Ακούστε τα κάλαντα από όλη την Ελλάδα με ένα μόνο... κλικ - Βρείτε αυτά που μοιάζουν με της Κύπρου
24.12.2020 - 18:21
Με μια εφαρμογή, μπορείς με ένα κλικ να ακούσεις τα παραδοσιακά κάλαντα από κάθε άκρη της Ελλάδας.
Εάν ακούσει κάποιος τα κάλαντα της κάθε περιοχής, μπορεί να κατανοήσει και κάποιες ιστορικές διαφορές στην πορεία του κάθε τόπου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μουσικές φόρμες, το ύφος, η χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων, αντανακλά και στην κάθε ιστορική διαδρομή.
Έτσι, φαίνονται ξεκάθαρα οι επιρροές των Επτανήσων από τις μουσικές παραδόσεις της γειτονικής Ιταλίας, καθώς θυμίζουν περισσότερο σε… καντάδα.
Από την άλλη, χαρακτηριστικές είναι οι περιοχές του ανατολικού Αιγαίου που θυμίζουν πολύ περισσότερο την Μικρά Ασία.
Φυσικά, άλλο πράγμα η Ήπειρος με διαφορετικά ηχοχρώματα, με την έμφαση να είναι στο κλαρίνο.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κάλαντα της Θράκης, της Πελλοπονήσου, της Κρήτης.
Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας που δημιούργησε ο Νίκος Λαμπρινός, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, μπορείς να ακούσεις εύκολα τα κάλαντα από κάθε περιοχή. Είναι προφανώς μια ιδιαίτερη δουλειά, που συγκεντρώνει σε έναν διαδικτυακό χάρτη τα κάλαντα που ψάλλονται κάθε χρόνια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα.
Δυστυχώς, λείπει η Κύπρος, αλλά μπορείτε να ανακαλύψετε με ποιες περιοχές μοιάζουν τα κάλαντά μας.
Έτοιμη για μια ουσιαστική προεργασία πριν από την άτυπη πενταμερή η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο βρίσκεται η Λευκωσία, η οποία αναμένει στην Κύπρο την άφιξη της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου. Η κα Ντι Κάρλο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και θα αναχωρήσει από το νησί, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και το Λονδίνο.