ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσω ολοταχώς για... προϋπολογισμό - Πιέζει ασφυκτικά η έκρυθμη κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας

Πρόσω ολοταχώς για... προϋπολογισμό - Πιέζει ασφυκτικά η έκρυθμη κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας

Την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και επιδημιολογική ομάδα συσκέφτονται για τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα ληφθούν, μπαίνει από το παράθυρο η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Τάττης

Πρόσω ολοταχώς για... προϋπολογισμό

Η έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στο μέτωπο της πανδημίας, καθιστά την εν λόγω συζήτηση ιδιαίτερης σημασίας, καθώς γίνονται ήδη οι προεργασίες από το Υπουργείο Οικονομικών για τα νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα ληφθούν, ενώ «τρέχουν» και οι αιτήσεις που αφορούν την στήριξη για τον μήνα Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζουμε πως αφού προηγήθηκαν εκ νέου διαβουλεύσεις με τα κόμματα, ειδικότερα με τα κόμματα που προέβαλαν προϋποθέσεις για να συναινέσουν στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη (07/01) o Νίκος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης με τους αρχηγούς των κομμάτων για τον κρατικό προϋπολογισμό, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτή η συνάντηση προφανώς εντάσσεται στην συνολικότερη προσπάθεια για να κερδίσει η κυβέρνηση ψήφους, ενόψει της επικείμενης νέας ψηφοφορίας. Οι καθοριστικές εξελίξεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα κατατεθεί ο νέος προϋπολογισμός στην Βουλή. Ακολούθως, θα υπάρξει η καθορισμένη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και θα προχωρήσει στην Ολομέλεια.

Η διαδικασία και τα κόμματα "κλειδιά"

Σημειώνουμε πως αναλόγως της συζήτησης που θα υπάρξει, η οποία υπολογίζεται να είναι σύντομη, θα τεθεί στην επόμενη ορισμένη Ολομέλεια που αναμένεται να είναι είτε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου είτε μια εβδομάδα μετέπειτα, την 21η Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κόμμα κλειδί είναι και πάλι η ΕΔΕΚ, μαζί φυσικά με την Συμμαχία Πολιτών, καθώς δηλώθηκε η πρόθεση για από κοινού απόφαση, ενόψει και της κοινής τους καθόδου στις βουλευτικές εκλογές.

Όπως όλα δείχνουν, οι συζητήσεις επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες θεματικές με κοινωνικό προσανατολισμό, όπως προτάσεις για κοινωνικές επενδύσεις και μέτρα στήριξης μη προνομιούχων, π.χ να σταματήσει η αποκοπή του 12% στην πρώτη σύνταξη σε συγκεκριμένα επαγγέλματα, στήριξη ορεινών περιοχών π.χ φωτοβολταϊκά πάρκα για δωρεάν ηλεκτροδότηση σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και για τις εκποιήσεις. Όπως ενημερωνόμαστε, η ΕΔΕΚ ζήτησε την οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων, που να μην επιτρέπει δηλαδή στην νομοθεσία να προχωράει σε εκποιήσεις εκμεταλλευόμενη «παραθυράκια».

Θετικό το κλίμα αυτή τη φορά

Πάντως, το κλίμα μετά και την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του κυβερνών κόμματος κ. Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, φαίνεται να ήταν πολύ καλό.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως «μετά από την ολοκλήρωση μιας σειράς επαφών με Υπουργούς όπου συζητήσαμε διάφορα ζητήματα καθώς επίσης και με τον διοικητή την Κεντρικής Τράπεζας για θέματα που έχουν σχέση με τις εκποιήσεις των τραπεζών αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενημέρωσα σήμερα τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού για τις συγκεκριμένες επαφές και ανταλλάξαμε απόψεις για το πως μπορούμε ακριβώς να βοηθήσουμε στο να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο αυτών των προτάσεων κατά τρόπο θετικό όπως τονίζω γι’ ακόμα μια φορά, για τις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η προσπάθεια μας και από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να διαβεβαιώσω γι’ ακόμα μια φορά αυτούς τους συμπολίτες μας ότι θα συνεχίσουμε εποικοδομητικά χωρίς να εκτροχιάζουμε οικονομικά τον προϋπολογισμό, να βρισκόμαστε δίπλα τους, δίπλα στα προβλήματα τους, δίπλα στην καθημερινότητά τους για να τους στηρίξουμε και κοινωνικά και οικονομικά χωρίς να δημιουργούμε οποιεσδήποτε άλλου είδους ανισότητες», συμπλήρωσε.

Με την σειρά του ο κ. Νεοφύτου χαιρέτισε την καλή διάθεση του φίλου και Προέδρου της ΕΔΕΚ. «Δεν είμαι αυτός που θα πάρω τις τελικές αποφάσεις, είναι η κυβέρνηση, εγώ βάζω το πλαίσιο. Στα μέτρα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους, ναι να κοιτάξουμε και κοινωνικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός που έχει καταψηφιστεί ήταν και ο πλέον κοινωνικά προσανατολισμένος προϋπολογισμός από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά θα χαρούμε ιδιαίτερα ως Δημοκρατικός Συναγερμός, εάν υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες να γίνει ακόμα πιο κοινωνικά ευαίσθητος και υποστηρικτικός ο προϋπολογισμός», ανέφερε.

Πρόσθεσε όμως πως «υπάρχουν διάφορα άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με πολιτικές, τα συζητά η κυβέρνηση. Πρέπει και σε αυτά τα ζητήματα βεβαίως να στηρίξουμε τον κόσμο σημειώνω όμως, η στήριξη της κοινωνίας δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Εν κατακλείδι, ο κ. Αβέρωφ είπε ότι «βάζοντας τα όρια, μέσα σε αυτά τα όρια υπάρχουν περιθώρια θετικών κινήσεων και είναι αυτά που κουβεντιάσαμε με τον αγαπητό Μαρίνο και δηλώνω και εγώ συγκρατημένα αισιόδοξος ότι αυτή η αγωνία που ζει ο κόσμος αν θα έχει ή δεν έχει προϋπολογισμό, αν θα έχει μισθούς και συντάξεις και κοινωνικές παροχές τους επόμενους μήνες, θεωρώ ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό δρόμο».

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν όλα δρομολογηθούν κατά παρόμοιο τρόπο με την προηγούμενη αποτυχημένη ψηφοφορία, τότε ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών θα καθορίσουν το αποτέλεσμα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top