέντα της ΕΕ υπέστη κατάχρηση από εκείνους που κρύβονταν πίσω από το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης. “Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο θέτει σε ομηρεία τις βαθιά ριζωμένες σχέσεις μας, αλλά και υπονομεύει την αξίωση της Ένωσης να καταστεί περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη", είπε.
"Η πιο εμφανής απόδειξη αυτής της προσέγγισης, την οποία αποκαλούμε στρατηγική τύφλωση, είναι οι διαφωνίες για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Η Τουρκία αντιμετώπισε μεγάλες αδικίες και στις δύο περιπτώσεις. Όμως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο", ανέφερε περαιτέρω. "Ενεργειακά έργα, που έχουμε ξεκινήσει, μέχρι τώρα, έχουν συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Δεν αξιώνουμε τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο που δεν είναι δικαίως δικό μας. Όσον αφορά τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα νόμιμα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας. Αντιτασσόμαστε σε αυτές τις απόπειρες περιορισμού μας στη δική μας ακτογραμμή βάσει μαξιμαλιστικών χαρτών που δεν έχουν καμία απολύτως εγκυρότητα”, υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος.
"Η ειρήνη στη Μεσόγειο δεν θα είναι δυνατή με οποιασδήποτε εξίσωση, που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την τδβκ”, είπε. “Θα ήθελα να επαναβεβαιώσω ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της ειρήνης, δίκαιης συνεργασίας και της δικαιοσύνης σε σχέση με τις εντάσεις στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος είναι και θα πρέπει να είναι μια θάλασσα που, αντί να μας χωρίζει, θα πρέπει να μας φέρνει όλους πιο κοντά και να ενισχύει τη συνεργασία μας. Η Μεσόγειος είναι η κοινή στέγη και το σπίτι που ενώνει μια μεγάλη οικογένεια χωρών και λαών, από την Αλγερία έως την Αίγυπτο, από τη Λιβύη έως την Τυνησία, από την Παλαιστίνη έως το Ισραήλ, από την Τουρκία έως την Ελλάδα, από την Ιταλία έως την Ισπανία. Πρέπει να μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο από ένα πεδίο αντιπαλότητας σε μια λεκάνη συνεργασίας που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας", δήλωσε.
Συνεχίζοντας ο κ.Ερντογάν είπε ότι "πιστεύουμε ότι η διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο που έχουμε προτείνει θα εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο. Πιστεύουμε επίσης ότι η δημιουργία ενός φόρουμ για την ενεργειακή συνεργασία που θα συγκεντρώσει όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Τ/κ, θα ήταν επωφελής. Η Ελλάδα¨, ισχυρίστηκε, "έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε να προκαλεί εντάσεις, χρησιμοποιώντας μόνο το 10% μιας διεθνούς περιοχής που δεσμεύτηκε μέσω NAVTEX, ενός διεθνούς μέσου που προορίζεται για έναν σαφή σκοπό".
Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέχισε καλώντας την Ελλάδα, "η οποία έχει εντείνει τις παράνομες δραστηριότητές της τα τελευταία χρόνια, μέσω παραβιάσεων του εναέριου χώρου και σε σχέση με νησιά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, να τερματίσει ενέργειες που συμβάλλουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή", για να προσθέσει ότι, "Αλλάχ επιτρέποντος, είμαι πεπεισμένος ότι η επανέναρξη των συνομιλιών με τη γείτονά μας Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου θα προαναγγείλει μια νέα εποχή στις σχέσεις μας”.
Η ΕΕ, είπε, πρέπει να κάνει μια σοβαρή ενδοσκόπηση για αυτά τα θέματα και για το Κυπριακό. “Αφού επιβράβευσε την ελληνική πλευρά με πλήρη ένταξη επειδή ψήφισε κατά μιας λύσης, η ΕΕ έχει ξεχάσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των Τ/κ, οι οποίοι υπερψήφισαν την πρόταση. Αναμένουμε να τηρήσουν αυτές τις υποσχέσεις εξίσου. Προσφάτως, δεν έχουν πραγματοποιηθεί συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ της ΕΕ και της τ/κ πλευράς. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, πώς μπορούμε να αναμένουμε από την ΕΕ να διαδραματίσει ένα ρόλο διευκόλυνσης στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος;".
Διδάγματα μισού αιώνα διαπραγματεύσεων, υποστήριξε περαιτέρω ο Τούρκος Πρόεδρος, "καταδεικνύουν ότι μια εναλλακτική λύση εκτός του μοντέλου των δύο κρατών δεν πρόκειται να προσφέρει λύση στην Κύπρο. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε νέες και ρεαλιστικές εναλλακτικές αντί να συζητάμε επανειλημμένως μοντέλα τα οποία έχουν αποτύχει στην Κύπρο”.
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “δεν είναι δυνατή η κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας χωρίς την Τουρκία”. “Ως έθνος, φανταζόμαστε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη. Με αυτήν την κατανόηση, αγωνιζόμαστε για πλήρη ένταξη στην Ένωση για σχεδόν 60 χρόνια. Παρά τα διπλά πρότυπα και τις αδικίες που αντιμετωπίζαμε σε αυτήν τη διαδικασία, δεν εγκαταλείψαμε ποτέ την πλήρη ένταξη, η οποία αποτελεί τον απώτερο στόχο μας”, ανέφερε.
“Είναι στα χέρια μας να μετατρέψουμε το 2021 σε επιτυχία όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας”, πρόσθεσε. “Πιστεύω ότι μπορούμε να το πετύχουμε εάν ενεργήσουμε με μακροπρόθεσμη προοπτική και όχι με προκαταλήψεις ή φόβους. Θα φιλοξενήσουμε τον Μισέλ και την Λεγέν στην Τουρκία αργότερα αυτόν τον μήνα. Θα εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα εκτενώς μαζί τους”, ανέφερε, τέλος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις