ΔΙΕΘΝΗ

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία

Αποστάσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον παίρνει η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας που συνδέουν τη μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε με τη ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Χθες, ο Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 60 διαφορετικές τοπικές αρχές κατέγραψαν μολύνσεις της νόσου Covid-19 που προκλήθηκαν από μια νέα μετάλλαξη που ενισχύει την μεταδοτικότητα του ιού ενώ από σήμερα το Λονδίνο και άλλες περιοχές της Αγγλίας μπαίνουν σε αυστηρότερη δέσμη μέτρων lockdown που αφορούν 34 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τι λένε οι επιστήμονες
Στα λεγόμενα του Βρετανού υπουργού Υγείας οι επιστήμονες αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα, μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο ως πηγές το Business Insider και την Daily Mail.


«Είναι απίστευτα απογοητευτικό να γίνεται μια τέτοια δήλωση χωρίς να συνοδεύεται από στοιχεία», δήλωσε η Λούσι βαν Ντροπ, γενετίστρια που μελετά τον κορονοϊό. «Είναι πολύ πρόωρο να ανησυχεί κανείς για μία τέτοια μετάλλαξη».

Η μετάλλαξη του ιού δεν είναι κάτι νέο. Όπως έχει διαπιστωθεί ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με τον χρόνο και οι επιστήμονες συγκεντρώνουν δείγματα από την έναρξη της πανδημίας προκειμένου να μελετήσουν τη διαδικασία. «Είναι φυσιολογικό. Ετσι λειτουργούν οι ιοί», δηλώνει η Εμα Χόντκροφτ, γενετίστρια που μελετά τον κορονοϊό, από την Βασιλεία της Ελβετίας.

Καθησυχαστικός εμφανίσθηκε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Αλαν ΜακΝάλι,.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ήρεμη και λογική προσέγγιση ως προς το στέλεχος, καθώς εντάσσεται στην κανονική εξέλιξη του ιού και περιμένουμε και νέες παραλλαγές να έλθουν και να φύγουν και να εμφανισθούν με τον καιρό», δηλώνει προς το Science Media Centre του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο μεταξύ, «καταβάλλονται προσπάθειες για να εξακριβωθεί αν αυτές οι μεταλλάξεις συμβάλλουν σε υψηλότερη μεταδοτικότητα», ανακοίνωσε το COVID-19 Genomics UK Consortium, η ομάδα που εντόπισε το νέο στέλεχος.

Η γενετίστρια Εμα Χόντκροφτ δηλώνει ότι οι μεταλλάξεις που έχει μέχρι στιγμής μελετήσει η ομάδα της είναι αβλαβείς και ότι ο κορονοϊός μεταλλάσσεται με αργούς ρυθμούς.

Ο Κρις Γουίτι, ο αρχίατρος, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιη ότι το νέο στέλεχος διαδίδεται ταχύτερα, αλλά σκοπός της ήταν να επισημανθεί, ανεξαρτήτως αυτού, στο κοινό, καθώς εισάγονται νέα περιοριστικά μέτρα.

AΠΟ efsyn.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ενδεχόμενη διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ΡΙΚ - Πίνακας αξίας 4 χιλιάδων δώρο σε Υπουργό - Τι διερευνά η Επ. Ελέγχου

• «Υπάρχει άδεια Οικοδομής;» - Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα πολιτών αναφορικά με ανέγερση ξενοδοχείου σε παραλία της Λάρνακας

• Κίνδυνος για φωτιά - Αποσύρεται επικίνδυνος αυτόματος διακόπτης διαρροής από την κυπριακή αγορά - Δείτε φωτογραφία

• Ο όρος «φιλία» - Αυτοί είναι οι τρεις τύποι φιλίας που εξασφαλίζουν ειλικρινείς σχέσεις

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Έρχεται το S25 Edge - H Samsung ετοιμάζεται να «χτυπήσει» την Apple με το νέο της έξτρα λεπτό smartphone



Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Λετυμπιώτης: Μόνο στις συνομιλίες μπορεί να δημιουργηθεί θετικό κλίμα

Δεν είναι μέσα από τις όποιες δημόσιες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών που μπορεί να δημιουργηθεί εκείνο το θετικό κλίμα που επιδιώκουμε, παρά στο τραπέζι του διαλόγου με ειλικρινή πολιτική βούληση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top