Με πλειοψηφία 158 βουλευτών εγκρίθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2021 από τη Βουλή των Ελλήνων.
Είχε προηγηθεί πενθήμερη συζήτηση η οποία ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ενώ οι δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας εγκρίθηκαν με πλειοψηφία 189 βουλευτών καθώς υπήρξαν 16 αρνητικές ψήφοι και 95 «παρών».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άμεση αγορά 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, φρεγατών, ενώ ανακοίνωσε και 15.000 προσλήψεις. «Ποτέ άλλοτε ένα τόσο σύνθετο και σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν έχει εκτελεστεί τόσο σύντομα και αποτελεσματικά», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι θα προχωρήσει η προμήθεια φρεγατών, drones, η αναβάθμιση των F-16, η προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς και η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων σε βάθος πενταετίας.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, σημείωσε ότι «δεν είναι ακριβές ότι δεν υπήρξαν κυρώσεις. Αυτό που έχουμε πετύχει είναι ότι η πίεση προς την Τουρκία αυξάνει. Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εφαρμογή στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Χαιρετίζουμε ως μέλος του ΝΑΤΟ την απόφαση και είμαι σίγουρος ότι δεν διέφυγε της προσοχής του κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι όλο και περισσότερο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον. Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει: σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Έχω πει ίσα με δέκα φορές ότι "οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός". Η θέση μας είναι να αποκαταστήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και να πέσουν οι τόνοι. Η απειλή των κυρώσεων μπορεί να οδηγήσει την Τουρκία σε αλλαγή συμπεριφοράς. Είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να αποδώσει ουσιαστικούς καρπούς για την πατρίδα μας».
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε πως «το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιμένει στην άμεση επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και πάντοτε από το σημείο που σταμάτησαν οι επαφές αυτές το 2016. Παρέχεται η ευκαιρία, λοιπόν, στην Τουρκία ν` αποδείξει ότι εννοεί την αποκλιμάκωση. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν! Διότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την απειλή κυρώσεων σε βάρος προσώπων και οντοτήτων για παράνομες δραστηριότητες. Δεν το είχαμε τον Οκτώβριο, τώρα το εξασφαλίσαμε αυτό. Εμείς δεν αλλάξαμε θέση. Η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η πίεση αυξάνεται κι εύχομαι ν` αλλάξει συμπεριφορά. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μόνο για το ένα θέμα που μας απασχολεί κι αν δεν συμφωνήσουμε, τότε να δούμε πώς θα πάμε στο δικαιοδοτικό όργανο της Χάγης και να λύσουμε την εκκρεμότητα που μας ταλαιπωρεί».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποτυχία της Κυβέρνησης σε εθνικό, υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στη Σύνοδο Κορυφής πέρασε κάτω από τον πήχη κάνοντας πολλά βήματα πίσω σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα της χώρας. «Οχι απλά περάσατε κάτω από τον πήχη αλλά δεν πλησιάσατε καν στον πήχη. Δεν αποπειραθήκατε καν να τον περάσετε. Και όταν βγήκατε έξω, κάνατε ότι ήσασταν σε άλλη σύνοδο. Το 2021 θα είναι χρονιά μεγάλων διεργασιών και ανακατατάξεων. Θα είναι χρονιά που μπορεί να καθορίσει τους όρους για την όποια επίλυση του Κυπριακού και προσφυγή στη Χάγη. Σας προειδοποιώ ότι η προχθεσινή διπλωματική ήττα μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εθνική ήττα της γενιάς μας, αν συνεχίσετε έτσι. Η Ελλάδα δεν μπορεί να λείπει από τις διεργασίες που την αφορούν».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την κριτική για για μη ενίσχυση της δημόσιας υγείας στην περίοδο της πανδημίας ενώ υποστήριξε ότι στο πεδίο της οικονομίας, οι επιλογές της Κυβέρνησης ενισχύουν την ύφεση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις