Ο κορονοϊός είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά ολοένα και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχει ποικίλα -και ενδεχομένως σοβαρά- συμπτώματα και αλλού στο σώμα.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Abdominal Radiology, ο κορονοϊός συνδέεται με τρία δυνητικά σοβαρά πεπτικά συμπτώματα, που πολλοί τα συγχέουν με άλλες ασθένειες.
Κατά την ανασκόπηση 36 μελετών για τον κορονοϊό, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 31 Μαρτίου και 15 Ιουλίου 2020, ερευνητές από το Τμήμα Ακτινολογίας και Διαγνωστικής Απεικόνισης του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα διαπίστωσαν ότι το 18% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισαν πεπτικά συμπτώματα, ενώ το 16% των ασθενών παρουσίασαν αποκλειστικά γαστρεντερικά συμπτώματα.
Κορονοϊός: Προσοχή αν έχετε τρία συγκεκριμένα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα
Αν και η πλειοψηφία των ασθενών με COVID-19 με πεπτικά προβλήματα εμφάνισαν κοινά συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ένα μικρό ποσοστό εμφάνισε φλεγμονή του εντέρου, αέρια στο τοίχωμα του εντέρου και διάτρηση του εντέρου.
Αν και η κλινική Mayo αναφέρει ότι η φλεγμονή του εντέρου μπορεί να εμφανιστεί ως μέρος κοινών συμπτωμάτων από άλλες πεπτικές καταστάσεις, όπως κόπωση, κοιλιακό άλγος, ακούσια απώλεια βάρους, έλλειψη όρεξης, διάρροια και αίμα στα κόπρανα, τα άλλα δύο συμπτώματα μπορεί να έχουν σοβαρά -και ακόμη και θανατηφόρα- αποτελέσματα.
Ο αέρας στο τοίχωμα του εντέρου -επίσης γνωστός και ως pneumatosis intestinalis– μπορεί να εμφανιστεί με
μια διόγκωση στην κοιλιακή περιοχή
πόνο
διάρροια και
αίμα στα κόπρανα
σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Gastroenterology.
Από την άλλη πλευρά, μια διάτρηση του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί με
πυρετό
ρίγη
σοβαρό κοιλιακό άλγος
ναυτία
έμετο και
σήψη (μια πιθανώς θανατηφόρα απόκριση στη λοίμωξη) στην περίπτωση που τα περιεχόμενα του πεπτικού σωλήνα διαρρεύσουν έξω από τα έντερα
Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τρομακτικά, η COVID-19 δεν είναι η μοναδική πιθανή αιτία πίσω από αυτά.
«Αν κάποιος έχει κάτι από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και COVID-19. Θα μπορούσε να προέρχεται από μια ποικιλία πιθανών αιτιών». Ωστόσο, είναι σώφρον να εξεταστεί από έναν επαγγελματία υγείας, λέει ο δρ. Mitch Wilson, εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις