Αδάμου: Στόχος ο προϋπολογισμός να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 14 ή 21 Ιανουαρίου

Αδάμου: Στόχος ο προϋπολογισμός να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 14 ή 21 Ιανουαρίου

Με στόχο ο κρατικός προϋπολογισμός, να τεθεί εκ νέου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 14 ή στις 21 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών να καταθέσει το αναθεωρημένο έγγραφο στη Βουλή το συντομότερο δυνατό.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου, σε επαφή που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη τις προηγούμενες μέρες τού ζήτησε να καταθέσει στη Βουλή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσει εξεταστεί από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
 
Αυτό αναμένεται να γίνει πριν από τις 10 Ιανουαρίου και με βάση τις όποιες εξελίξεις υπάρξουν μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο Προεδρικό, στην οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον κρατικό προϋπολογισμό, στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής.   
 
Στόχος, όπως είπε ο κ. Αδάμου είναι να μπορέσει να οδηγηθεί ο προϋπολογισμός για ψήφιση στην Ολομέλεια στις 14 ή στις 21 Ιανουαρίου.
 
Να σημειωθεί ότι μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από την Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου, η Βουλή ενέκρινε δωδεκατημόριο για τον μήνα Ιανουάριο, με βάση τις δαπάνες του αντίστοιχου μήνα του 2020. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί εντός Ιανουαρίου, θα πρέπει να εγκριθεί δωδεκατημόριο και για τον Φεβρουάριο.
 
Το Σύνταγμα και συγκεκριμένα το άρθρο 168 προνοεί ότι αν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, δηλαδή 1/1/2021, τότε η Βουλή έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να δώσει εξουσιοδότηση ενέργειας οποιασδήποτε δαπάνης, για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα εκάστοτε, τα λεγόμενα δωδεκατημόρια, και να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες, για το σύνολο του λογαριασμού του πάγιου ταμείου. Η Βουλή, δηλαδή θα εγκρίνει ανά μήνα τις συμβάσεις και υποχρεώσεις που έχουν ήδη αναληφθεί από το κράτος προς τους πολίτες και προς τρίτους, ωστόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Μάρτιο.  
 
ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

BEST OF TOTHEMAONLINE