ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ζητούν από του Βουλευτές να λογικευτούν σχετικά με τα ωράρια των καταστημάτων φορείς του λιανικού εμπορίου

Ζητούν από του Βουλευτές να λογικευτούν σχετικά με τα ωράρια των καταστημάτων φορείς του λιανικού εμπορίου

Yπέρ των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές σε όλη την επικράτεια της Κύπρου τάχθηκαν σήμερα φορείς του λιανικού εμπορίου καλώντας παράλληλα τους βουλευτές “όπως επικρατήσει η λογική” στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και να μην ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ, η οποία στηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ.

Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου με θέμα την επέκταση του ωραρίου καταστημάτων, ο ΓΓ του Παγκύπριου Σύνδεσμου Λιανικού Εμπορίου Μάριος Αντωνίου είπε ότι “έχουμε φθάσει στην ώρα μηδέν για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων”, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου Άγγελου Βότση – ΔΗΚΟ που στηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής αύριο Πέμπτη”.

“Μια πρόταση νόμου χωρίς καμιά λογική, μελέτη και τεκμηρίωση που θα επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο λιανεμπόριο αλλά και ευρύτερα στην οικονομία του τόπου”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “ενώ υπήρχαν όλα εκείνα τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της διεύρυνσης του μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από την Υπουργό Εργασίας τον Ιούλιο του 2013 φαίνεται συνειδητά από κάποιους περιφρονείται”.

Ανέφερε ότι από τον Ιούλιο του 2013 μέχρι το Νοέμβριο του 2014 και βάση του μηχανογραφημένου συστήματος των Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι νέες εγγραφές προσλήψεις που έγιναν στο λιανικό εμπόριο φθάνουν τις 10.000, εκ των οποίων το 85% είναι νεαροί Κύπριοι που μεσούσης της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας εξεύρεσης εργασίας βρήκαν έστω και μερικοί απασχόληση”.

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, συνέχισε, μειώνει τις θέσεις εργασίας και στέλλει νεαρούς στο ανεργιακό και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.

Είπε ακόμη ότι ο μόνο τομέας που παρουσιάζει θετικό πρόσημο για το 2014 σε σχέση με το 2013 σε σχέση με τον κύκλο εργασίας είναι το λιανεμπόριο και ανέρχεται στο 3%.

“Όλες οι μελέτες που δείχνουν τη θετική απήχηση του μέτρου στους καταναλωτές έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων από συγκεκριμένους βουλευτές των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΑΚΕΛ”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι “το πιο εκπληκτικό της κατάστασης είναι ο καθορισμός τουριστικών περιοχών από τους βουλευτές αγνοώντας και χωρίς να συμμερίζονται τις απόψεις και θέσεις των αρμόδιων φορέων που δήλωναν ότι η Κύπρος πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένας ενιαίος τουριστικός προορισμός”.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΛΕ είπε ακόμη ότι τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου που διασφαλίζει περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων και το οποίο οδηγείται αύριο στην Ολομέλεια.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Ζαχαρίας Ιωαννίδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του Συνδέσμου για την πρόταση νόμου και πρόσθεσε ότι “στην ουσία καταστρατηγεί τις προσπάθειες δεκαετιών για προώθηση της Κύπρου ως ενός ενιαίου τουριστικού προορισμού με τις ήδη καθιερωμένες περιοχές που καλύπτουν όλη την επικράτεια του νησιού”.

“Η προσέγγιση που δίνεται με την πρόταση νόμου στην ουσία αποχαρακτηρίζει και αποκεφαλίζει παραδοσιακές καθιερωμένες τουριστικές περιοχές από αυτή τους την οντότητα, όπως είναι η Λεμεσός, Λάρνακα και Πάφος και περιορίζει τον χαρακτηρισμό τουριστικών περιοχών σε μόνο δύο περιοχές, της Αγίας Νάπας – Πρωταρά και Πόλης Χρυσοχούς στο Λατσί”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αυτό αποτελεί μια κατάφωρη αδικία μεταξύ των τουριστικών περιοχών του τόπου και πρόσθεσε ότι ενώ υπερπολυτελή κρουαζιερόπλοια "προσεγγίζουν τα λιμάνια μας για μια ολόκληρη μέρα, τους έχεις κλειστά τα καταστήματα και ερημωμένη την πόλη".

“Αν αυτό είναι ορθολογισμός και συμβολή στην καθολική προσπάθεια που κάνουμε για να ορθωθεί και να επανεύρει τα πόδια της η οικονομία μας το αφήνω στην κρίση κάθε καλόπιστου κριτή”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαρίου έκανε έκκληση “να γίνουν δεύτερες σκέψεις και να δοθεί χρόνος ώστε τεκμηριωμένα και στοιχειοθετημένα να τεθεί ενώπιον της Βουλής εκείνος ο νόμος και οι κανονισμοί που θα διέπουν το ωράριο των καταστημάτων που θα είναι προς το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και με θετική συνεισφορά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου”.

Ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου διερωτήθηκε σε ποιους τομείς επιδιώκουμε να φέρουμε επενδύσεις εάν στο μεγάλο τομέα του λιανικού εμπορίου οποτεδήποτε και στη βάση συγκυριακών πλειοψηφιών στη Βουλή αποχαρακτηρίζουμε περιοχές, ακυρώνουμε επενδύσεις εκατομμυρίων και σκοτώνουμε στρατηγικές βλέψεις για να προσεγγίσουμε επενδύσεις”.

“Αν ευοδωθεί η πρόταση η οποία φαίνεται να συγκεντρώνει πλειοψηφία στη Βουλή θα πλήξει την αξιοπιστία μας και τη σοβαρότητα μας ως ένα προορισμός που προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις”, πρόσθεσε.

Ο κ. Αντωνίου είπε ακόμη ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία πως την επόμενη μέρα αυτόματα και αυτονόητα ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί στην ανεργία”, προσθέτοντας ότι η μισή Κύπρος εργάζεται Κυριακές.

Στη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης κατά της πρότασης νόμου τάχθηκαν επίσης το ΚΕΒΕ, η Ένωση Επιχειρηματιών Λιανικού Εμπορίου Κύπρου (ΕΝΕΛΕΚ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Υπεραγορών  (ΠΑΣΥΠΕ), το Παγκύπριο Σωματείο Φρουταριών, η Κίνηση Νεοπροσληφθέντων λιανικού Εμπορίου και ο Σύνδεσμος Παραγωγών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top