ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Επίτροπος Κυριακίδου: 'Η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας ευθύνεται για το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού'

Επίτροπος Κυριακίδου: 'Η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας ευθύνεται για το χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού'

Η παραγωγική ικανότητα της Pfizer Βιοntech και όχι ο αριθμός των παραγγελιών της ΕΕ ευθύνεται για το μικρό ρυθμό εμβολιασμού στην ΕΕ, εξηγεί με σημερινή της δήλωση για το θέμα η αρμόδια Επίτροπος για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου.

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι η ΕΕ επένδυσε ήδη στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέα επιπλέον παραγγελία εμβολίων από την Pfizer.  Ξεκαθάρισε δε ότι τη στρατηγική για ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο με πολλές εταιρίες και υποψήφια εμβόλια, την είχαν εγκρίνει οι ίδιοι οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Συγκεκριμένα η Επίτροπος αναφέρει ότι κατανοεί πως «όλοι βλέπουν τώρα το ρυθμό του εμβολιασμού. Η συμφόρηση αυτή τη στιγμή δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των παραγγελιών αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τη BioNTech».

Σημειώνει δε ότι «η ΕΕ χρηματοδότησε την BioNTech από νωρίς με 100 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει τις τρέχουσες παραγωγικές ικανότητες και έλαβε δέσμευση για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου».

Η Επίτροπος υπενθυμίζει ότι «ξεκινήσαμε πολύ νωρίς τις διαπραγματεύσεις με τη BioNtech, καθώς και με άλλους κατασκευαστές, που βρίσκονταν σε πολλά υποσχόμενη πορεία για ένα εμβόλιο το καλοκαίρι του 2020. Και συμφωνήσαμε στην ΕΕ ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη μέλη να καταλήξουν χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο».

«Αυτή η προσέγγιση χαιρετίστηκε ρητά από όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», αναφέρει η Στέλλα Κυριακίδου.

Η Επίτροπος προσθέτει ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα προς βήμα».

«Διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την BioNTech για μεγάλο χρονικό διάστημα και είμαστε και πάλι έτοιμοι να βοηθήσουμε στην επέκταση της παραγωγικής της ικανότητας», ανακοινώνει. 

«Άλλοι κατασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται στα πρόθυρα της έγκρισης της ΕΕ», εξηγεί η Επίτροπος.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των κατασκευαστών εμβολίων», τονίζει. 

«Εάν όλα τα υποψήφια εμβόλια φτάσουν μέχρι την έγκριση, η Ευρώπη θα έχει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για όλους τους 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους και τους γείτονές τους. Και αυτή είναι η ουσία: η Ευρώπη είναι δικτυωμένη και μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ταχύτερα μαζί», καταλήγει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή

• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

LIVE: Ανόρθωση - ΑΕΛ

Back to top