ΚΟΣΜΟΣ

Frontex: Μείωση 8% στις παράνομες διελεύσεις στο 11μηνο 2020 και μεγάλη αύξηση στη διαδρομή Δ. Αφρικής

Frontex: Μείωση 8% στις παράνομες διελεύσεις στο 11μηνο 2020 και μεγάλη αύξηση στη διαδρομή Δ. Αφρικής

Ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά 8% τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους σε 116 840 καταγεγραμμένες διελεύσεις, κυρίως λόγω της πτώσης των αφίξεων στην Ανατολική και Δυτική Μεσόγειο, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Frontex, η υπηρεσία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Την ίδια όμως ώρα η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής συνέχισε να καταγράφει ρεκόρ αριθμών παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικά, τον Νοέμβριο, ο αριθμός των παράνομων συνοριακών διαβάσεων ήταν 30% υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας σχεδόν τις 22 800.

Περισσότεροι από 8 150 παράτυποι μετανάστες έφτασαν στα Κανάρια Νησιά τον Νοέμβριο σε σύγκριση με 517 πριν από ένα χρόνο. Αυτό είναι το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο αυτής της διαδρομής από τότε που ο Frontex άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα το 2009.

Κατά τους πρώτους 11 μήνες του έτους, σχεδόν 19 600 παράτυποι μετανάστες εντοπίστηκαν στα Κανάρια, οι περισσότερες από τις αρχές Αυγούστου. Οι υπήκοοι από τις υποσαχάριες χώρες και το Μαρόκο αντιπροσώπευαν τις περισσότερες καταχωρημένες αφίξεις.

Η Κεντρική Μεσόγειος σημείωσε αύξηση κατά 61% στις παράνομες διελεύσεις συνόρων από τον προηγούμενο μήνα σε περίπου 5.400. Κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, ο συνολικός αριθμός παράνομων διαβάσεων σε αυτήν τη διαδρομή υπερδιπλασιάστηκε σε σχεδόν 34 200. Οι Τυνήσιοι αντιπροσώπευαν δύο στις πέντε παράνομες διαβάσεις μέσω της Κεντρικής Μεσογείου, ενώ οι υπήκοοι Μπαγκλαντές ήταν ένας στους πέντε. 

Επιπλέον, υπήρξαν περίπου 1 450 ανιχνεύσεις στη Δυτική Μεσόγειο το Νοέμβριο, το ήμισυ του συνόλου από τον προηγούμενο μήνα. Το σύνολο για τους πρώτους 11 μήνες του 2020 ανήλθε σε περίπου 15 900, ή 29% λιγότερο από ό, τι την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Οι Αλγερινοί αντιπροσώπευαν τα δύο τρίτα όλων των ανιχνεύσεων σε αυτή τη διαδρομή φέτος, ενώ οι Μαροκινοί ήταν η δεύτερη πιο αντιπροσωπευόμενη εθνικότητα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, αναφέρθηκαν περίπου 750 ανιχνεύσεις παράνομων διαβάσεων το Νοέμβριο στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, λιγότερο από το ήμισυ του αριθμού του Οκτωβρίου. Οι περισσότερες από τις ανιχνεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα χερσαία σύνορα. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ο συνολικός αριθμός των ανιχνεύσεων μειώθηκε κατά τα τρία τέταρτα σε περίπου 18 500. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν υπήκοοι της Συρίας, του Αφγανιστάν και της Τουρκίας.

Τέλος, υπήρξαν 3.200 ανιχνεύσεις παράνομων διελεύσεων στη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων το Νοέμβριο, 16% λιγότερες από τον Οκτώβριο. Κατά τους πρώτους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν 23 300 μετανάστες εντοπίστηκαν στα σύνορα της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, διπλάσιοι σε σχέση με τους πρώτους 11 μήνες του 2019. Περίπου το 60% ήταν Σύροι, ενώ οι Αφγανοί αντιπροσώπευαν το 20% 

Από ΚΥΠΕ 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top