ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Γεωργίας της Βουλής: Καθυστερήσεις στο θέμα των συμβολαίων κυβερνητικών τσιφλικιών στην Πάφο

Επ. Γεωργίας της Βουλής: Καθυστερήσεις στο θέμα των συμβολαίων κυβερνητικών τσιφλικιών στην Πάφο

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας συζητήθηκε σήμερα το θέμα με τα προβλήματα που προκύπτουν από την μη ανανέωση των συμβολαίων των ενοικιαστών των κυβερνητικών τσιφλικιών της Επαρχίας Πάφου. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε πως η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα ταλαιπωρεί τους αγρότες της περιοχής εδώ και μια δεκαετία.

Επομένως, είπε, η οποιαδήποτε δικαιολογία προβάλλεται από την κυβερνητική πλευρά για να υπερασπιστεί την θέση της και να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επεσήμανε δε, πως το θέμα δυστυχώς, παραμένει άλυτο με την κατάσταση να διαιωνίζεται, ενώ συμπλήρωσε την ίδια στιγμή τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έθεσε η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δεν έχουν τηρηθεί.

Σήμερα είπε ο κ. Καυκαλιάς, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, «ακούσαμε ότι για να επιλυθεί το θέμα, πρέπει να προηγηθούν αλλαγές στους υφιστάμενους κανονισμούς διάθεσης κρατικής γης για γεωργικούς σκοπούς». Επομένως συμπλήρωσε, «μιλούμε για νέες καθυστερήσεις».

Επιπρόσθετα ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως μέσα σ΄αυτά τα πλαίσια κάλεσαν την Κυβέρνηση τουλάχιστον σε αυτό το μεταβατικό στάδιο να λειτουργήσει με τρόπο που να διασφαλίζεται η συνέχιση της γεωργικής δραστηριότητας των επηρεαζόμενων γεωργών καθώς και η συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα, για τα οποία απαιτούνται συμβόλαια χρήσης μεγαλύτερης διάρκειας από αυτά που σήμερα μπορούν να προσφερθούν στους γεωργούς της περιοχής.

Ο κ. Καυκαλιάς ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως το θέμα επανήλθε στην Επιτροπή Γεωργίας για αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από πρόταση του ιδίου και των Βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Ανδρέα Πασιουρτίδη, Αντρέα Φακοντή, Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη, Χρίστου Ορφανίδη, Ηλία Μυριάνθους και Μιχάλη Γιωργάλλα.

Το θέμα παρατήρησε, συζητείται στην Επιτροπή Γεωργίας εδώ και μια περίπου επταετία, προσθέτοντας πως η τελευταία φορά που είχε τεθεί στην Επιτροπή Γεωργίας ήταν τον περασμένο Ιούνιο όπου είχαν τεθεί από την ίδια την Κυβέρνηση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα κινείτο και θα τους έφερνε, όπως είπε, τελική πρόταση για ρύθμιση του ζητήματος.

Ωστόσο επανέλαβε, αυτά τα χρονοδιαγράμματα ανατρέπονται μέσα και από την σημερινή ενημέρωση για απόφαση της κυβέρνησης, ότι για να προχωρήσει σε λύση του ζητήματος, πρέπει πρώτα να γίνουν αλλαγές στους υφιστάμενους κανονισμούς διάθεσης κρατικής γης για γεωργικούς σκοπούς.

Αυτό εκτίμησε , θα επιφέρει νέες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για τους γεωργούς που επηρεάζονται από την αυτή την εξέλιξη.

Ολοκλήρωση συζήτησης για Επιτροπή Σιτηρών, διαφωνεί το ΑΚΕΛ

Επιπρόσθετα ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί στην Επιτροπή της Γεωργίας η κατ’ άρθρον συζήτηση των Νομοσχεδίων και των Κανονισμών για την Επιτροπή Σιτηρών.

Το ΑΚΕΛ, σημείωσε, για μια ακόμη φορά καταθέτει τη διαφωνία του με την πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, τη διαφωνία μας, με τα Νομοσχέδια και τους Κανονισμούς όπως έχουν διαμορφωθεί.

Ο κ. Καυκαλιάς ανέφερε πως κατά την δική τους γνώμη, υπάρχουν αρκετές προβληματικές διατάξεις οι οποίες ανεξάρτητα και πέραν των διαφωνιών τους επί της πολιτικής θέσης της Κυβέρνησης για κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών δημιουργούν ένα άκρως επισφαλές πλαίσιο με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τομέα των σιτηρών, την οικονομία και την κοινωνία.

Αναφέρθηκε σε ασάφειες που υπάρχουν αναφορικά με τις ποσότητες των αποθεμάτων σιτηρών που απαιτείται να διατηρούνται από την αρμόδια αρχή της εισαγωγής και τους επενδυτές, το χρόνο διατήρησης αυτών των αποθεμάτων, την μεθοδολογία που θα ακολουθείται και βάση ποιας μελέτης και ποιων παραμέτρων θα λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση ακροβατεί και για ακόμη ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για τον τόπο, είπε ο κ. Καυκαλιάς, προσθέτοντας ότι γνώμονας της δεν είναι το δημόσιο συμφέρον, αλλά αντίθετα προκρίνει μονοπωλιακές καταστάσεις και ιδιωτικά συμφέροντα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συνεχίζεται η διαμάχη στη Δρομολοξιά - «Χτύπησε τη σύζυγό μου» - «Όλα όσα ακούστηκαν δεν ευσταθούν στην πραγματικότητα»

Στην Αστυνομία για κατάθεση με τους γονείς του ο 10χρονος για τις ζημιές στο Δημοτικό Λιβαδιών - Ψάχνουν και άλλα πρόσωπα

Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος των Φυλακών - Ποια η αιτία

«Μίλησε» η νεκροτομή του 30χρονου Ευτύχιου Χαρίτου – Τα ευρήματα

Δίκη για το Μάτι: Ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία για την απόφαση

Eurovision 2024: Ξεπέρασε το 50% στην τηλεθέαση το ΡΙΚ - Το εντυπωσιακό ποσοστό την ώρα της ανακοίνωσης



Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ -  «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Το μήνυμα της Ολγκίν σε ΠτΔ και Τατάρ - «Εύχομαι να δουν την υποστήριξη που έχουν και να προχωρήσουν μπροστά»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top