ΕΛΛΑΔΑ

Έλληνας καθηγητής προβλέπει: Η ζωή μετά τον κορωνοϊό θα είναι γεμάτη σαρκικές τρέλες και υπερβολικά έξοδα

Έλληνας καθηγητής προβλέπει: Η ζωή μετά τον κορωνοϊό θα είναι γεμάτη σαρκικές τρέλες και υπερβολικά έξοδα

Στο νέο βιβλίο του εξηγεί τις βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας που βιώνουμε.

Έναν ακριβώς χρόνο και πάνω από ενάμιση εκατομμύριο νεκρούς παγκοσμίως μετά, λόγω κορονοϊού, όλοι μας πασχίζουμε - εμβολίου θέλοντος και καιρού επιτρέποντος - να επανέλθουμε έστω σε μια επίφαση προ-πανδημικής κανονικότητας.

Πότε θα έρθει αυτή, όμως και, κυρίως, πώς θα είναι αυτή; Τι μορφή θα έχει;

Όπως ισχυρίζεται ο ελληνικής καταγωγής γιατρός και κοινωνιολόγος, Νικόλας Χρηστάκης, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, μάλλον θα ζήσουμε, έναν αιώνα μετά, όπως και οι άνθρωποι που βγήκαν (σωματικά, αλλά όχι ψυχολογικά) αλώβητοι από την αντίστοιχη πανδημία ισπανικής γρίπης του 1918.


«O κόσμος θα επιζητήσει άμεσα μια πλειάδα κοινωνικών συναναστροφών. Θα αναβιώσει την περίοδο της γρίπης του 1918 και τη μετέπειτα οικονομική ανάκαμψη της δεκαετίας του 1920», τονίζει ο Έλληνας καθηγητής με τις μετά-πανδημικές μας δραστηριότητες να περιλαμβάνουν το εξής τρίπολο: κάνοντας σεξουαλικές τρέλες, ξοδεύοντας υπερβολικά χρήματα και γυρνώντας την πλάτη στον θρησκεία.

Ο ίδιος εξηγεί στο βιβλίο του, υπό τον τίτλο: «Apollo's Arrow» (Το Bέλος του Απόλλωνα) τις βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε, υποστηρίζοντας το αυτονόητο: ότι η πανδημία άλλαξε τα πάντα γύρω μας.

«Ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Υπάρχει ένα νέο θανατηφόρο παθογόνο που κυκλοφορεί, δεν είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που αντιμετώπισαν αυτήν την απειλή και πολλά θα μας ζητηθούν. Θα πρέπει να μεγαλώσουμε με αυτό», δηλώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Γέιλ.

Στις 350 σελίδες του βιβλίου, ο Χρηστάκης επισημαίνει ότι οι μικροβιακοί οργανισμοί έχουν καθορίσει την εξελικτική πορεία του ανθρώπου με τις επιδημίες να το κάνουν αυτό εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

«Ωστόσο, η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς καθώς οι επιδημίες πάντα τελειώνουν», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «μετά το τέλος της πανδημίας, οι άνθρωποι θα αναζητούν συνεχώς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις», όπως συνέβη αντίστοιχα και μετά το 1918 όπου εκατομμύρια άνθρωποι μπήκαν στην απομόνωση για να προστατευθούν από την ασθένεια και στη συνέχεια αναζητούσαν απεγνωσμένα κοινωνική αλληλεπίδραση όταν η απειλή είχε περάσει.

Αποτέλεσμα; Τα γνωστά «έξαλλα '20s», τα «Roaring Twenties» της δεκαετίας του 1920.

Το 2024 η μετ' εμποδίων επιστροφή μας σε αυτό που γνωρίζαμε.
Οπότε, όλα θα γυρίσουν τούμπα, αρχής γενομένης από το 2024.

«Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ερχόμαστε πιο κοντά στη θρησκεία, οι άνθρωποι γίνονται πιο απροσδόκητοι, εξοικονομούν χρήματα, γίνονται ριψοκίνδυνοι».

«Τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα όπως έχουν συμβεί για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών».

«Το 2024, όλες αυτές οι πανδημικές τάσεις θα αντιστραφούν. Οι άνθρωποι θα αναζητήσουν κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, θα κάνουν υπέρογκες δαπάνες, σεξουαλικές ακολασίες και θα αποστασιοποιηθούν από την θρησκεία», εξηγεί.

Συγκρίνοντας βέβαια, τον SARS-CoV-2 με άλλους ιούς και τις μολυσματικές νόσους που προκαλούν, ο Χρηστάκης εστιάζει στις ιδιαιτερότητες του ιού.

Όπως συμπεραίνει, το βασικότερο «πλεονέκτημά» του είναι η υψηλή μεταδοτικότητα ενώ η θνητότητά του αποδεικνύεται αρκετά χαμηλότερη από αυτήν που πιστεύαμε αρχικά αλλά και το γεγονός ότι μεταδίδεται και από ασυμπτωματικούς φορείς.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει το μοναδικό φως στο τούνελ της όλης υπόθεσης: το εμβόλιο.

Ο Χρηστάκης είπε ότι η ταχεία παραγωγή εμβολίων δείχνει πώς οι άνθρωποι είναι πολύ πιο εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν την κρίση υγείας από ό,τι στο παρελθόν.

«Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που αντιμετώπισαν ποτέ αυτήν την απειλή που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικό χρόνο με αποτελεσματικά φάρμακα». «Αυτό είναι αξιοθαύμαστο», υποστήριξε.

Αναγνώρισε επίσης ότι «έχουν γίνει λάθη στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντέδρασαν στον ιό στο σύνολό τους», συμπεριλαμβανομένου του να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης και να αγνοούν τα βασικά περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, όπως μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις.

«Ως κοινωνία είμαστε πολύ ανώριμη», είπε ο Χρηστάκης. «Θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, καταλήγει με νόημα ότι πολλές από τις δυσκολίες που προκλήθηκαν από την πανδημία ήταν αναπόφευκτες, με βάση τις μελέτες του για παρόμοιες κρίσεις στην ιστορία.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής μας έχουν επιβραδύνει τους ρυθμούς της οικονομίας -αυτό είναι ψευδές», τονίζει, καταλήγοντας ότι «είναι ο ιός που επιβραδύνει την οικονομία», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να συνεχίσουν να ακούνε ειδικούς για να νικήσουν τον ιό.

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μυστηριώδες πολεμικό αεροσκάφος χωρίς ουρά εμφανίστηκε στην Κίνα - Φήμες για μαχητικό αεροσκάφος έκτης γενιάς

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο



 GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

GSI: Την απάντηση Αθήνας στην επιστολή Παπαναστασίου αναμένει η Λευκωσία

Στο περιεχόμενο του πλαισίου κατανόησης μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας περιορίστηκε η σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top