Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ζητούν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι

Εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ζητούν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι

Το περιοδικό Σπίγκελ με τίτλο «Πολιτικοί του FDP για θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά της προμήθειας υποβρυχίων στην Τουρκία», σημειώνει πως  «οι Πράσινοι το ζητούν ήδη, τώρα θέλει και ο πολιτικός του FDP Ντιρ Σαράι να πείσει την παράταξή του να ταχθεί στη Βουλή υπέρ της παύσης προμηθειών γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία».

Όπως αναφέρεται, κατά της εξαγωγής έξι γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία εγείρονται πλέον αντιδράσεις και στην Κ.Ο. των Φιλελευθέρων (FDP).

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει, λόγω των «τουρκικών προκλήσεων στη Μεσόγειο έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου», να πάρει πίσω την δοθείσα το 2009 έγκριση για την πώληση έξι υποβρυχίων της εταιρείας Thyssenkrupp Marine Systems, γράφει ο πολιτικός επί εξωτερικών θεμάτων Ντιρ Σαράι σε ψήφισμα για την Κ.Ο. του, σύμφωνα με το Σπίγκελ.

Ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής θέλει κατ’ αυτόν τον τρόπο να πάρει με το μέρος του την Κ.Ο. του FDP για μια αυστηρότερη αντιμετώπιση της Άγκυρας. 

Ο Σαράι συνηγορεί «να σταματήσουν όλες οι εξαγωγές εξοπλισμών στην Τουρκία και να μη συμφωνηθούν άλλες». Αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όσο χρόνο η Τουρκία ενεργεί «κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και δεν μπορεί να διαπιστωθεί η επιστροφή της σε μια «αντιμετώπιση της ΕΕ ως εταίρου με σεβασμό».

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι Πράσινοι είχαν ήδη κάνει παρόμοια πρόταση στην Ομοσπονδιακή Βουλή, για την οποία δεν έχει ακόμα διεξαχθεί ψηφοφορία. Το ψήφισμα του FDP αναμένεται προσεχώς να έλθει στη Βουλή. Ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί το να ακολουθήσει το FDP την πρόταση του Σαράι. Το ψήφισμα «δεν έχει λάβει την τελική του μορφή» εσωτερικά, δήλωσε ο ίδιος.

Στο έγγραφο του ψηφίσματος διατυπώνονται και άλλες απαιτήσεις: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία με τη μορφή που διεξάγονται μέχρι τώρα, να αναστείλει τα κονδύλια τελωνειακής ένωσης και «οι σχέσεις με την Τουρκία να τεθούν σε νέα βάση συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής της ασφάλειας και της οικονομίας».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμμένει μέχρι τώρα στην προμήθεια των υποβρυχίων τύπου 214. Η αιτιολογία είναι ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει τις συναφθείσες συμβάσεις. 

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

«Ο ουρανός είναι το όριο»: Κύπρος και ΗΑΕ ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία

«Ο ουρανός είναι το όριο»: Κύπρος και ΗΑΕ ενισχύουν τη στρατηγική τους συνεργασία

Ο ουρανός είναι το όριο όσον αφορά τις σχέσεις της Κύπρου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη συνάντησή του με τη Λάνα Νουσεϊμπέχ, Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένας Ραουνά, και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE